De gemeenteraad wil mensen uit de bijstand stimuleren om werk te zoeken in Duitsland.
De vraag naar arbeid is in Duitsland groter dan hier. Raadslid Jan Pieter Loopstra van de PvdA heeft een motie ingediend, met als doel bijstandsgerechtigden te wijzen op de mogelijkheden om in Duitsland te werken. De stad Groningen telt ruim tienduizend mensen in de bijstand. Dit voorstel zou voor een deel van deze mensen uitkomst bieden, denkt de raad. De gehele raad was voor, alleen de SP stemde tegen. De Socialistische Partij kan zich wel vinden in het idee, maar is het oneens met het voorgestelde plan van aanpak.
Dit najaar moet uit onderzoek blijken hoe de gemeente mensen het beste kan stimuleren om werk te zoeken in Duitsland. Loopstra verwacht enkele tientallen mensen aan een baan te kunnen helpen.
De Stichting Bewegen is Goud wil een openbare sporthal in Groningen Zuid. Dat schrijft de…
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bekijk reacties
In plaats dat de raad (import) opkomt voor de Grunnegers, krijgen ze een trap na!
Aardgasbaten versus gaswinning. En altijd al oneerlijk toebedeeld. In het verleden zijn er vele Grunnegers geweest, die dit juridisch hadden willen beslechten, maar mochten nooit hun recht halen op dit dossier als een ongelijkheid van dezelfde politiek. Dit blijft overigens boven kijf!
Ondertussen bouwt de 'happy few' rustig verder aan het forum en de ringweg als geldverslindend, zonder enig prioriteit!
Misschien hebben de mensen zelf wel ideeën om aan werk te komen als er maar naar ze geluisterd wordt. Laat eerst deze werklozen goed in hun vel zitten en overdenken wat ze graag willen doen, want als hieruit iets voortkomt al het duurzamer zijn. MenSen worden in de toekomst toch meer op zichzelf gewezen, zoals het er nu naar uit ziet of er dient een drastische verandering te komen in overheid, belastingstelsel en onze maatschappij.
aber zuerst ein küchentischgespräch, oder?
Waar de politiek in gebreke blijft stuur je de mensen de grens over om je eigen gebreken te verdoezelen.Controleer de werk gelegenheid en zorg dat er bv geen Polen en Hongaren hier werken.Dan hadden jullie vele Nederlanders(Groningers) meer aan werk gehad.
Ja, want daar heeft de regionale politiek ook invloed op.
Man man man, wat komt er af en toe een onzin uit dat toetsenbord van jou, Pieter.
Het is de keiharde waarheid hetgeen Pietercj schrijft. De geschiedschrijving mbt Groningen zal het je leren!
En of de raad Noorderlink onder loep wilt nemen. Je eigen organisatie bevooroordeeld en daarmee de arbeidsmarkt van Groningen op slot!
Dat zie. Ik nietsnel veranderen, dan hebben de ambtenaren ineens nietmeer zo'n comfrotabele doorstroommogelijkheid!
Op het juridische vlak, kon de gemeente en zijn bestuurders, zich daarmee weleens lelijk in de vingers snijden.
Het lijkt me zeer zinvol om het zoekgebied voor werklozen te verruimen.
oa Polen werken ook in Duitsland. Toch wel benieuwd wat het werk is waar die voor bedanken. Maar zorg iig dat de praktische kanten voor werkelozen in orde zijn als ze daar gaan werken. Iemand in de bijstand financiert niet 'even' vervoer of tijdelijk verblijf daar.
Het gaat om stimuleren, niet om verplicht stellen. Waarom niet iets er tussenin, een lichte druk uitoefenen? Door mensen uit hun gewoonten te halen en te laten zien waar met een beetje inspanning kansen liggen.
@Louis.
Ik denk dat mensen zich al een stuk beter voelen als ze economisch onafhankelijk zijn van een sociale voorziening.
Waarom moet een uitkeringsgerechtigde gelijk leuk werk krijgen? Vanuit een werkpositie kan iemand altijd nog verder kijken naar wat hij wil.
Voor werk in Duitsland is een auto nodig, want met het openbaar vervoer is het niet te doen. Elke dag om 5 uur vanuit Groningen vertrekken en om half 8 pas weer terug als je geluk hebt (want dan zal je toch al in de buurt van Station Leer moeten zitten)is slopend, zeker voor mensen zonder werkritme. Bovendien is Duitsland een nogal breed begrip. In het deel van Niedersachsen wat tegen de grens aan ligt hebben ze ook te maken met krimp en is de werkgelegenheid ook niet al te best naar (West)Duitse begrippen. Als je verder moet, dan zul je wel moeten verhuizen. Met andere woorden. De Heer Loopstra adviseert mensen te emigreren. Ik vind het niet zo doordacht. Je moet ook nogal wat regelen als je in het buitenland gaat werken. Waar betaal je belastingen? Waar bouw je rechten op mbt tot werkloosheid, pensioen en AOW. Als er sprake is van een gezinssituatie wordt het alleen nog maar moeilijker. Aangezien mensen die al wat langer in de bijstand zitten over het algemeen wat kwetsbaarder zijn, zie ik dit niet zo zitten. Dan kun je nog beter naar de randstad.
Op een bestand van 10.000 bijstandsgerechtigden zou er toch wel 1% aan het werk kunnen in Duitsland?
Er is al jaren een samenwerkingsverband tussen gemeenten in Oost-Groningen en bedrijven in Duitsland, net over de grens. Daar ligt veel werk. Bijvoorbeeld in het lamineren van windmolenwieken. Een groeimarkt.
De administratieve verschillen zijn bekend. Het gaat daarbij vooral om persioen-regelingen. Daarvoor en voor andere praktische zaken is er ondersteuning vanuit de sociale diensten.
Voor het vervoer kunnen mensen een auto delen. Ook met een busje kan er vervoer geregeld worden. Vanuit de stad rijd je naar Leer binnen een uur.
Hoe ik dit weet? Omdat ik gewerkt heb voor sociale diensten in het oosten van onze provincie en actief ben geweest binnen het samenwerkingsverband dat ik noemde.
@Marc. Hoe weet je dat bijstandsgerechtigden:
1 niet bestand zijn tegen het werkritme
2 over het algemeen kwetsbaarder zijn - en voor wat?
Hoe weet jij dat het niet zo is One? Iedereen heeft altijd wel een oplossing klaar voor uitkeringsgerechtigden, maar zij zijn niet de genen die het moeten doen. De plannen makers stappen zelf om 8.15 op hun fiets om om 8:30 hun kantoor binnen te wandelen en het om 16:30 wel voor gezien houden. Dat zijn banen die zwaar dichtgetimmerd zijn met rechten. Mensen voor wie werk in Duitsland wat is, komen er wel aan de slag. Waarom bouw je geen windmolenlamineerfabriek in Groningen. Dan haal je het werk naar de mensen, daar hebben we in NL ook meer aan.
@Marc. Hoe weet ik WAT niet zo is?
Ik zeg niet dat ik een oplossing weet voor alle uitkeringsgerechtigden.
Wel weet ik dat er onvoldoende werk is voor iedereen en dat het tijd wordt dat de politiek dit eens moet toegeven.
Je zegt dat de plannenmakers het maar gemakkelijk hebben. Dat weet ik niet.
Bovendien is dat niet relevant in deze discussie.
Net zo min om voor te stellen om een 'windmolenlamineerfabriek in Groningen' te bouwen. Dat is niet realistisch.
Wel weet ik zo het een en ander over de motivatie van veel (niet alle) uitkeringsgerechtigden.
En dat is de verantwoordelijkheid en de schuld bij de ander neerleggen.
En wijzen naar hoe goed en gemakkelijk anderen het wel niet het hebben.
Onrealistische voorstellen doen ....
Tja nu suggereer je weer van alles One. Als je zo een discussie wenst te voeren houdt het hier op. Ik ben in ieder geval blij dat je geen werklozen meer 'helpt'.
Wellicht een (gemeentelijke) wet, dat iedereen, dat niet in Groningen is geboren, danwel geen 1ste graads Groningse voorouders heeft, de provincie dient te verlaten. Zodat de Grunnegers deze arbeidsplaatsen kunnen innemen. Het is maar een idee! Die hele bijstandswet kent zo zijn vaagheden mbt inkomensdeel versus werkdeel. Klopt geen snars van.
@ Sjoerd.
Dat jij niet weet hoe dat zit met het inkomens- en werkdeel betekent nog niet dat de bijstandswet vaag is. Met bijstandswet bedoel je waarschijnlijk de participatiewet? Om maar iets wat concreter te maken.
Is het een idee dat wanneer de exodus van niet-rasechte Groningers is voltrokken de arische Groningers die elders wonen terug te roepen naar de geboortegrond van hun voorvaderen? Zou anders een beetje stil worden hier.
Tuurlijk, Sjoerd. Pak mensen hun baan af en schop ze hun huis uit omdat ze hier niet geboren zijn. Dat soort oplossingen zijn natuurlijk grote onzin.
De import zijn we liever kwijt dan rijk. Het moet maar eens gezegd worden.
Ik weet precies hoe het zit One. Je zou mbt het werkdeel versus inkomensdeel alleen de kansrijke kunnen uitlokken, om als gemeente niet in financiële problemen te komen mbt het gemeentefonds. Hoe bizar! En daat dit tegenwoordig, de participatiewet heet, weet ik ook wel als insider!
Sorry Marc. Het is ook geen oplossing, maar de Grunnegers krijgen de laatste tijd nogal wat shit over zich heen van dat zelfde import, terwijl ze helemaal voorbij aan de geschiedenis van Groningen en hoe het zover heeft kunnen komen. Laat ik dat ook maar populistisch doen!