Categorieën: Nieuws

Zwarte Doos wordt restaurant

De bovenste verdieping van de Zwarte Doos aan de Eendrachtskade krijgt een restaurant. De rest van het gebouw krijgt een open structuur. Dat blijkt uit plannen van architectenbureau Team 4.

De kantoorkolos, waar de dienst SoZaWe sinds 1976 in gehuisvest zat, staat sinds 2013 leeg. Het Groningse architectenbureau heeft voor het gebouw een nieuwe functie bedacht. “Als we het gebouw binnenlopen dan zien we nu vooral heel veel gangen en kantoren”, zegt Tjalling Toe Schwartzenberg van Team 4. “Dat we gaan we er allemaal uithalen zodat er een grote open ruimte ontstaat, wat door nieuwe gebruikers gehuurd kan worden. Dat kunnen startende ondernemers zijn, maar ook grote commerciële bedrijven zijn welkom.”

Op de bovenste verdieping moet een restaurant komen. “Dat willen we uitbreiden met een terras op het dak. Daar zijn nog wel wat aanpassingen voor nodig want als er tweehonderd mensen op het dak zitten, dan zal de constructie verstevigd moeten worden.” De bedoeling is dat de eerste nieuwe gebruikers vanaf begin volgend jaar in het gebouw kunnen trekken.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Is dat zo?! Bij mijn weten zat vroeger de diensten van provinciale staten op deze locatie alvorens ze gingen naar de nieuwbouw naast het provinciehuis. En zat de sociale dienst vroeger aan de winschoterkade, waar nu het Hampshirehotel gevestigd is en vervolgens aan de W.A. Scholtenstraat. Daarna zijn ze pas verhuist naar de zgn zwarte doos.

  • Een dakterras met horeca is een gouden idee. Het is wat deze stad gewoon niet heeft. (Op noodlijdend VD en showbinkerig Hampshire Hotel na). Een dakterras kan worden ingericht met planten of meubels. Het voordeel van de Zwarte Doos is dat het een plat dak heeft.

  • blijft hij zwart? dan blijft het ding m.i. een steen des aanstoots, een storend blok om te zien; er was toch een plan voor panelen en groen tegen de gevel?

    • Gerard,
      Het gebouw blijft zwart. Wellicht dat de stenen een poetsbeurt krijgen, maar aan de buitenkant zal er weinig veranderen.

  • Bewondering voor de investeerder met zoveel optimisme dat de andere verdiepingen ook weer vol komen en de horeca een gezond winstgevend bedrijf wordt. De realiteit voor dit soort objecten is helaas anders. Likje verf gaat daar niet bij helpen. Hopelijk staat de overheid hier niet garant voor.

  • Dat hermetische ding heeft wel wat weg van Mekka ....
    Ik stel daarom voor als naam voor restaurant en terras:

    Het Mekka van Groningen!

  • Ik hoorde op RTV Noord ook iets over hotelkamers. De nieuwe grote financiele zeepbel : leegstaande kantoren die omgetoverd worden naar hotelkamers om de afschrijvingen te ontlopen.
    Investeerders en overheid wordt verstandig en steek daar geen cent meer in ! Herinneren jullie het Hotel-bootje van Vestia nog ?

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

9 uur geleden