Categorieën: Nieuws

Galerie voelt zich door Noorderzon in de steek gelaten

Galerie SIGN trekt vandaag alle beelden terug uit het theaterfestival Noorderzon 2015. Het is het gevolg van de controverse die is ontstaan rond het werk van kunstenaar Harma Heikens. Dit werk was onderdeel van serieuze bedreigingen door twee bezoekers van het festival. SIGN vindt dat Noorderzon onvoldoende de veiligheid van de kunstwerken kan garanderen.

Noorderzon heeft maandag aan SIGN laten weten dat het werk van Harma Heikens op geen enkele manier welkom is op het festival.  Volgens SIGN is de oorzaak de bedreigingen die afgelopen vrijdag plaatsvonden door twee festivalbezoekers. Deze dreigden een beeld van Heikens te vernielen, de containers waarin het werk gepresenteerd werd in brand te steken en festivalmedewerkers fysiek te belagen. SIGN vindt dat  Noorderzon heeft verzuimd adequate maatregelen te nemen om de werken te beveiligen. Dit is ook het geval met een kunstwerk van Philippe Wolthuis dat al vier dagen achter elkaar is vernield. Ook hierbij heeft Noorderzon nagelaten haar afkeuring publiekelijk te maken. Noorderzon doet ook geen aangifte.

“SIGN betreurt het dat het dit besluit heeft moeten nemen. Het is jammer dat de organisatie van Noorderzon niet samen met SIGN voor het onbelemmerd presenteren van kunst heeft gekozen, desnoods met een verscherpt toezicht. SIGN wijkt niet voor afkeurende opinies of bedreigingen. Het debat over kunst dient te allen tijde gevoerd te kunnen worden. Daarvoor moet kunst echter wel zichtbaar zijn. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin SIGN zich onvoldoende gesteund voelt door de organisatie van Noorderzon” aldus SIGN in een verklaring.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Noorderzon kijkt er toch een beetje anders tegen aan.
    "Voordat wij echter in alle rust (=maandag) hebben kunnen zoeken naar een oplossing, heeft de kunstenaar zelf (buiten curator SIGN om) het besluit genomen om contact te hebben met de krant omdat Noorderzon zou zwichten voor dreiging. De krant heeft besloten deze stelling over te nemen op de voorpagina, in een artikel waarin bovenstaande nuance mist. Een artikel dat nu ook een eigen leven is gaan leiden, waardoor de nuance verder en verder naar de achtergrond verdwijnt."

    Het lijkt er een beetje op dat de kunstenaar, SIGN en Noorderzon niet zo handig onderling over het incident hebben gesproken en niet een gezamenlijke strategie hebben bepaald.
    Ik snap de overwegingen van Noorderzon, maar ook de frustratie van SIGN.

    Voor mij is het onverteerbaar dat een paar halve garen invloed hebben op wat het publiek te zien krijgt.
    Of het kunstwerk mooi of lelijk is, of goed of slecht gemaakt, dat alles is irrelevant. S

    • De kunstenaar heeft geen contact opgenomen met een krant. Ze heeft een vriendin gebeld om er over te praten. De partner van de vriendin werkt bij een krant. Die heeft er een verhaal van gemaakt. Terecht vind ik.

      • Kunstenaar?

        Je maakt een grapje toch?

        Was laatst een expositie van Matise in Amsterdam. Dan heb je het over een kunstenaar.

        Over vijftig jaar weet niemand nog iets van het prulwerk van de toegepast middelbare filosofieonderwijs scholiere Heikens.

      • Kunst bevindt zich in het oog van de aanschouwer VSH. Ook het werk van Matisse (dubbel s) werd in het begin verguisd. Iemand als Van Gogh werd pas na zijn dood beroemd. Waar komt die behoefte tot het kleineren van alles wat je niet begrijpt toch vandaan VSH?

      • Denk dat cynisme vaak het gevolg is van dingen juist haarscherp te doorzien.

        Wie wordt niet een depressieve, cynische Piet, die de mens beziet?

      • O.Kars

        Ik ben van mening dat slechts iemand die een nieuwe vorm vindt, kunstenaar genoemd kan worden. Kom je niet met een nieuwe vorm, dan kun je hooguit een vakbekwaam imitator genoemd worden.

        Voor de inhoud hoef je echt niet bij beeldende kunst te zijn. Derderangs toegepaste filosofie. Voor interessante gedachtes went men zich tot de grote denkers en schrijvers. Niet tot een bij Minerva afgestudeerd probleemgeval.

        Over provoceren. Ben je met me eens dat deze taak/dit privilege niet tot "Kunstenaars" is voorbehouden?

  • Ipv drukte te maken over een incidenteel kunstobject zou de organisatie zich eens moeten buigen over de structurele overlast veroorzakende bands op het dok.
    Voegen al jaren niets toe aan het festival.

    • @Ben Misschien moet je ook gaan dreigen dat je het podium,steigers en alles wat erbij hoort gaat vernielen als ze niet stoppen met de harde muziek(cynisch bedoeld)Je weet al een jaar van te voren wanneer Noorderzon festival is dus je kan je vakantie daar mooi op afstemmen en zorgen dat je die dagen niet in Groningen bent. Het is een prachtig festival voor iedereen dus ook de muziek. Je gaat met de tijd mee en voor Groningen is dit een prachtig festival waar je nog veel gratis kan zien i.p.v. dat je een ticket moet kopen om optredens te zien. Dus ook muziek hoort er tegenwoordig bij.Ga als je er toch aan ergert oordoppen kopen zodat je er niets van hoeft te horen.

  • Waar denken psychiatrische patiënten die zich volledig ten onrechte de filosofische duiders van een tijd wanen, het recht vandaan te halen, om ons prachtige plantsoen te vervullen met hun sneue kunstwerkjes?

      • Heb weleens kort (!) met Heikens gebabbeld.

        Had niet het idee dat zij de Stad-Groningse variant van de Nedersaksische taal Gronings beheerste. Dus nee, waarschijnlijk geen Stadjer.

        Volgens mij woont ze niet meer in Groningen, dus ik weet niet of zij zich nog als Groninger gezien.

        En ja, Heikens heeft absoluut een emotie-regulatiestoornis. Tegenwoordig met Mentalization Based Therapy vrij aardig te behandelen. Vroeger kon je een borderlinepatient boven de veertig wel opgeven. Door MBT kunnen borderlines veel leefbaarder levens leiden.

    • De journalist-criticus Louis Vauxcelles scheldt de exposanten op het "Salon d'Automne" uit voor Les Fauves en de toon is gezet voor de groep fauvisten met onder meer Matisse, Marquet, de Vlaminck en Derain. "La fenêtre ouverte à Collioure" en "La femme au chapeau" waren gewraakte werken van Matisse op deze expositie. De kritiek was vernietigend. Men schreef onder andere "Uitgenomen de gebruikte materialen, heeft dit alles niets meer met schilderwerk te maken. Het zijn barbaren die men bij ongeluk verf in handen gaf, kinderen die men naar hartenlust met een schildersdoos liet morsen...".
      Kortom, Matisse had ook te maken met vernietigende kritieken.

      Bij van Gogh is het heel wat bonter, hij is opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis.

      Het is dus niet een diskwalificatie voor het kunstenaarschap, zoals VSH kennelijk denkt, wanneer je als kunstenaar een psychiatrische aandoening hebt.
      Jammer dat VSH zo neerbuigend meent te moeten doen over psychiatrische patienten.

      • Doe helemaal niet neerbuigend over psychiatrische patiënten. Heb er genoeg van in mijn familie. Het hebben van een psychiatrische aandoening is een hard gelach.

        Maar zie niet in waarom de intellectueel volstrekt oninteressante "vruchtjes" van het zieke brein van types als Heikens het Plantsoen moet bevuilen. Vooral ook omdat het Plantsoen ook een plek voor kinderen is. Vooral om te sporten, vliegeren, klimmen en dat soort dingen.

      • Ik vraag me af of ik de kwalificaties die VSH meent te kunnen geven aan een kunstenaar nu als lachwekkend moet worden bestempeld of vooral als kwaadaardig.
        Zomaar over iemand beweren dat die persoon een zieke brein of psychiatrische stoorneis heeft zegt meer over de afzender dan over de geadresseerde. Vooral wanneer degene die de diagnose stelt van beroep schoonmaker is.

        Veel mensen hebben heel veel plezier aan Noorderzon, wellicht zijn misantropen daar erg jaloers op en misgunnen ze een ander zijn plezier.

        Get a life !

  • Dit kun je ook de festivalbezoeker aanrekenen. Als je iemand een kunstwerk ziet slopen moet je die daar op aanspreken. Als je dat niet doet, dan zullen de kwaadwillenden de overhand krijgen. Zo gauw Noorderzon bekend komt te staan omdat je er lekker kunt keten dan is het gedaan met het festival. Waarom? Omdat mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen. Het feit dat er ergens bewaking is ontslaat je niet van je burgerlijke plicht een beetje op te letten. Het begrip samenleving begint steeds meer te verwateren en de verhuftering slaat toe. We zijn er zelf bij mensen!

  • Daarom zeg ik, stoppen met die bands op het dok vanaf half els 's avonds. Daar komt alleen volk op af dat verder niets heeft met de overige festival activiteiten.

    • Tip:

      Al dat "culturele" (import-)volk dat denkt dat Groningen slechts hun (!) met alcohol doordrenkte cultuur pretparkje is, de stad uit te jagen.

      Mocht er binnenkort een killerkomeet op de aarde afkomen, dan denk ik aan zaken als Noorderzon, en denk dan waarschijnlijk "misschien is het maar beter zo".

      • Het bevalt ons hier prima en we blijven lachen om oude sacherijnen die altijd kritiek hebben op anderen en zelfs niets presteren.

      • Jack.

        Opvallend te zien dat jij dat zo voor sociopaten kenmerkende levensmotto van "het leven draait slechts om het zo goed mogelijk op apenrots presteren" steeds maar weer loopt te verkondigen.

        Arme eenzame ziel. Of zover er bij sociopaten sprake is van een ziel.

  • Wat ook de ware toedracht bij dit verhaal is, ik vind het weerzinwekkend slap dat er geen aangifte wordt gedaan en er toe is gegeven an dreigementen. Dat kun je niet maken als organisatie zijnde. Je staat voor wat er wordt geëxposeerd of niet. Maar in dat laatste geval is toch echt de kunstvrijheid in het gedrang.

  • dus 2 van de duizenden bezoekers misdragen zich en vervolgens..... Wat volgt, aflasten voorstelling want 2 bezoekers vinden de teksten godslasterlijk, aflasten band want de kleding is te bloot ...enz.
    beetje amateuristisch om er van te voren niet over na te denken waar de tentoongestelde kunst aan moet voldoen. Misschien moeten 2 buurtbewoners die tegen het festival zijn geen procedure beginnen maar hier en daar een terrassteden in het rond smijten en bedreigende taal uiten.....wordt het festival afgeschaft. Misschien breng ik Ben nou wel op een idee, is het meteen gedaan met de muziek op het Dok. dus Ben, blaas wat lucht in je roeiboot en kom in actie....

  • Kort samengevat het bestuur van de Noorderzon ligt met de billen naar boven voor ieder dat zich stoort aan elementen op het Noorderzon.Wat een slappe hap!

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

3 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

5 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

6 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

7 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

8 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

9 uur geleden