Categorieën: Nieuws

Groningens Ontzet wordt Nationaal Erfgoed

De viering van het Groningens Ontzet krijgt vrijdag 28 augustus de status van Nationaal Immaterieel erfgoed.

Onder aanvoering van militair leider Rabenhaupt hield de stad in 1672 stand tegen de belegering van de bisschop van Műnster, bijnaam Bommen Berend.

De koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken organiseert sinds 1874 de viering van het Ontzet. De Vereeniging schreef het erfgoedzorgplan, wat er voor moet zorgen dat ook nieuwe generaties de traditie blijven koesteren. Zo is er een educatief programma ontwikkeld voor de basisscholen over het Ontzet. Het thema vrijheid staat centraal bij de jaarlijkse viering.

Betsie Meijer

Bekijk reacties

  • Laat dit een aanmoediging voor een wat interessanter programma voor de viering in 2016. Nu is het allemaal wel erg voorspelbaar.

    • De beste verslechtering die dan vaak wordt ingevoerd zijn optredens van bands zoals op Noorderzon. Veel lawaai, veel volk en levert een goede consumptie (lees bier) omzet op.
      De viering van 'Bommenberend' vind nu vooral versnipperd over de stad plaats. Meer verbinden en of concentratie zou het al meer doen gaan leven.

  • Heel goed. En laat het ook echt een bevrijdingsfeest worden, waaraan iedereen meedoet. Scholen, winkels, bedrijven, overheden dicht, iedereen een vrije dag, zoals het ooit was. En inderdaad, wat minder paarden en meer andere feestelijkheden. Een triomftocht door de stad bijvoorbeeld.

  • Ik hoop dat er wat meer aandacht wordt besteed aan de eigenlijke belegering. Waarom is daar maar zo weinig over geschreven? We hebben alleen het "Oprecht Verhaal", wat schijnbaar al in 1672 is opgetekend.

    Ik zou graag meer willen weten over de Groote Griet, bijvoorbeeld. Ze zeggen dat die op de Grote Markt stond (bijna een kilometer van de wallen!), en dat die vanaf daar de toren van Haren kon bereiken. De Groote Griet schoot immers het bordje boerenkool voor de neus van de bisschop weg.

    Nou weet ik wat van oude vuurwapens en -technologie, en... vanaf de Grote Markt? Dwars door de wallen? Dat zal wel niet. De Harener toren is bovendien zo'n 5,5 km ver weg. In de tijd dat kanonnen 500 tot 1500 meter ver konden schieten was dat dus onmogelijk, zelfs als de Groote Griet op de stadswallen had gestaan en een "basilisk" zou zijn geweest die (met enige moeite) zo'n 2000m ver kwam. Ik heb ook nog nooit een schilderij van de Groote Griet gezien en in het "Oprecht Verhaal" wordt ie niet eens genoemd!

    Dit soort dingen. Historisch onderzoek, een moderne beschrijving van de belegering. Meer ervan graag!

Recente berichten

“Maandag eerst regen en later droog, vanaf woensdag waterkoud”

De komende dagen gaan niet droog verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het vanaf woensdag…

7 uur geleden

‘Airport Eelde produceert zestig procent meer geluid dan is beloofd’

De vliegbewegingen op Groningen Airport Eelde veroorzaken zestig procent meer geluid dan is beloofd. Dat…

7 uur geleden

Sinterklaas heeft eigen slaapkamer in Haren

Sinterklaas heeft in Haren zijn eigen slaapkamer. Overdag kan deze slaapkamer door kinderen bekeken worden.…

9 uur geleden

Politie zoekt getuigen van inbraak Nieuwe Ebbingestraat

In een bedrijfspand aan de Nieuwe Ebbingestraat heeft in de nacht van zaterdag op zondag…

10 uur geleden

Amateurvoetbal: Be Quick blameert zich tegen hekkensluiter WVV

Be Quick 1887 verloor zondagmiddag voor het eerst dit seizoen in de eerste klasse H.…

12 uur geleden

D66 blij dat mensenrechtenactivisten opgevangen kunnen worden

De fractie van D66 in de gemeenteraad noemt het erg goed nieuws dat er een…

12 uur geleden