Inwoners van de provincie Groningen die schade hebben geleden bij de aardbevingen van de afgelopen jaren moeten snel duidelijkheid krijgen hoe deze schade aangepakt gaat worden. Dat heeft Nationaal Coördinator Hans Alders maandagmiddag gezegd.
De komende tijd wordt geïnventariseerd hoe groot de schade precies is. Hiervoor worden regionale stuurgroepen ingesteld. Gemeente Groningen bevindt zich in het vierde cluster. “Zij gaan de komende tijd hun huiswerk doen”, zegt Alders. “Hoeveel schade is er, wat voor schade is er precies en hoe kunnen we dit het beste aanpakken.” Daarnaast gaat Alders in gesprek met verschillende bedrijven en instanties. “Daarbij moet je denken aan de veiligheidsregio en de waterschappen.” Alle informatie moet uitmonden in een rapport en een plan van aanpak die voor Kerstmis aan de minister zal worden voorgelegd.
“Belangrijkste uitgangspunt is dat de bewoners snel duidelijkheid krijgen.” Alders noemt het daarbij ook belangrijk dat de verschillende werkzaamheden tegelijkertijd worden uitgevoerd. “We hebben het over het herstellen van aardbevingsschade, en het aardbevingsbestendig bouwen. We moeten er naar toe werken dat deze werkzaamheden in een keer plaatsvinden, en dat mensen niet twee keer in de ‘rotzooi’ zitten.
Commissaris van de Koning René Paas is zwaar teleurgesteld in het besluit van het kabinet…
Vanaf 10 mei verandert de Stationsweg twee maanden lang (64 dagen) in een grote bushalte.…
Op 5 mei leveren studenten van het Noorderpoort een bijdrage aan het Bevrijdingsfestival in Groningen.…
FC Groningen heeft vanaf komend seizoen een nieuwe hoofdsponsor. Het gaat om de Groningse leasemaatschappij…
Het paasvuur in Onnen gaat komende Paaszondag door. Dat laat de organiserende stichting Dieverdoatsie aan…
NS en Prorail stellen het hoofdstation een aantal dagen beschikbaar als cultureel podium voor de…
Bekijk reacties
In de dure tijd kocht ik een huis in Groningen met mijn partner. De relatie ging over en ik bleef in het huis wonen. Op dat moment kon ik het net betalen. Twee jaar later werd mijn contract niet verlengd en belandde ik in de WW. Ik solliciteerde tevergeefs op van alles. Ondertussen ging zo’n 80 a 90% van mijn inkomen op aan de hypotheek. Toen begonnen ook de aardbevingen in de provincie. Natuurlijk heb ik overwogen mijn huis te verkopen. Alleen, als ik het al verkocht kreeg, tegen welke prijs en waar zou ik dan heen moeten en wat zou mij dat kosten? Financieel zou het waarschijnlijk weinig opleveren. Op de kwaliteit van leven zou ik behoorlijk inboeten. En nu heb ik een scheur in de muur; een joekel. Ik ben het eens met Hans Alders dat er van binnen uit begonnen wordt.