Categorieën: Nieuws

Actie in badpak voor bootvluchtelingen

Studenten van het Noorderpoort hebben vanmiddag op de Grote Markt in badpak actie gevoerd voor de vluchtelingen die Europa proberen binnen te komen.

Rond het middaguur streken zo’n vijftien waaghalzen, gehuld in slechts een badpak of zwembroek, neer op hun handdoek. De studenten hopen op meer bewustwording omtrent de vluchtelingen die Europa binnen proberen te komen. Met de actie willen ze het contrast aantonen tussen de vakantie vierende westerling, en de vluchteling die zijn leven riskeert om Europa binnen te komen.

De organisatie is positief over de opkomst en sluit niet uit dat er in de toekomst meer acties zullen volgen.

Thomas van der Haar

Bekijk reacties

  • Door wie worden de "vluchtelingen" in Turkije naar het leven gestaan als ze naar Griekenland gaan? Welvaartzoekers zou een juiste term zijn.

    Bouw maar mooie vluchtelingsteden met scholen, ziekenhuizen etcera in de regio. Wil ik best de portemonnee voor trekken!
    Wel zo rechtvaardig ten opzichte van de armere, zwakkere en minder begaafde vluchteling die niet naar het Westen kan vluchten. Ook omdat braindrains daardoor voorkomen worden.

    Verder moet je geen achterliggende culturen die vijandig zijn aan de idealen van de Verlichting naar Europa halen. Dat ga je niet al te lang zonder grote gewelddadige problemen volhouden. Tijd dat de Golfstaten hun Soennitisch-Arabische broeders opvangen. Nu zijn alleen minderjarige meisjes daar welkom.

    • In grote lijnen mee eens. We zijn niet in staat om heel Africa aan onderdak, eten en medische zorg te helpen. Het is natuurlijk heel nobel om het te willen kunnen maar het KAN gewoon niet omdat alleen al meer meer zijn dan wij. En sorry, als ik nog meer belasting moet betalen sta ik volgende week ook bij de voedselbank, goede doelen zijn al geschrapt,daar kan ik niet meer op bezuinigen. De regio's daar zullen hun verantwoording moeten nemen en daar wil ik ze best bij helpen.

      • Eens Chris.

        Een jaren durende toestroom van een miljoen vluchtelingen en geldzoekers per jaar kan Duitsland, Zweden en Nederland niet aan. Tenminste niet als een substantieel deel vanuit een gewelddadig, religieus-intolerant en aan de Verlichting vijandig deel van de wereld komt.

        Kan je de tweets en artikelen van de nu Berlijn wonende Ruslanddeskundige
        Wierd Duk aanraden. Of van Harald Doornbos (hoewel ik dat soms wel een dubieuze opportunist vind). Laatste heeft zich onlangs nog in Noord-Syrië gewaagd.

        Ephimenco (Trouw) heeft heel recent een stuk over aard van immigratie geschreven. Noemde Calais (waar een Afghaan vreesde voor gelyncht worden vanwege afvalligheid) als een voorpost van het Kalifaat.

        Maar dat ik een ieder mens een veilige plek op aarde met al het noodzakelijke en de mogelijkheid om gelukkig en zichzelf te zijn, is bijvoorbeeld mijn linkse zus en mijn linkse vriendin ook duidelijk. Vraagtekens zetten bij houdbaarheid/weerbaarheid van Europa sluit medemenselijkheid bepaald niet uit.
        Denk gewoon niet dat de wereld erbij gebaat is dat Europa er over 25 jaar net zo uit ziet als Aleppo of Mogadishu. We doen veel fout hier, maar Europa is desondanks nog een baken van licht vergeleken met de rest van de wereld.

  • Veel menselijkheid kan ik niet ontdekken in de reactie van VSH.
    Een pleidooi voor nog meer opvang in de regio is onzin, miljoenen vluchtelingen worden al opgevangen in Turkije, Libanon en Jordanië. Grote verantwoordelijke voor de ellendige situatie waarin deze mensen verkeren is Assad, daarbij gesteund door Putin. Assad heeft de situatie in zijn land volledig uit de hand laten lopen en had er ook voor kunnen kiezen om de weg van democratisering en een eerlijke verdeling van de welvaart in zijn land te kiezen.
    Wegkijken van de problemen door te suggereren dan anderen het probleem maar elders moeten oplossen is natuurlijk geen oplossing. Europa is geen eiland en een adequaat antwoord op de vluchtelingenstroom is het realiseren van goede en veilige opvang. Daarvoor is nog genoeg ruimte in Europa.
    Sommige reacties doen vermoeden dat menselijkheid bij sommigen volledig ontbreekt.
    Gelukkig zijn er veel meer voorbeelden van mensen, zoals nu de leerlingen van het Noorderpoortcollege, die niet zo cynisch zijn en zich wel voor een ander inzetten.

  • Aan de (vrouwelijke) scholieren.

    Geniet er nog maar even van dat je nog tamelijk onbedekt in de openbare ruimte kunt verblijven.

    Onder de Soennitische Arabieren zitten aardig wat (door sex geobsedeerde) Salafisten.

    Die kunnen het niet accepteren dat vrouwen "eerloos" onbedekt rondlopen. Zoveel vrijheid voor de vrouw is een veel te grote bedreiging voor de absolute zekerheid dat als ze zwanger wordt dat het zijn eigen genen zijn
    . Het is een banaal primitief-dierlijk gegeven dat als koeltoer/geloof wordt verpakt.

    Als ze binnen enkele decennia tien procent van de bevolking uitmaken, gaat het best vervelend worden (lees burgeroorlogen).

  • Het cynisme druipt er weer vanaf in sommige reacties.
    Het Westen is prima in staat om behoorlijke aantallen vluchtelingen op te nemen. Ook Engeland gaat nu meer vluchtelingen opnemen. De stemming in Europa verschuift steeds meer provluchting. Sommigen verwarren vluchtelingen met doorgedraaide godsdienstwaanzinnigen die aanslagen willen plegen. Op dit moment ken ik geen enkel voorbeeld van een vluchteling die een aanslag heeft gepleegd.
    Af en toe ontspoort er wel eens iemand in een vluchtelingencentrum, niet zo gek wanneer je veel getraumatiseerde mensen bij elkaar huisvest.
    De dreiging van burgeroorlogen is natuurlijk flauwekul. Er zijn landen waar veel meer dan 10% van de bevolking bestaat uit vluchtelingen, daar zijn ook geen burgeroorlogen uitgebroken.
    Kennelijk leven er nog al wat verkeerde beelden over vluchtelingen, ze zijn wegens oorlogsgeweld gevlucht, niet om hun ideeen te verspreiden. De meesten willen het liefst zo snel mogelijk op een 'normale' manier meedraaien in de samenleving waar ze zijn opgenomen.
    Wanneer je via Humanitas of Vluchtelingenwerk meehelpt om vluchtelingen een goede basis op te bouwen in dit land dan stellen zelfs de meest verstokte xenofoben hun mening bij.

  • Vol is vol! We kunnen er niet meer bij hebben! Dit opvangen heeft een aanzuigende werking en hiermee bekostig je de mensensmokkelaars en dus I.S. De enige remedie is terugsturen!

    • Ga terug naar Syrië en laat je vermoorden en verkrachten door IS zegt dirk. Dirk je zou net zo goed IS kunnen zijn!

    • In Turkije waren ze echt wel veilig hoor. Zaten voor het overgrote deel gewoon in appartementjes. In Libanon zitten ze vaak bij Libanese familie in huis.

      De stakkers die toch in kampen zitten, verdienen veel beter. Maar ze hier laten komen is voor de langere termijn geen slimme zet. Krijg je niet die meer dan 2500 verdrinkingsdoden. En wie denkt dat er vooral tandartsen en kernfysici komen, en dat hoogopgeleiden en jihadisme elkaar uitsluiten, zou beter niet stemmen bij verkiezingen.

      • Je bent totaal niet op de hoogt. Wanneer je even wat betrouwbare bronnen raadpleegt dan ontdek je dat de meeste van de miljoenen(!!!!) vluchtelingen in Turkije en Libanon onder uiterst armoedige omstandigheden leven.
        Libanon kende ook al 400000 Palestijnse vluchtelingen.
        In Libanon heeft 4 miljoen inwoners en bijna 2 miljoen vluchtelingen. Om de gevolgen hiervan te bagataliseren en blijven roepen dat iedereen maar in de regio opgevangen moet worden is ronduit dom en/of kwaadaardig.

      • Jij weet echt niks hè.

        Negentig procent van de Syriers in Turkije leeft in appartementen. In Libanon leven ze veelal bij hun Libanese familie in.

        Gelukkig begint de Duitse therapeutische Widergutmachungsreflex plaats te maken voor realisme. Op de beste zender in Europa (ZDF) werd al de vraag gesteld of de massale instroom niet tot schaduwsamenlevingen ontstaan waar de Koran in plaats van de Duitse wet het recht bepaalt.

        Wierd Duk, Harald Doornbos, Nausicaa Marbe, Brenda Stoterboscolo, Sylvain Ephimenco (over de dreiging van de lynching van een Afghaanse afvallige in Calais al gelezen?) of Jena Moussa al ontdekt.

  • Wat mij betreft zijn ze welkom en is het geen enkel probleem om onze welvaart met een paar meer mensen te delen.
    Vluchtelingen die in staat worden gesteld om een opleiding te volgen kunnen een waardevolle bijdrage aan onze samenleving leveren, kijk maar eens op de site van UAF.
    Ik ken geen voorbeelden van duurzame problemen door vluchtelingen in Nederland veroorzaakt.
    Bovendien is het moreel niet acceptabel dat we de opvang uitsluitend overlaten aan landen als Turkije, Libanon of Jordanië. Daar verblijven al miljoenen vluchtelingen.

    • Zeldzaam zwak verhaal. En uit jouw "gedachten" ook zeldzaam hol.

      Volgtip: Nausesca Marbe. Of anders Wierd Duk.

      Van mij: weleens verdiept in participatiegraad van vluchtelingen uit Irak en Somalië? En weleens van koppensneller Kalid uit Almere gehoord?

Recente berichten

Café Salud moet na een half jaar noodgedwongen de deuren sluiten

Het pand van café Salud aan de Carolieweg staat te koop. Eerder dit jaar opende…

5 minuten geleden

Bloemen en taart voor personeel café Donovan’s voor heldhaftig optreden bij steekincident

Personeelsleden en beveiligers van café Donovan's in de Peperstraat zijn afgelopen week door de politie…

34 minuten geleden

‘Zondag veel zon, komende dagen herfst met buien en toenemende wind’

Het zonovergoten weer van de afgelopen dagen gaat in de nieuwe werkweek plaatsmaken voor herfst…

8 uur geleden

Donar verliest eerste thuisduel van Mons

De eerste thuiswedstrijd van Donar in het nieuwe basketbalseizoen is uitgelopen op een teleurstelling. Een…

10 uur geleden

1H: Zeperd voor PKC’83, Oranje Nassau en Velocitas winnen wel

PKC'83 maakte zaterdagmiddag een valse start in de eerste klasse H. Op het eigen sportpark…

12 uur geleden

Veel belangstelling voor Open Energiedag: “Kijkje nemen bij duurzame energieprojecten”

De vierde editie van de Open Energiedag is zaterdag een succes geworden. In de gemeente…

12 uur geleden