Nederlandse boeren brengen hun Afrikaanse collega’s in grote problemen. Dat ontdekten Jos Hooijmeijer en Haije Valkema van de RuG, toen zij het gedrag van de grutto bestudeerden.
Grutto’s die na het broedseizoen vanuit Nederland terugvliegen naar Afrika, komen daar steeds vroeger in het jaar aan. Dat brengt de Afrikaanse rijstboeren in grote problemen. Grutto’s kwamen vroeger pas in augustus terug. Nu, door de veranderde bedrijfsvoering van Nederlandse melkveehouders, is dat vaak al in juli.
De Afrikaanse boeren hebben dan net hun rijst ingezaaid en die verdwijnt steeds vaker in gruttomagen. Hooijmeijer en Valkema van de RUG ontdekten afgelopen maand tijdens een expeditie naar de Casamance, een gebied in het zuiden van Senegal waar veel rijst wordt verbouwd.
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bij knooppunt Euvelgunne vinden dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht afsluitingen plaats voor verkeer vanaf de zuidelijke…
Bekijk reacties
Alles hangt samen op deze planeet. Raar hé?
Misschien enkel nog in het Verre Oosten rijst (blijven) verbouwen waar dit in het verleden ook werd gedaan, daar kent men ook geen Grutto`s dus de overlast zal dan ook verdwijnen.
De natuur moet je niet willen verplaatsen, blijkt ook hier maar eens weer.
Er wordt al twee a 3 millennia rijst verbouwd in Afrika. het wordt tijd dat ze daar eens mee kappen inderdaad.....
@ Babbel;
Grootschalig verbouwen van rijst vind sinds de laatste decennia in Afrika plaats, kleinschalige verbouw van rijst al enkele millenia.