De Groninger gemeenten willen een betere regelgeving om houtrook aan te pakken. De huidige wet- en regelgeving biedt de gemeenten geen goede basis om hier maatregelen tegen te nemen. Dat vindt het bestuur van de GGD Groningen.
Het bestuur spreekt namens de 23 Groninger gemeenten. Veel mensen ondervinden overlast van de rook van houtkachels. Bovendien kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Behalve dat het stinkt levert het ook klachten op, zoals irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp. Dat gaat soms gepaard met hoesten en benauwdheid.
De gemeenten kunnen nu niet ingrijpen en willen daarom nader onderzoek om de overlast te beperken. Ze vragen Den Haag om steviger wet- en regelgeving.
Wie van de twee komende weekenddagen de standen op de thermometer naast elkaar legt, denkt…
PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond in Amsterdam met 5-1 verloren van OS Lusitanos. (meer…)
Beginnende schrijvers in Groningen kunnen zich tot volgende week zondag aanmelden voor het LetterenStipendium 2025.…
De zuidelijke ringweg is komend weekend afgesloten tussen het Julianaplein en de Europaweg voor verkeer…
Hoewel er nog een beroepszaak loopt bij de rechtbank, wil het college hoe dan ook…
De speeltuin aan de Prinsesseweg en de kleinere speelplekken aan de J.W. Frisostraat en de…
Bekijk reacties
Ik vraag me langzamerhand af of je nog wel mag ademhalen zonder dat er een wet is die dit toestaat. Eten mag je ook steeds minder . Nu ook al geen gerookt vlees meer. Ze doen maar.
Eindelijk een GGD die durft te zeggen dat er een probleem is.
En dat probleem is er ook.
Bij het verbranden van hout komen vele voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en benzeen.
De buren van de stokers hebben geen keuze. Het komt gewoon over hen heen.
Iemand die sigaretten rookt, kiest daar zelf voor en kiest dan ook voor een groter risico op een ziekte. De buren hebben daar geen last van.
Van de Houtrook echter wel.
Die mijnheer Jan met zijn oprekking "Ze doen maar" moet eens goed naar zichzelf kijken. Het klinkt in ieder geval erg egoïstisch.
Heeft u hinder van rook? U kunt uw gemeente een brief schrijven. Vermeld in die brief 'verzoek tot handhaving'. Allereerst moet u wel gesprek hebben gehad met de overlastgever. Verder kunt u de raadsleden van de gemeente aanschrijven voor aanscherping van wetgeving. De raadsleden kunt u vinden op de website van de gemeente waar u woonachtig bent. De e-mail adressen van de raadsleden worden daar vermeld van elke politieke partij. Kiest u wel een partij dat sneller voor aanscherping is. De kans via de VVD is kleiner dan als u Groenlinks aanschrijft.