Categorieën: Nieuws

Bewerkt vlees moet van het menu in Provinciehuis

De provincie Groningen moet stoppen met het serveren van bewerkt vlees in de kantines van het provinciehuis. Dat vraagt de Partij voor de Dieren aan Gedeputeerde Staten.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze week bewerkte soorten vlees, zoals hamburgers, salami en worstjes op de lijst van kankerverwekkende stoffen geplaatst. De kans op dikkedarmkanker zou met 18% toenemen bij dagelijks gebruik. Kirsten de Wrede, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vindt het een logische zaak dat bewerkt vlees daarom niet langer wordt geserveerd in openbare gebouwen.

De partij pleit er al langer voor om in het provinciehuis helemaal geen vlees meer te serveren. De productie van vlees is de grootste factor in de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Alleen al in Nederland worden jaarlijks ruim 500 miljoen dieren geslacht.

Betsie Meijer

Bekijk reacties

  • Bewerkt vlees is niet kankerverwekkend. Een eenzijdig dieet is dat wel. Dit onderzoek is gedaan in de VS waar de hamburgers en hotdogs bij de kilo worden weggewerkt. Beetje dom om daarvoor iedere knakworst in de ban te doen.

  • hoe groot is de kans nu om darmkanker te krijgen? 0,5 % ofzo bij een bepaalde leeftijd? Als daar 18% over 0,5% bijkomt, is de kans nog steeds erg klein: < 0,6 %. Laten we dit soort onderzoeken wel even in het juiste perspectief plaatsen: 18% lijkt een enorme toename, maar 18% over een klein percentage blijft natuurlijk laag.

    Daarnaast moeten de PvdD dus eigenlijk gaan promoten om een broodje kroket te gaan eten ipv meerdere broodjes kaas; zit immers minder calorieën in en is dus waarschijnlijk gezonder. In de redenering van die partij. :)

  • Persoonlijk zou ik er niet zo snel voor kiezen om allerlei 'vlees' te eten waarvan niet helemaal duidelijk welke afvalproducten er allemaal ingestopt zijn.
    Hamburgers, worsten hebben een onduidelijke samenstelling, ik waag mijn gezondheid er niet aan. De kans op kanker is wellicht gering maar allerlei andere gezondsheidsrisico's wil ik ook niet lopen, om niet te spreken van aspecten als dierenwelzijn.
    Beter is het om rechtstreeks vlees bij de boer te kopen, die wordt ook gecontroleerd en dan weet je zeker dat er geen toevoegingen van de vleesverwerkende industrie in zitten en dat het met het dierenwelzijn ook heel wat beter gesteld is. Nog beter voor je gezondheid (en die van de dieren) is het natuurlijk om minder of geen vlees te eten.

Recente berichten

Fotograaf Harmen van der Vaart exposeert in Martini Ziekenhuis

De Groningse fotograaf Harmen van der Vaart maakt de meest schitterende foto's van de stad…

35 minuten geleden

Kleine versterkte degradatie in het amateurvoetbal

De KNVB heeft vlak voor de start van de competities in het amateurvoetbal de promotie-degradaties…

1 uur geleden

Eén van de oudste dierenspeciaalzaken sluit na 47 jaar de deuren: “We willen iedereen bedanken”

Dierenspeciaalzaak Henk Bongertman op de hoek van de J.C. Kapteynlaan en de Oosterhamrikkade gaat stoppen.…

1 uur geleden

FC-spits Thom van Bergen in voorselectie Jong Oranje

Aanvaller Thom van Bergen van FC Groningen zit in de voorselectie van Jong Oranje. Het…

1 uur geleden

Scooterrijder onderuit na botsing op Hoendiep

Op het Hoendiep is vrijdagmiddag een scooterbestuurster lichtgewond geraakt door een aanrijding. (meer…)

2 uur geleden

Hachelijk trip voor Chippie uit Stad: kater overleeft rit van Groningen naar Drachten hangend onder auto

De Dierenambulance van Zuidoost-Friesland heeft donderdagmiddag op bijzondere wijze een kat teruggevonden in Drachten. Het…

3 uur geleden