Categorieën: Nieuws

Basisschool De Expeditie sluit de deuren

Basisschool De Expeditie in de wijk Beijum sluit aan het einde van dit schooljaar de deuren. Dat heeft onderwijsorganisatie O2G2 bekend gemaakt.

Aanleiding voor de sluiting is de halvering van het aantal leerlingen. In 2013 waren er 242 leerlingen ingeschreven, dit jaar daalde dit aantal naar 121. Voor O2G2 is dit reden om in augustus de deuren te sluiten. De ouders en leerlingen zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Voor de twaalf leerkrachten wordt naar een andere baan gezocht binnen de onderwijsorganisatie.

De Expeditie opende twee jaar geleden de deuren nadat basisscholen De Dijk en de Doefmat noodgedwongen moesten fuseren. Op deze scholen was ook al jarenlang een daling van het leerlingenaantal te zien. De fusie heeft dat dus niet kunnen keren.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Wat een treurnis... De Dijk is gebouwd in 2009. Een school die in 2 jaar halveert in leerlingen... Dat is wel erg veel. Wat zeggen de ouders die hun kind van die school gehaald hebben? Kan niet alleen bovenbouw zijn toch ?

  • Die school is vrij recent nieuw gebouwd. Wat een kapitaalvernietiging. Beijum is zeker aan het vergrijzen of trekken jonge gezinnen er weg? Tijd voor wat wijkvernieuwing.

  • Heeft niets met vergrijzing te maken, maar met het wanbeleid van O2G2.
    Eerst Doefmat en De Dijk samen, 2 scholen die een volledig andere invalshoek hebben (De Dijk was Montessori), gevolg was een enorme toestand. Leerkrachten boos, ouders boos, sfeer op school was verpest en samensmelting verliep alles behalve soepel. Ongeveer de helft stapt op. De andere helft blijft. Dus nee, de fusie heeft de daling absoluut niet geholpen, in tegendeel zelfs.
    Maar er was net dit jaar dat alles op de Expeditie een beetje soepel weer liep en de sfeer beter was. Als O2G2 nu even de aanmeldingen van het aankomend schooljaar had afgewacht.... Maar nee, hun fusie is mislukt, ze geven het amper kans om te herstellen en trekken dan de stekker er maar helemaal uit. En nu? Iedereen naar de Beijumkorf? Zodat dat een megaschool wordt? Zo'n leerfabriek met enorme klassen?
    En in de media geeft O2G2 zijn fouten ook absoluut niet toe, zie hier op RTV Noord: 'Ze kan het dalende leerlingenaantal niet verklaren. 'Ik vind het heel verdrietig. Na een moeilijke start, wat normaal is na een fusie, hadden we de kwaliteit van het onderwijs op De Expeditie op orde. Helaas moeten we de school alsnog sluiten.'
    Niet verklaren my ass!

    • Dat klinkt iig aannemelijker dat dan door 'vergrijzing' in twee jaar tijd het aantal leerlingen halveert. Het is waarschijnlijk wel een goed argument geweest voor de fusie. Verder lijkt Beijum toch al een wijk met veel conflicten onderling ook bij andere organen dat zal dan ook wel wat te maken hebben met dat het een achterstandswijk dreigt te worden. Stadsvernieuwing lijkt bij toch een relatieve nieuwe wijk nog wat voorbarig of je moet er al groen aan de rand van de wijk voor opofferen voor nieuwbouw.

    • Ik lees daar dat een andere school in Beijum er 100 leerlingen bij heeft gekregen? Kunnen die volgend jaar de extra toestroom nog wel aan? Ik weet iig nog wel een dan leegstaand schoolgebouw!

  • Lees eens dit PR-bericht van O2G2 van 9 september 2013!

    Bron: http://beijum.org/fusie-de-dijk-met-de-doefmat-terugblik-en-toekomst/

    "Fusie De Dijk met De Doefmat: terugblik en toekomst

    Interview met Teunis Wagenaar, waarnemend voorzitter College van Bestuur Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2)

    De fusie van De Doefmat en De Dijk heeft flink wat voeten in aarde gehad. Inmiddels is de nieuwe school vol goede moed van start gegaan. Op maandag 19 augustus (2013, KBH) is onder grote belangstelling van de kinderen en hun ouders en verzorgers de nieuwe naam bekend gemaakt: de Expeditie! Een toepasselijke naam voor een school waar samenwerking, talent en een onderzoekende leerhouding van kinderen veel aandacht krijgen.

    “We zijn blij dat de nieuwe school gestart is en dat we hiermee een rumoerige periode af kunnen sluiten. We zijn blij voor de kinderen, de ouders, het team en ook voor de wijk. Het was in veel opzichten geen gemakkelijke fusie. En achteraf gezien hadden we op een aantal momenten de wijk wellicht wat meer moeten betrekken in onze dilemma’s en bij onze keuzes. Want uiteindelijk hebben we allemaal wel hetzelfde doel: goed onderwijs voor onze kinderen in een prettige en veilige omgeving”, aldus Teunis Wagenaar, waarnemend voorzitter College van Bestuur van Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2).

    Nieuwe toekomstbestendige school

    Er zijn nog steeds Beijumers zijn die zich afvragen of die fusie echt nodig was. Deze vraag hebben wij voorgelegd aan Teunis: “De fusie was absoluut noodzakelijk. Beide scholen kregen steeds minder leerlingen (De Dijk 137 leerlingen en de Doefmat 151), want net als de landelijke trend neemt ook in de wijk Beijum het aantal basisschoolleerlingen af. Hierdoor moesten de scholen met steeds minder mensen en middelen de kwaliteit waarborgen. Als we als schoolbestuur geen actie zouden ondernemen zou de kans zeer groot zijn geweest dat de scholen op langere termijn niet meer levensvatbaar zouden zijn geweest. Om dat te voorkomen zijn beide scholen samengegaan. Door de fusie is een nieuwe, toekomstbestendige school ontstaan waar de kinderen in Beijum zeer welkom zijn. Ook de gemeenteraad van Groningen was het uiteindelijk met ons eens dat een fusie de enige optie was om sluiting te voorkomen.”

    Meer aanmeldingen dan verwacht

    Dat ook de meeste ouders uiteindelijk achter de fusie stonden, blijkt uit het feit dat veel meer ouders dan verwacht er voor gekozen hebben om hun kinderen aan te melden voor de nieuwe school de Expeditie. Teunis Wagenaar: “Dat leverde echter wel een nieuw probleem op: het gebouw van De Dijk (waar de nieuwe school zich zou gaan vestigen) bleek te klein. Natuurlijk is er gepraat over de optie om tijdelijk een aantal lokalen van de Doefmat in gebruik te houden. Maar juist ook ouders van De Doefmat wilden mee naar het gebouw van De Dijk. Die wens wilden we niet naast ons neerleggen en daarom is gekozen voor tijdelijke huisvesting.” Voor 2015 staat permanente uitbreiding van de school in de planning.

    Tijdelijke huisvesting

    Teunis vervolgt: “Nadat de beslissing over de tijdelijke huisvesting genomen was deed het volgende dilemma zich voor: waar plaatsen we de tijdelijke huisvesting? Tegen de school aan was geen optie: daar is ruimte nodig om straks de permanente uitbreiding te kunnen realiseren. Deels in de Zuidwendingdijk plaatsen bleek ook niet haalbaar. Onze eerste keuze werd vervolgens het basketbalpleintje. Maar daar bleken omwonenden (terecht) niet blij mee te zijn. Door hen aangedragen alternatieven (op de plek van de voormalige peuterspeelzaal Pinokkio en de zuidwesthoek van het buurt-/schoolplein) leverden onoverkomelijke problemen op. Wat toen resteerde was een plek ten oosten van het basketbalpleintje. We hebben toegezegd alle speelvoorzieningen elders op het plein weer een plek te geven en maatregelen te nemen om de situatie op en rond het plein open, overzichtelijk en (ook sociaal) veilig te houden. Na het verwijderen van de tijdelijke huisvesting in 2015 richten wij het schoolplein weer optimaal in. Tot die tijd willen we bijvoorbeeld ook de spelcontainer alle ruimte blijven bieden.”

    Onderwijs en kinderopvang onder één dak

    In de nieuwe school zitten onderwijs en kinderopvang onder één dak. Dat is vandaag de dag belangrijk voor elke school: ouders/verzorgers kunnen bij één voorziening terecht en ouders en kinderen bouwen al vroeg een relatie op met de school en de opvang. Maar ook belangrijk is dat opvang- en onderwijsaanbod optimaal op elkaar afgestemd kunnen worden en dat is goed voor de ontwikkeling van de kinderen.

    “Iedereen is vol goede moed bij de start van de nieuwe school. Dat is belangrijk voor veel ouders en kinderen, én volgens ook voor de wijk. Onze inzet is dat de wijk uiteindelijk twee fijne openbare basisscholen heeft, evenwichtig verdeeld over de wijk en met een goede relatie tussen scholen, buurt en wijk.”

    Het begin

    Maar de afronding van de fusie en de start van de nieuwe school de Expeditie is pas het begin. “Nu gaan we aan de slag om de kinderen zich thuis te laten voelen op hun nieuwe school en ze een veilige en uitdagende plek te bieden. Wij hebben daar het volste vertrouwen in. Want de school heeft een geweldig team met juffen en meesters die zeer begaan zijn met de kinderen en met de buurt.”

    Joyce Dekker

    Adviseur PR & Communicatie / persvoorlichter O2G2"

    Einde citaat.

    Wat een opgezwollen ambtelijke taal! Wat is er in de barre praktijk van terechtgekomen?

Recente berichten

DvhN haalt samen met twee andere kranten ruim 73.000 euro op voor Oekraïners

De stichting Hulpacties van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch…

21 minuten geleden

Groningen in 2024: feesten, demonstraties en afrondingen

Het jaar 2024 was een bijzonder jaar voor Groningen, met zowel hoogtepunten als uitdagingen. FC…

33 minuten geleden

Dierenopvangcentrum Groningen doet mee aan Serieus Request voor Dieren

De stichting Dierenopvangcentrum Groningen is één van de deelnemende goede doelen bij het Serieus Request…

1 uur geleden

Bij het UMCG kun je in 2025 terecht met alle zorgverzekeringen, Martini Ziekenhuis nog in onderhandeling

Met het einde van het jaar in zicht is het ook tijd om naar je…

4 uur geleden

GIJS Groningen verliest van Sweetlake Panters, maar play-offs kunnen nog

De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen zakken opnieuw op de ranglijst na een thuisnederlaag tegen…

6 uur geleden

Beste oliebollen uit de gemeente eet je bij Jantjes Oliebollenkraam én bij Tuinland

Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…

8 uur geleden