Bewoners van een wijk met veel toegankelijk groen voelen zich beter dan bewoners van een wijk met evenveel maar minder goed toegankelijk groen.
Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Yang Zhang van de RUG onder ruim 200 bewoners van Corpus den Hoorn-Noord en De Hoogte. In de Hoogte ligt het groen vooral langs spoordijken en is minder goed toegankelijk.
Bewoners van Corpus den Hoorn-Noord voelen zich vooral psychisch gezonder, constateerde Zhang. Zij vond geen verschillen in de lichamelijke gezondheid van de bewoners uit de twee wijken. Het lijkt dus beter voor de leefbaarheid van een buurt als het groen goed toegankelijk is.
Qbuzz introduceert volgende week maandag buslijn 110, een directe verbinding in de spits tussen Assen…
Een klein appartement of studio kopen in Groningen is relatief prijzig in vergelijking met andere…
Boa’s, burgemeester Koen Schuiling en de (toenmalige) minister waren er niet blij mee, maar een…
Het International Welcome Center North (IWCN) in Groningen viert deze maand zijn 10-jarig bestaan. Ale…
Komende zaterdag is het de Dag van de Binnenvaart en ook Scheepswerf Pattje in Waterhuizen…
De raadsfracties van Student & Stad en D66 maken zich zorgen over de situatie van…
Bekijk reacties
Dit klopt.
Zelf heb ik ook onderzoek gedaan ruim 4 jaar lang.
Mijn conclusie is dat 'arme' wijken ook arm zijn aan natuur. In een 'arme' wijk zie je veel kraaien, in een ' rijke' wijk veel spechten. Aan de biodiversiteit van de wijk herken je het inkomen van de wijk.
Als je in een ' arme' wijk woont ontvang je geen positieve impuls van de natuur. Eendjes voeren is er niet bij.
In de tegenwoordige rijk genoemde wijken zie ik wel opvallend veel kangeroe`s wonen. Veel groen te noemen wijken in Groningen zijn veelal gewijzigd in de kleur grijs van beton, omdat men zo nodig wil(de) groeien als stad. Jammer dat dit onderzoek niet voor het teloor gaan van al het groen in de stad Groningen is gehouden .
Vroeger is het onbedoeld al fout gegaan. D grondprijs was zó hoog dat vrijwel heel het centrum werd volgebouwd. Eeuwen terug.
Dat is goed te zien in de oude boteringestr.
Alle steegjes zijn volgebouwd al zijn er toch nog redelijk wat tuinen in het centrum. Ik verbaasde me ooit in de Oosterpoort. Er groeide een druivenstruik tegen een huis, alle druiven zaten er nog aan! Normaal eet een merel de druiven op (of een spreeuw) bkijkbaar woonde er geen merel in de buurt. Op het Martinikerkhof heeft men ruim 5 jaar terug enkele struiken gepoot omdat het gras er ivm eeuwige schaduw niet wilde groeien. Er wonen nu zeker 3 merels, daarvoor nul. Het is niet moeilijk en hoeft niet veel te kosten.