Er dreigt een fors tekort aan sociale huurwoningen dat zegt wethouder Roeland van der Schaaf.
De vraag naar huurwoningen neemt toe door de komst van studenten en asielzoekers. Ook bewoners van dorpen in het Ommeland trekken naar de stad. Corperaties hebben weinig financiële ruimte mede door de verhuurdersheffing van het rijk. In 2040, verwacht het stadsbestuur, heeft de stad zo’n 270.000 inwoners en die moeten natuurlijk ergens wonen.
In 2017 wil het stadsbestuur 1470 woningen gebouwd zien.
De vliegbewegingen op Groningen Airport Eelde veroorzaken zestig procent meer geluid dan is beloofd. Dat…
Sinterklaas heeft in Haren zijn eigen slaapkamer. Overdag kan deze slaapkamer door kinderen bekeken worden.…
In een bedrijfspand aan de Nieuwe Ebbingestraat heeft in de nacht van zaterdag op zondag…
Be Quick 1887 verloor zondagmiddag voor het eerst dit seizoen in de eerste klasse H.…
De fractie van D66 in de gemeenteraad noemt het erg goed nieuws dat er een…
In de Akerk vindt komende vrijdag 29 november een benefietconcert plaats waarbij er geld wordt…
Bekijk reacties
Hou de groei dan tegen, hoe moeilijk kan het zijn? Bevorder het wonen buiten de stadsgrenzen in de omliggende gemeenten, kunnen daar de voorzieningen op peil blijven en zal de krimp veel minder zijn dan waar het nu op gaat lijken. Jarenlang hebben provincie en gemeente afbraakbeleid op het platteland toegepast door woningcontigenten aan te wijzen en nu het nijpend gaat worden, kan het omgekeerde plaats gaan vinden.
Er worden voor studenten honderden sociale huurwoningen gebouwd. Hoeft niet eens een woningbouwvereniging aan te pas te komen. Dat kan voor grotere woningen niet omdat ze dan boven de huursubsidiegrens uit komen. Het ministerie moet ophouden met die verhuurdersheffing. Ze kunnen beter een verbod leggen op het ontwikkelen grootschalige van dure huur en koopappartementen door corporaties. Dat is speculeren op de woningmarkt met het geld van de huurders. Dat geld moet besteed worden aan onderhoud, wijkvoorzieningen en nieuwe sociale woningen. Slechts op kleine schaal kan vrij sector huur en koop worden toegestaan (een bepaald percentage en in samenwerking met commerciële partijen), omdat het de diversiteit ten goede komt.
Er is toch al jaren een tekort aan sociale huurwoningen met enorme wachtlijsten tot gevolg. De laatste jaren worden er overal huurwoningen verkocht zodra de huurders eruit zijn. Bij voorkeur vlak nadat huurwoningen met subsidiegeld zijn opgeknapt. Allemaal dankzij het beleid van de overheid. Ook onder het mom van gemengde wijken worden sociale huurwoningen in de verkoop gedaan. Maar in wijken vol koopwoningen worden geen woningen gekocht om er huurders in te zetten, hoezo gemengde wijken. En nu de aandacht afleiden door studenten en asielzoekers de schuld te geven ?
Sjoerd ik had het niet beter kunnen zeggen. Helemaal mee eens. Deze wethouder heeft de laatste jaren niet anders dan studentenwoningen laten bouwen en had lak aan de rest. Wordt tijd dat dit waardeloze college valt.
Aldus de neoliberale van der Schaaf van de PvdA.
Even de geschiedenis erbij pakken. In 1995 besloot de PvdA samen met VVD en D66 om de woningcorporaties te liberaliseren en te privatiseren. Hetgeen heeft uitgepakt in hachelijk toestanden. De bestuurders konden daarop flink graaien. De toezichthouders als onderdeel van de kliek hebben dit oogluikend toegestaan en Vestia als gevolg daarvan door de aanschaf van derivaten een miljardenverlies. Dit alles, betekende het failliet van de sociale huursector Daarop werden er huizen verkocht en is de verhuurdersheffing op iedere huurder verhaald.
Ik zeg, stem daarom nooit meer PvdA VVD en D66