Categorieën: Nieuws

Groningen bankiert stevig

De gemeente Groningen heeft in 2014 ruim 480 miljoen euro uitgeleend. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, op basis van de jaarrekeningen over 2014 van alle Nederlandse gemeenten.

Het grootste leenbedrag is aan Meerstad verstrekt: 275 miljoen euro. Verder ontvingen de woningcorporaties een krappe 155 miljoen en de Euroborg NV ontving 16,3 miljoen.

Boven landelijk gemiddelde

Uit het onderzoek blijkt ook dat 5 gemeentes geen leningen hebben uitstaan. De overige 388 gemeentes hebben in totaal 9 miljard euro uitgeleend. De gemeente Groningen zit met 1/20 deel hiervan ver boven het landelijk gemiddelde.
Per inwoner komen de leningen gemiddeld op € 2400,- per inwoner, ook ver boven het landelijk gemiddelde van € 534,- per inwoner.

Amsterdam spant de kroon met leningen: onze hoofdstedelijke gemeente heeft bijna 1 miljard uitgeleend. Het hoogste gemiddeld bedrag per inwoner komt op rekening van Hengelo, dat € 5885,- per inwoner uitleende.

Verlies nemen in 2015

De gemeente moest een flink verlies van 2,5 miljoen nemen op het Infoversum, maar was daarmee niet koploper. Dat komt op naam van de gemeente Utrecht, dat een verlies moest nemen van maar liefst 20,5 miljoen euro op een lening waarmee FC Utrecht en stadion de Galgenwaard gered werden. Naar verwachting krijgt Enschede een lening van 17,5 miljoen niet terug en Middelburg moest 5 miljoen euro verlies op zich nemen.

Rick van der Velde

Bekijk reacties

  • Laat meneer Schroor maar lopen, die heeft in het verleden al wel bewezen een erg cratieve boekhouding te kunnen voeren. Hoop enkel dat hij ook beseft dat geleende gelden ooit ook eens terugbetataald dienen te gaan worden, maar tegen die tijd is meneer Schroor vast en zeker al gevlogen, nietwaar meneer Schroor?
    Te triest voor woorden dat een gemeente zich bezig gaat houden met dit soort enorm risicovolle financiele aangelegenheden om bijvoorbeeld een project als Meerstad van de grond te kunnen krijgen.

    • De miljoenen voor HET MONSTRUM worden ook achteloos weggegooid , dus speculeren met andermans geld is een speeltje voor de gemeenteambtenaren.

  • Het grootste deel zit in Meerstad, waar de gemeente zelf ontwikkelaar is (bouwbedrijven zijn er in de crisis uitgestapt) (dus eigenlijk een lening aan zichzelf) de tweede grote post zijn de woningbouwcorporaties. Dat geld komt dus weer terug in de vorm van sociale woningbouw en leefbaarheid van de wijken. Gemeente Groningen is gewoon bijzonder actief met het bevorderen van de stedelijke ontwikkeling en dat is niet alleen het toedoen van Ton Schroor, want Meerstad is niet door hem bedacht. Hij heeft vooral mogen afschrijven op de Grondbank.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

3 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden