Stad herdenkt communistisch verzet

In het Treslinghuis in de Oosterparkwijk werden woensdagmiddag de slachtoffers uit het communistisch verzet in Groningen herdacht. Burgemeester Peter den Oudsten legde samen met Ria Stal, kleindochter van de vermoorde communistische verzetsman Johan Swint, een bloemstuk bij diens monument.

 

Swint wordt gezien als symbool voor de communistische verzetsbeweging in Groningen. Hij werd in de oudejaarsnacht van 1943 op 1944 vermoord door de Duitsers. Zijn kleinzoon Lucas Stal sprak op de herdenking over zijn opa. Stal benadrukt het belang van de herdenking. “Het is goed dat we dit herdenken, dat we de opofferingen niet vergeten. Het kan ook zomaar weer voor de deur staan, ik vind het belangrijk dat dat goed duidelijk wordt”, zegt Stal.

Ruud Weijdeveld schreef een boek over de belangrijke communistische verzetsbeweging. Volgens hem is de Oosterparkwijk onlosmakelijk verbonden met het communistisch verzet. “Het communistisch verzet was een arbeidersverzet, en dat was met name in de Oosterparkwijk en oud-Indische buurt sterk geworteld. Dus heel veel slachtoffers kwamen juist uit deze twee buurten”, zegt Weijdeveld.

Hij stelt dat veel standpunten van de communistische verzetsbeweging toentertijd, nog steeds actueel zijn. “Het is natuurlijk toch zo dat waar de verzetsmensen voor streden, gelijkheid en tegen uitsluiting en discriminatie, dat zijn natuurlijk allemaal vraagstukken die in onze tijd ook spelen. De discussie van nu, over het asielbeleid en vluchtelingen, kan je daar toch niet los van zien in mijn ogen”, besluit Weijdeveld.