Categorieën: Nieuws

Toch contract VGZ en Martini Ziekenhuis

Zorgverzekeraar VGZ en het Martini Ziekenhuis zijn alsnog tot een contractovereenkomst voor komend jaar gekomen. VGZ verzekerden in Groningen kunnen in 2016 gewoon bij hun ziekenhuis en dokter van voorkeur terecht.

‘Ik ben tevreden dat we er uit gekomen zijn,’ aldus Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis. ‘Om tot een overeenkomst te komen, moeten beide partijen bereid zijn wat water bij de wijn te doen, en uiteindelijk hebben we dat allebei gedaan. Zo stellen we het belang van onze patiënten en verzekerden voorop.’

Als er geen overeenkomst was gekomen, liepen sommige patiënten het risico dat ze niet alle zorg vergoed zouden krijgen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Dat geneuzel over contracten voor verzekerde basiszorg (wettelijk vastgelegd), daar horen ook basisregels bij die voor alle zorgverzekeraars en zorgverleners hetzelfde zijn. Maar nee, elke zorgverzekeraar vind telkens weer zelf het wiel uit, en soms is die vierkant en dan loopt de boel niet.
    En wij de verzekerden zijn de pineut, zeer veel goede zorgverleners kiezen er steeds vaker voor om geen contract te nemen omdat ze de opgelegde regels door de zorgverzekeraar de bijl vinden aan de wortels van het leveren van goede en adequate zorg.
    De meest erge consequentie hiervan is is dat op den duur alleen de zorgzoeker met de dikke beurs nog goede en adequate zorg kan krijgen, en daar betaald de zorgzoeker met de kleine beurs aan mee.
    Een restitutie polis is over het algemeen zo'n 120 euro per jaar duurder maar je hebt veel meer keus in zorgverleners en het is 100% vergoed door de zorgverzekeraar, dat heb je als verzekerde met een natura polis niet maar je betaald wel mee aan deze grotere keus van restitutie polishouders.

  • Redelijk voorspelbare uitkomst. Partijen waren tot elkaar veroordeeld. Geen overeenkomst zou veel schade voor beide partijen betekenen.

    • Dat klopt nog redelijk voor de somatische zorg Jack. De zorgverzekeraars bemoeien zich niet of nauwelijks met hoe de zorg geleverd moet worden door ziekenhuizen, ze onderhandelen vooral over de prijs per product.

      In de GGZ is dat heel anders, hier hebben de zorgverzekeraars besloten dat bijna iedereen in de GGZ zorgprogrammatisch moet gaan werken. Jij als zorgverlener dient een zorgprogramma in en de zorgverzekeraar kijkt of dat klopt volgens hun standaarden en zo niet dan moet je het aanpassen. Deze standaarden hebben niks met kwaliteit te maken, alleen met geld. Daarom hebben enige kleine GGZ instellingen, zoals het PKG en DePsych, besloten geen contract aan te gaan met vooral Menzis voor 2016: http://www.pkg.nl/cmsms/index.php/zorg-2016

      En dat is nog al een gok, ook al neemt het aantal Menzis verzekerden af het is nog steeds de grootste in de regio Groningen.

  • Menzis en VGZ liggen in de clinch met Certe: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/157586/Certe-en-Menzis-doen-ultieme-poging-om-contract-te-sluiten
    Certe heeft het voordeel dat ze groot is en als het Menzis en VGZ niet lukt een contract te krijgen met Certe hebben ze grote kans niet te voldoen aan de voorwaarden voor het percentage gecontracteerde zorg in een regio.

    Dit gaat steeds meer plaatsvinden en daarom mensen neem een restitutiepolis, 100% vergoede zorg in de basis.

    Een standaard bloedonderzoek kost je zo rond de 100 euro, daarvan moet je met een natura polis 25% zelf dokken als Certe geen contract neemt met Menzis/VGZ. En mensen met chronische ziektes hebben per jaar meerdere bloedonderzoeken nodig voor de waardes in het bloed van afvalstoffen en/of medicatie. Dat kan aardig wat geld gaan kosten. En een bloedonderzoek naar HIV bijvoorbeeld kost al snel enkele honderden euro's.

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

4 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

4 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

6 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

7 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

8 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

8 uur geleden