Groningers hebben hoogste studieschuld

nieuws

Inwoners van de gemeente Groningen hebben gemiddeld de hoogste studieschuld van Nederland. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Ruim 17.000 inwoners in Groningen hebben op dit moment een studieschuld. Het gemiddelde schuldbedrag van de Groningers is ruim € 16.000. Er zijn 682 ex-studenten, van uiteenlopende studierichtingen, met een schuld van meer een halve ton. Het aantal mensen met hoge studieschulden zal door de invoering van het nieuwe leenstelsel fors toenemen. Een alarmerende ontwikkeling, volgens de Landelijke Studentenvakbond en de Nibud. Beide organisaties pleiten voor betere bewustwording van de gevolgen van de hoge studieschulden. Studenten lenen te vaak voor leuke dingen en investeren niet in de studie zelf.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat extra aandacht besteden aan voorlichting over de gevolgen van de leningen. De verwachting is dat door de invoering van de studiekeuzecheck het aantal studenten met forse studieschulden ook zal afnemen. Een betere studiekeuze leidt tot minder uitval en dus tot minder hoge schulden.