Categorieën: Nieuws

Groningers hebben hoogste studieschuld

Inwoners van de gemeente Groningen hebben gemiddeld de hoogste studieschuld van Nederland. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Ruim 17.000 inwoners in Groningen hebben op dit moment een studieschuld. Het gemiddelde schuldbedrag van de Groningers is ruim € 16.000. Er zijn 682 ex-studenten, van uiteenlopende studierichtingen, met een schuld van meer een halve ton. Het aantal mensen met hoge studieschulden zal door de invoering van het nieuwe leenstelsel fors toenemen. Een alarmerende ontwikkeling, volgens de Landelijke Studentenvakbond en de Nibud. Beide organisaties pleiten voor betere bewustwording van de gevolgen van de hoge studieschulden. Studenten lenen te vaak voor leuke dingen en investeren niet in de studie zelf.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat extra aandacht besteden aan voorlichting over de gevolgen van de leningen. De verwachting is dat door de invoering van de studiekeuzecheck het aantal studenten met forse studieschulden ook zal afnemen. Een betere studiekeuze leidt tot minder uitval en dus tot minder hoge schulden.

Annemarieke Hunze

Bekijk reacties

  • Veel mensen die hun studie succesvol afronden verhuizen en de stad blijft met de probleemgevallen zitten?

  • Ik ben reuze benieuwd hoeveel van de 17.000 aangehaalde studenten "autochtone" inwoners van de gemeente Groningen zijn en hoeveel het aan import studenten zijn, welke hier na hun studietijd zijn blijven hangen. Immers, de Groninger economie draait volgens sommige experts, waarvan enkelen ook aanwezig zijn op dit forum, toch al jarenlang woekerwinsten, juist doordat de afgestudeerden hier in de gemeente Groningen een baan en bijbehorend hoog inkomen verwerven na hun studie. Of zou het allemaal toch wat genuanceerder liggen en blijkt nu zo langzamerhand dat "de student" meer kost dan dat het de gemeente Groningen aan (positieve) liquiditeit oplevert?

  • Dat lijkt me wel een bezopen idee. Zonder die student zou de universiteit en hoge scholen niet bestaan en een belangrijke bron van werkgelegenheid en innovatie uit de stad verdwijnen. Ook worden nog al wat regelingen voor minima weggehouden bij de soms ook erg krap bij kas zittende studenten. Terwijl die regelingen vaak nog op inwoneraantal worden bepaald. Juist de stad kan daardoor (nog) een ruimhartig minima beleid voeren en wie anders suggereert lijkt niet echt op de hoogte?
    Een groot deel van die afgestudeerden gaat in plaatsen buiten de stad wonen en komen daardoor niet in deze statistiek voor. Dat is een verklaring voor de statistiek, maar niet een bevestiging dat de stad beter af zou zijn als niet studentenstad. De stad hoeft die niet geinde studieschuld niet betalen terwijl het geld wel grotendeels in de stad uitgegeven is.

  • Welke extra werkgelegenheid genereren de door jou aangehaalde RUG en Hanzehogedroomfabriek sinds de tsunami aan studenten vanaf 2000 haar intrede in deze stad heeft overspoeld, vooral waar het gaat om productiewerk, de maakindustrie e.d.?
    De RUG stond in het verleden kwalitatief hoog aangeschreven, de extra banen welke er sinds 2000 zijn bijgekomen zijn direct te linken aan de tsunami aan extra studenten en leerlingen.
    De kosten van bijvoorbeeld huisvesting daar wordt volledig aan voorbij gegaan. Zonder de 20.000 extra RUG studenten en de leerlingen van de Hanzehogedroomfabriek, zou een wijk als bijvoorbeeld Meerstad de eerste decennia volledig overbodig zijn. Weet jij wel hoeveel (geleende) gelden daar tot op heden in zijn gestoken? Voor een fractie had je wijkvernieuwend kunnen gaan bouwen in deze stad, en had je die mensen welke nu buiten de bestaande stad zijn gaan wonen, binnen je stadsgrenzen kunnen houden, zonder horizon- en lichtvervuilende cementgebonden bouwdozen welk je nu op afstand al als lichgevende poliepen de lucht in ziet steken.
    Zomaar een voorbeeld, zoals er veel meer vallen op te noemen, ga daar dan eens feitelijk op in, zonder uit de lucht gegrepen geroeptoeter over hoe belangrijk die 20.000 extra studenten voor deze stad wel niet zijn.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

3 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

6 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

6 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

7 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

9 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

10 uur geleden