De restaurants en kantines van de Rijksuniversiteit Groningen gaan op de schop. De grote kantines waar duizenden studenten en medewerkers elke dag hun broodjes en drinken halen “kunnen niet meer”.
Rotterdam
Het idee om te renoveren hing al een tijdje in de lucht. Afdelingshoofd Tom de Witt Hamer van Food & Drinks ziet het wel zitten om de kantine nieuwe stijl te inspireren op het foodcourt in Rotterdam, dat zegt hij in de Universiteitskrant.
In plaats van één lange counter voor koffie en broodjes, is er een grote vierkante ruimte met vijftien tot twintig kleine eetgelegenheden met in het midden van de kantine tafeltjes waaraan studenten kunnen eten en studeren. De Witt Hamer: “Door de internationalisering is er meer vraag naar diversiteit. Met al die eettentjes wordt daarop ingespeeld.”
Lokaal ondernemerschap
Twee landelijke cateraars en een lokale onderneming hebben een plan bedacht die ze in februari of maart zullen voorstellen. Samen met studenten worden dan de voorwaarden bedacht waaraan de bedrijven moeten voldoen die de kantines willen overnemen.
Het is zeer waarschijnlijk dat er een landelijke cateraar de aanbesteding wint, maar de RUG vindt het wel belangrijk om de mogelijkheid te blijven creëren dat lokaal ondernemerschap een kans krijgt.
Afspraken
Naast de sfeer vindt de RUG de prijs ook belangrijk. Als een cateraar de catering overneemt, zal het prijsbeleid samen met de universiteit worden bepaald. “Meestal spreek je af dat er een basispakket is, waarbij je gezamenlijk bepaalt voor welk tarief dat wordt aangeboden en dat de cateraar voor een deel de vrije hand heeft om zelf de prijs te bepalen voor andere dingen die hij wil aanbieden.’ aldus De Witt Hamer.
Ook worden er afspraken gemaakt over het assortiment. “Het is niet zo dat een cateraar de vrije hand krijgt, maar je moet hem ook zijn bedrijvigheid kunnen laten uitvoeren. Een cateraar wil er ook iets aan verdienen.”