De Rijksuniversiteit Groningen gaat een datacentra ontwikkelen die de gegevens gaan verwerken van de volgende Europese ruimtemissie Euclid. Onderzoeksfinancier NWO stelt daar 2 miljoen euro voor beschikbaar.
Dat zegt de Universiteitskrant. De ruimtesonde Euclid van de European Space Agency gaat in 2020 de lucht in, met als doel om superscherpe foto’s te maken. Met die foto’s kan onder andere gezocht worden naar donkere materie.
Donkere materie
Donkere materie is een van de bouwstenen waaruit het Universum is opgebouwd. Deze materie is niet zichtbaar met optische middelen, zoals verrekijkers en telescopen. Het is dus niet te detecteren via de elektromagnetische straling die ons op aarde bereikt. In het onderzoek maken de onderzoekers gebruik van ‘zwaartekrachtlenzen’. Daarmee kunnen ze het licht vervormen doormiddel van de zwaartekracht.
Data
Het verwerken van de gegevens vereist zowel nieuwe hardware als nieuwe software. De RUG gaat een Dutch Science Data Centre ontwikkelen, waarin straks alle data van het onderzoek verzameld wordt. Naast de 2 miljoen euro van het NWO was eerder al 6 miljoen uit andere bronnen toegezegd.
Misha Pchenitchnikov is donderdagavond in evenementenlocatie EM2 verkozen tot nieuwe nachtburgemeester van Groningen. Een jury…
Voetbalbond KNVB heeft Aron Winter donderdag benoemd tot bondsridder. Bondvoorzitter Frank Paauw overhandigde de onderscheiding…
Sinds 1 januari heeft de gemeente Groningen de laptopregeling voor scholieren verruimd. Kinderen uit minimagezinnen…
Een automobilist heeft donderdagavond een voetganger aangereden op de Van Iddekingeweg in de Stad. De…
De wedstrijd Heracles - FC Groningen op 28 januari wordt uitgespeeld zonder supporters van FC…
Weggebruikers opgelet: het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege gladheid. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen…
Bekijk reacties
Dan weet je dus waar de donkere materie ongeveer is, maar nog niet wat het is. Voorlopig is het zwaartekracht.