“Mag ik dan helemaal geen zout meer eten?”

Leerlingen van de Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat in de binnenstad kregen donderdag bijzonder bezoek. Bij hun in de aula stond een tiental artsen van het UMCG om uitleg te geven over de nieren.

“Heb je enig idee hoeveel zout er in een diepvries pizza zit”, vraagt hoogleraar Gerjan Navis. “In zo’n pizza zit evenveel zout als dat een mens op één dag maximaal mag hebben.” In de ruimte zitten veertig kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 te luisteren naar het verhaal van de hoogleraar. “Wat gebeurt er als je teveel zout eet”, vraagt een meisje. “Dan tast dat je nieren aan”, zegt Navis. “In het begin merk je daar helemaal niks van, maar als je nieren nog maar voor dertig procent werken, dan krijg je klachten.”

De artsen zijn op de school vanwege World Kidney Day. Behalve in Groningen krijgen ook basisscholen in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam bezoek van medici om uitleg te geven over hoe je goed voor je nieren zorgt. “We willen deze leerlingen absoluut niet bang maken, maar het is gewoon goed om deze jonge mensen te wijzen op de gevaren van bijvoorbeeld te veel zout in je eten.”

Behalve een college doen de leerlingen ook verschillende proefjes. “Bij één van deze proefjes moest ik een stick in een potje met urine doen”, vertelt Ilus. “Aan de kleuren van de stick kun je zien of je nieren goed werken of niet.” Ilus noemt de les erg interessant. “Ik vind het fijn dat we hier uitleg over krijgen. Mijn oma moet binnenkort beginnen met nierdialyse, omdat haar nieren niet goed meer werken. Dankzij deze les en de informatie begrijp ik waar het over gaat, en hoe je deze ziekte kunt voorkomen.”