De 16-jarige Sterre Wolthers uit Haren zal op 4 mei haar gedicht Monument voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Dat werd donderdagavond in Groningen bekend gemaakt.
De scholiere van het Praedinius Gymnasium in Groningen, won de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei 2016. Dat is de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het Comité organiseert de wedstrijd elk jaar in de provincie waar op 5 mei de Nationale Viering van de Bevrijding begint. Dat is dit jaar Groningen.
Monument
Het gedicht van Sterre, Monument, is door de jury gekozen uit meer dan 250 inzendingen. De jury bestond dit jaar uit Anne Vegter (Dichter des Vaderlands), Peter den Oudsten (burgemeester Groningen), Dirk Mulder (directeur Herinneringscentrum Westerbork), Eric Burmeister (lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ceremoniemeester Nationale Herdenking) en Isa Hamerlinck (winnares Dichter bij 4 mei 2015).
Sterre over haar gedicht: “Dit gedicht gaat over mijn familie, over de dingen die toen, in de oorlog, zijn gebeurd. Die gebeurtenissen kunnen je leven nog steeds bepalen. Die oorlog, die laat je niet los.’’
Sterre draagt haar winnende gedicht ‘Monument’ nog eens voor. Foto: Elin Stil
Het gedicht van Sterre Wolthers:
Monument
Mijn opa droeg een gele ster
en mocht plotseling niet meer
met zijn moeder naar het park
Mijn oma woonde in een kamp
en moest buigen voor Japanners
in de felle rode zon
Mijn opa deelde zijn kamer
met een Duitse soldaat
het pistool ligt nog op zolder
Mijn oma werd pas na de oorlog
geboren op een boerderij
precies een jaar na de bevrijding
Op haar twaalfde hoorde ze
hoe haar ouders in de oorlog
joden en piloten verstopten in de schuur
En in deze twee minuten
vraag ik me af
wat er gebeurd zou zijn
als die Duitser die nacht
bij een ander van die vier was ondergebracht
was ik er dan geweest?
Overige winnaars
Naast Sterre, bracht de wedstrijd nog drie andere winnaars voort: Eline Huberts (16), Marjolein Werkman (18) en Ayu Ritzema (18) dragen hun gedicht voor tijdens de herdenkingen in Kamp Amersfoort, Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Overige finalisten worden vaak uitgenodigd om op lokale herdenkingen hun gedicht voor te dragen.
De 17-jarige Henrike Vellinga, eveneens een scholier op het Praedinius Gymnasium, draagt dit jaar op 4 mei haar gedicht voor op het Martinikerkhof in Groningen.