Tuinboon je mee?

nieuws

Zondag 13 maart worden verspreid door de stad tuinbonen geplant. Dit jaar organiseert de Groningse afdeling van GroenLinks voor de zesde keer de actie “Tuinboon je mee?

 

Met deze actie wil GroenLinks de stad groener maken. Raadslid Martijn van der Glas heeft er op deze mooie zonnige middag zin in. “Dit jaar is het ook nog eens het jaar van de boon. Het is een gezonde, voedzame en goedkope vrucht, niet genetisch gemanipuleerd. Het is een prachtig plant, die kleur geeft aan de stad. In mei staat de plant volop in bloei en vanaf juni kun je de bonen al oogsten. Dat mag iedereen doen, het is voor algemeen gebruik. ” Belangstellenden kunnen vanaf twee uur ’s middags de tuinbonen bij ‘Tuinindestad’ aan de Friesestraatweg afhalen. Daar krijgen ze ook instructies voor het poten van de bonen. Vervolgens trekt men in groepjes door de stad om een geschikte plek te zoeken voor het planten. Maaike Slofstra is een van de deelnemers. “Ik vind het een hele leuke actie. Eigenlijk vind ik tuinbonen heel vies, maar ze zijn als plant wel mooi. Na mijn verhuizing heb ik geen tuin meer waar we samen met de buurt een moestuin hadden dus dit is een mooi alternatief om een bijdrage te leveren aan een groenere stad.” Met deze actie wil GroenLinks ook de aandacht vestigen op het belang van stadslandbouw. Van der Glas meldt dat Groningen op de goede weg is. ” In Groningen draait ook het project ‘Eetbare Stad’. Er zijn al meer dan 70 locaties waar buurtbewoners moestuinen en fruitboomgaarden beheren. We zijn daarmee de eetbaarste stad van Nederland geworden.”

Na afloop krijgen de deelnemers bij het Freecafe aan de Friesestraatweg een gratis bonenmaaltijd voorgeschoteld. Vanaf 17.00 uur is op de website van GroenLinks te zien waar de bonen geplant zijn.