De wijkraad van Selwerd stapt naar de ombudsman. Zij is verbolgen over de aangifte van het stadsbestuur tegen de wijkraad. B&W deden aangifte tegen de wijkraad wegens verduistering.
“Wij eisen excuses in het openbaar, het liefst van de wijkwethouder. Daarbij zijn we bereid om ook openbaar, wat ons betreft op hetzelfde moment, financiële verantwoording af te leggen over de keuzes die we hebben gemaakt.” aldus de wijkraad in een schrijven aan de gemeente.
De wijkraad liet eerder weten te stoppen en ook geen ledenvergadering meer uit te schrijven. Uit een gemeentelijk onderzoek bleek dat er geen boekhouding was gevoerd en er zijn met de rekening van de wijkraad privé-uitgaven gedaan. De gegeven verklaringen overtuigden het stadsbestuur niet.
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…
De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…
Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…
Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…
Bekijk reacties
De (gemeentelijke) ombudsman (vrouw) dat bij de voornaam wordt genoemd door het college. Dit heeft bij voorbaat al partijdigheid.
Ook ik eis excuses van het gemeentelijk bestuur op een ander front. Maar helaas ze reageren niet en laten mij opschepen met een ambtenaar!
die wijkraadmensen werden tot voor kort waarschijnlijk ook bij de voornaam aangesproken door de gemeente...
enne, lees dit dan ook nog even:
https://gemeente.groningen.nl/actueel/nieuws-gemeenteraad/ruimte-voor-experimenten-voor-zeggenschap-in-de-wijk
In de hiërarchie is dat totaal onvergelijkbaar Kwalmert. De ombudsman MOET daarentegen boven alle partijen staan en zelfs het college tot de orde roepen mocht dat nodig zijn. IK zet mijn vraagtekens.
Sjoerd, je kan helemaal gelijk hebben. We zijn als stoppende wijkraad bezig om beweging in de zaak te krijgen.
Continu wordt er op de rem getrapt in de periode waarin de Gemeente wil werken met burgerkracht. Op zich viel die weerstand te verwachten, maar problemen blijven terug komen als belangen middels verborgen agenda's worden gekoppeld aan onwetende vrijwilligers. Niet goed voor het vertrouwen of de toekomst, lijkt mij.
Ik geloof dat het ook vooral om de opgestapte bestuursleden gaat en niet om de huidige.
Formeel zijn zij natuurlijk wel de rechtsopvolger van hun voorgangers. Persoonlijk zou ik nooit in zo'n clubje willen zitten. Het amateuristisch gehalte is hoog en je weet nooit zeker wie er een greep uit de kas doet totdat het te laat is.
Jack, ik denk in het abstracte dat het gaat om wie er de meeste invloed heeft over veranderingen in een periode van verandering.
In het huidige plan van de gemeente om gebiedsgericht te gaan werken, komt er meer macht bij de gebiedscoördinator te liggen dan bij de bewoners. De gebiedscoördinator heeft zelfs meer invloed dan de wijkwethouder.
Op dit moment staat elke wijkraad technisch gezien buitenspel.
G e b i e d s g e r i c h t w e r k e n
De wijkwethouders sturen het gebiedsgericht werken aan. Dit is een nieuwe manier van werken, waarbij de kracht en initiatieven uit de wijk voorop staan. De gemeente helpt om deze plannen uit te voeren. Ook hebben de wijkwethouders contact met bewoners, ondernemers en de mensen die professioneel betrokken zijn bij de wijk.
G e b i e d s t e a m s
De wijkwethouders willen graag samen met wijkbewoners uitvinden wat de beste manier is om samen te werken. Daarvoor zijn er de gebiedsteams. De wijkwethouders en gebiedsteams werken graag met u samen om uw wijk beter en mooier te maken.
Bron : https://gemeente.groningen.nl/wijkwethouders-en-gebiedsteams
plus verder nog : https://gemeente.groningen.nl/uw-initiatief-voor-de-wijk
plus : https://gemeente.groningen.nl/actueel/nieuws-gemeenteraad/ruimte-voor-experimenten-voor-zeggenschap-in-de-wijk
Ik zie alleen maar heel veel openingen voor bewoners en wijkraden in de stad om vanuit de wijken mooie initiatieven in te brengen en als ze meerwaarde hebben voor de betreffende wijk ze daarna in samenwerking met de gebiedscoördinator, de wijkwethouder en de raad uit te voeren.
Het gaat niet om macht maar om s a m e n w e r k e n, zo staat het ook in de plannen van het gebiedsgerichtwerken.
Laten we positief blijven en de veranderingen met vertrouwen tegemoet zien. er is ruimte voor gesprekken er is ruimte voor inbreng en er is ruimte om te doen. En dat is wat nodig is, meedenkende - & meewerkende doeners.
Vriendelijke groet,
Masha.
Masha,
Je kunt natuurlijk proberen om vooral de eerste negatieve ervaringen van het gebiedsgericht werken te ontkennen en alleen maar te richten op het positieve, maar dan zullen er geen lessen worden geleerd, denk ik. Geen lessen trekken = ook geen verbetering van processen. Geen verbetering van processen = continu de kans op hetzelfde gezeik.
Al zou ik woede over een onterechte aangifte en een onterechte onderzoek van mensen die enigszins zelfbewust de wijk wilden verbeteren, niet als gezeik willen classificeren.
Ik begrijp goed dat er gebeurt wat er gebeurt. In de gemeenteraadsvergadering over gebiedsgericht werken, zie je dat de politiek niet eensgezind is. Daar worden de uitgangspunten voor ambtenaren ook niet helder van: http://groningen.raadsinformatie.nl/vergadering/268078/gemeenteraad%2023-03-2016
Het waren dus toch de ambtenaren, die in het wijkbedrijf zitten. Hun hebben 3 ton. De wijkraad had een spaartegoeden. Echt sneu. Ze mogen de deuren van het wijkbedrijf zo vlug mogelijk sluiten, wat mij betreft.