Categorieën: Nieuws

Woningen 1 miljard minder waard

De waarde van de woningen in de provincie Groningen is door de aardbevingen met 1 miljard euro gedaald. De waarde van de woningen in de stad Groningen ging met 111 miljoen omlaag. 

Dat concludeert Prof. George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen in een recent onderzoek.

De werkelijke bedragen zullen nog veel hoger liggen, omdat het onderzoek is gebaseerd op de waardevermindering van de verkochte woningen. De woningen die niet zijn verkocht, zijn nog niet in deze berekeningen meegenomen.

Evert Janse

Bekijk reacties

  • Wat een kortzinnigheid qua opmerkingen.

    1 miljard verlies betrof alleen de woningen die in de verkoop zijn geweest.

    Een eventueel taxatie ivm waardeverlies waardoor verminderde inkomsten op de OZB betekent ook een financieel gat op de gemeentebegrotingen met grote gevolgen.

    Tevens een signaal, dat er wel degelijk een imagoprobleem heerst mbt de gaswinning versus aardbevingsproblematiek. Eveneens met grote gevolgen waardoor investeerders wegblijven mbt werkgelegenheid.

    Ich bin ein Grunneger en maak mij daarom de grootse zorgen. Groningen, dat het al nooit heeft getroffen en daar komt dit bovenop.

  • Ik weet niet waar jij je informatie weg hebt gehaald, maar de aangehaalde 1 miljard waardevermindering heeft betrekking op 180.000 woningen in stad en provincie . Ik denk niet dat deze de afgelopen jaren zijn verkocht en/of van eigenaar zijn verwisseld. Met een betaald huis is mij er alles aan gelegen een zo laag mogelijk bedrag aan OZB te gaan betalen, wellicht denk jij daar anders over?
    Dat aangehaalde imagoprobleem is er ook voor de aardbevingsproblematiek geweest, is er eigenlijk altijd al geweest, maar de afgelopen jaren door alle media aandacht voor Groningen sterker omhoog gekomen al ooit tevoren.
    Dat jij je zorgen maakt om werkgelegenheid kan ik onderschrijven, merk zelf ook dat ik steeds verder weg moet om opdrachten binnen te harken.

    Maar goed, waar het om werkgelegenheid gaat kan het herstel van `aardbevingsschade` een inhaalslag op gaan leveren waar het om werkgelegenheid gaat.

    • De OZB in de juiste proporties tov de rest van het land. De rest van het land, dat zijn gemeentebegroting hierdoor wel op orde krijgt, terwijl de Groningse gemeentes hun doelstellingen in dat opzicht niet meer kunnen halen. Het zal de verloedering alsmaar meer vergroten.

      Jij lijkt mij ook typisch geïmporteerd en haalt daarmee een VVD standpunt aan. Een koekje van eigen deeg om de rest van Nederland welvaardig te laten zijn! Je zorgen over ons cultureel erfgoed, doet ook niet bij jouw ter zake!

  • Ik denk toch echt te weten dat ik een stadjer ben, opgegroeid aan de rand van het Oosterpark, welke straat/straten nu door studentenbewoning jammer genoeg ook aan het verpauperen zijn, net als veel wijken en delen in deze eens zo mooie stad en nu woonachtig aan de rand van deze stad, waarvan het naastgelegen dorp afgelopen weken aardig in het nieuws is geweest, maar ik laat de exacte locatie maar achterwege, voor je mij opnieuw gaat beschuldigen VVD`er te zijn.
    Ik weet niet waarom jij telkens in de slachtofferrol kruipt, maar om OZB te gebruiken ten faveure van een sluitende begroting, is van alledag. Ik zou zelf als gemeente zijnde eerder in hebben gezet op het inlossen van schulden en andere financiële verplichtingen en het zo weinig als aangaan van nieuwe financiële verplichtingen om zo verhoging van OZB te voorkomen.

    • Ik kruip niet in een slachtofferrol, maar om de OZB vervolgens heel simpel weg te zetten alsof het door aardbevingsproblematiek het hierdoor ook weer goedkoper wordt, getuigt van kortzichtigheid.

      Er is zoveel meer aan de hand en dit is een signaal. We hebben helaas ook niet de juiste gemeenteraadsleden alsook de colleges . Het lijkt alsof ze door politiek Den Haag worden ingevlogen om het boeltje hier te sussen. Ze denken in ieder geval niet namens de Grunneger. Het is pro Haags beleid, dat als een sjabloon over Groningen wordt uitgesmeerd.

      Groningen is met afstand de grootste nettobetaler van Nederland. Dit gaat ten koste van onze welvaart cq werkgelegenheid. Dit voor de welvaart van de rest van Nederland. Hetgeen vaak wordt vergeten cq met opzet ongenoemd blijft!

Recente berichten

Stadsmonumentenbord bij oude Borgmanschool onthuld: “Laatste bord dat Beno heeft geschreven” (foto’s)

Bij de oude Borgmanschool in de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat is zaterdagochtend het nieuwste…

59 minuten geleden

Naar de Huurcommissie stappen loont bij twijfels over hoge huur, 85 procent huurders in gelijkgesteld

Bij twijfels over een te hoge huur of te veel servicekosten loont het om naar…

2 uur geleden

Zorgen over toename incidenten rond onbegrepen gedrag: “We lopen voorop in de verkeerde zin van het woord”

Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) van Zorg en Veiligheid maakt zich zorgen over de toename van…

4 uur geleden

Agenten brengen gevaarlijk rijdende bestuurder tot stilstand op zuidelijke ringweg

Meerdere politiewagens en agenten moesten er in de nacht van vrijdag op zaterdag aan te…

5 uur geleden

Slachtoffers mishandeling queerfeest werden op hoofd geslagen

De drie personen die vorig weekend in de Oosterstraat mishandeld werden, toen ze een queerfeest…

5 uur geleden

Musea in binnenstad openen vanavond de deuren tijdens Museumnacht

In de binnenstad vindt zaterdag de achtste editie van de Museumnacht plaats. In totaal zullen…

6 uur geleden