Alles wat wij eten heeft invloed op onze darmbacteriën, en daarmee vermoedelijk ook op onze gezondheid. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van geneticus Cisca Wijmenga van het UMCG naar de effecten van voeding en medicijngebruik op de diversiteit aan bacteriën in de darm.
De resultaten zijn vrijdag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science. Voor het onderzoek is ontlasting verzameld bij 1100 personen uit het LifeLines bevolkingsonderzoek. Volgens Wijmenga zie je bijvoorbeeld het effect van voeding terug in de darm.
Mensen die regelmatig yoghurt of karnemelk gebruiken hebben een grotere diversiteit aan bacteriesoorten in hun darm. Ook koffie en wijn stimuleren de diversiteit, terwijl volle melk of een calorierijk dieet die juist verlaagt. Grote diversiteit is beter, maar ziekten ontstaan vaak door een veelheid aan factoren, aldus Cisca Wijmenga.
Het aantal plekken waar vuurwerk afsteken verboden is blijft voor volgende week dinsdag steken op…
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek krijgt een bijzonder object in de…
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…
De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…