Categorieën: Nieuws

“Bevrijdingsdag is voor mij nooit een bevrijding geweest”

Groningen herdenkt woensdag de oorlogsslachtoffers. Dit gebeurde onder andere bij het monument op begraafplaats Esserveld. “Ik heb het in al die jaren nooit los kunnen laten.”

Op het monument staan ruim veertig namen gegraveerd. Veertig namen van Stadjers die in het verzet zaten, verraden werden en vermoord werden door de Duitse bezetter. Eén van hen is onderwijzer Hendrik van der Kooi. “Mijn vader was een ontzettend lieve man”, zegt zijn dochter Riekje. “Hij zorgde erg goed voor mij. Maar de oorlog veranderde alles. Nederland werd gemobiliseerd en alle jonge mannen moesten het leger in. Mijn vader werd geplaatst bij een grensbataljon. Al hun inzet ten spijt, waren ze niet in staat om de Duitsers in mei 1940 tegen te houden.”

Ondanks dat het Nederlandse leger na vijf dagen van verbeten verzet capituleert, gaat Van der Kooi door met zijn strijd. “Hij gaat bij het verzet, en wij kregen bijvoorbeeld thuis een onderduiker. In 1944 loopt het helemaal mis. Mijn vader wordt verraden, wordt opgepakt, en wordt enkele dagen later vermoord in kamp Westerbork.”

“Vandaag op 4 mei denk ik aan hem, maar denk ik ook aan de jaren na de oorlog waarin er alleen maar gezwegen werd. Mijn moeder zei dat we moesten werken, en dat er geen tijd was om te praten. Dat doet mij nog altijd ontzettend veel pijn.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Ook ik ben een zoon van een verzetsstrijder. Het valt voor mij dan ook moeilijk te accepteren, dat Groningen opnieuw bezet is door dat import op ons stadhuis. Datzelfde import, dat vanavond de kransen legt en tegelijkertijd verraadt pleegt op Groningen.

    • Ik vind het een beetje ongepast van je je eigen frustraties gelijk te stellen aan de Duitse bezetting. Geef me eens een lijstje van B&W en raadsleden uit januari 1940. Dan zal ik eens uitzoeken hoeveel echte Groningers :p daar in zitten.

  • Sorry Sjoerd, er lopen mij iets te veel kinderen van 'verzetsstrijders' rond. Je ziekelijke vergelijking maakt je tranentrekkende relaas er niet geloofwaardiger op. Een keer 'Do ist der Bahnhof' zeggen tegen een Mof maakt nog geen verzetsstrijder. Je merkwaardige fascinatie met afkomst en import is inderdaad een echo uit het verleden, maar niet uit de kringen van het 'verzet'.

  • Hoe dat import op ons stadhuis het boeltje manipuleert.

    In 2013 werd ons doordat import voorgehouden alsof de toestand in Groningen in een gelijke tred zou zijn met de rest van Nederland. Op dat moment leefden in Groningen 1 op de 5 kinderen in armoede. Het landelijk cijfer betrof 1 op 9 kinderen. Hoezo gelijke tred?!

    Toen vervolgens In 2014 het SCP met de armoedemonitor op de proppen kwam en deze cijfers glashard werden bevestigd, kon dat zelfde import het niet meer ontkennen. De schrik was enorm, maar ook niet heus.

    Een schrik van korte duur en betrof slechts een act van een toneelgroep (de gemeenteraad).

    Eind 2015 heeft datzelfde import met de Nijestee besloten om 'mien toentje' op te doeken en plaats te maken voor een projectwikkelaar, het kapitaal. Mien toentje was er juist voor bedoelt om de minderbedeelden in Groningen toch van een gezonde maaltijd te voorzien en enigszins hiermee financieel tegemoet te komen. Ook gelet op de armoedemonitor. Het is slechts een enkele voorbeeld van de velen.

    Het kapitalisme als de grootste veroorzaker van oorlog aldus een reaguurder op het DvhN
    Was getekend, een ongepaste tranentrekkende relaas volgens de reaguurders Coos en Marc.

      • Je bent als Brabander totaal losgeraakt van de werkelijkheid in mijn Groningen zoals ik, mijn ouders, mijn voorouders altijd in mijn omgeving hebben ervaren. Met percentages die veel hoger lagen en nog steeds, dan het landelijke gemiddelde. Begrijpt, dat je dit als gerelateerd heerschap van de politiek dit wilt verdoezelen. De cijfers liegen niet!

      • Ik denk dat jij het bent die je verliest in vreemde Regio-nationalistische fantasieën Sjoerd. Toentje verkast = feit, meer armoede in grote steden = feit.

      • Tuurlijk Marc. En als ik tegen het forum ben, omdat er mensen zijn die in armoede leven, dan ben ik ook Regio-nationalistisch. Terwijl dit geld hiervoor niet mocht worden ingezet. Het was tegen alle afspraken in, zoals in het langmanakkoord stond beschreven. Een akkoord dat tevens is geaccordeerd door de regering destijds. Juist hiervoor, is het langmanrapport ontstaan. Om de armoede te bestrijden cq de economie in Groningen een impuls te geven. En niet omdat import/hobbyclub/raad zichzelf een leuk uitgaansavondje te bezorgen.

        Ook buitengewoon eng ivm de exploitatietekorten die gaan ontstaan. Een averechte werking en keert zich tegen de economie.

      • Juist en door het Forum en de Oostwand krijgt het oostelijk deel van de Binnenstad een nieuwe stimulans wat goed is voor de stedelijke economie. Jij wilt het uitkeren aan mensen die slecht met geld om kunnen gaan (want daarom leven ze in armoede, schulden!). Slechtste plan ooit.

        • Ja hoor Marc. Ik zie slechts voorbeelden als het stripmuseum, Groninger Museum, infoversum etc. En het Forum wordt er straks aan toegevoegd. Bovendien is het geen porem naast onze Olle Grieze.

          Gelet op je opmerking, geeft ook aan in welk electoraal je staat en totaal niets op heeft met Groninger samenleving. Totaal niet weet, wat eraan schort. Maar daarvoor ben je dan ook Brabander. Dus is het één en ander wat ik hierover tentoonspreidt is dan ook zeker zeer gerechtvaardigd.

Recente berichten

Vrijdag voornamelijk bewolkt met kans op een spatje regen

Vrijdag is er veel bewolking met vanochtend lokaal een spatje regen. In de middag is…

8 uur geleden

Donar stelt zwaar teleur tegen Den Helder Suns

Donar stelde donderdagavond in Den Helder zwaar teleur tegen Den Helder Suns, die tot nu…

8 uur geleden

Plannen Spoorkwartier komende dinsdag gepresenteerd in Forum

De plannen voor het nieuw aan te leggen Spoorkwartier, aan de zuidkant van het Hoofdstation,…

9 uur geleden

Deel Europaweg dicht vanaf vrijdagavond tot maandagochtend

De Europaweg gaat twee weekenden dicht ter hoogte van het viaduct met de ringweg. Dit…

11 uur geleden

Brommers en snorfietsen vanaf 1 januari niet meer welkom op Grote Markt

Brommers en snorfietsen zijn vanaf 1 januari niet meer welkom op de Grote Markt. Deze…

12 uur geleden

Oranje vrouwen zaalvoetbal met Tessa Grashuis ruim langs Kazachstan

Het Nederlands vrouwen zaalvoetbalteam heeft donderdagmiddag met 6-0 gewonnen van Kazachstan. (meer…)

12 uur geleden