Bij de overdracht van rijkstaken naar gemeenten doen zich grote knelpunten voor is de conclusie van vier Groningse rechtswetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen.
In de eerste plaats is de rechtsbetrekking tussen de burger en de overheid verslechterd. Die zou informeler en laagdrempeliger moeten worden, maar in de praktijk wordt deze verandering vooral ingezet om bezuinigingen te kunnen doorvoeren. In de tweede plaats treden verschillen op tussen gemeenten die niet goed zijn uit te leggen. In de derde plaats blijkt dat de privacybescherming bij de gemeenten onder de maat is.
Ten slotte bestaat het risico dat gemeentelijke voorzieningen verdwijnen als gevolg van interne concurrentie tussen allerlei beleidsdoelen. Deze knelpunten treffen juist degenen die het minst makkelijk meekomen in het leven, zoals jongeren met gedragsproblemen, daklozen, gehandicapten, drop-outs, verslaafden en langdurig bijstandsgerechtigden.
Om de knelpunten te helpen bestrijden pleiten de onderzoekers er voor dat de rechter meer bevoegdheden krijgt om handelen van de gemeenten te toetsen.