foto: Bob de Vries
Bij de overdracht van rijkstaken naar gemeenten doen zich grote knelpunten voor is de conclusie van vier Groningse rechtswetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen.
In de eerste plaats is de rechtsbetrekking tussen de burger en de overheid verslechterd. Die zou informeler en laagdrempeliger moeten worden, maar in de praktijk wordt deze verandering vooral ingezet om bezuinigingen te kunnen doorvoeren. In de tweede plaats treden verschillen op tussen gemeenten die niet goed zijn uit te leggen. In de derde plaats blijkt dat de privacybescherming bij de gemeenten onder de maat is.
Ten slotte bestaat het risico dat gemeentelijke voorzieningen verdwijnen als gevolg van interne concurrentie tussen allerlei beleidsdoelen. Deze knelpunten treffen juist degenen die het minst makkelijk meekomen in het leven, zoals jongeren met gedragsproblemen, daklozen, gehandicapten, drop-outs, verslaafden en langdurig bijstandsgerechtigden.
Om de knelpunten te helpen bestrijden pleiten de onderzoekers er voor dat de rechter meer bevoegdheden krijgt om handelen van de gemeenten te toetsen.
Bij een verkeersongeluk maandagmiddag op de Plutolaan in de wijk Paddepoel is een automobilist op…
Ben je chronisch ziek of heb je een kind dat chronisch ziek is? En moest…
Deze weken worden in het Zuiderplantsoen planten, struiken en bomen geplant. Kortom: In het nieuwe…
Komende vrijdag leggen de medewerkers van IKEA het werk neer. De landelijke directie van de…
Hoog in de Martinitoren werd maandagochtend een bijzonder jubileum gevierd waar nog niet eerder aandacht…
De NOM heeft vorig jaar 31,7 miljoen euro geïnvesteerd in bedrijven in Noord-Nederland. Dat is…
Bekijk reacties
aan de stoelpoten van de rechter wordt ook al uit alle macht gezaagd en geknabbeld...