Categorieën: Nieuws

Stad benadert 1400 chronisch zieken voor tegemoetkoming

Zo’n 1400 chronisch zieken in de stad zijn afgelopen week per brief benaderd door het stadsbestuur om alsnog in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming voor hun chronische ziekte.

Er was onduidelijkheid ontstaan over de bijdrage van 400 euro over het jaar 2015 die chronisch zieken eerder ontvingen van het CAK, het Centraal Administratiekantoor. Chronisch zieken moesten die tegemoetkoming zelf aanvragen. Het rijk legde die taak per 2015 bij de gemeentes. Het CAK gaf de gemeente een lijst van chronisch zieken in de stad. De gemeente benaderde de patiënten niet persoonlijk maar middels een advertentie in de Gezinsbode.

Of alle 1400 zieken voor de bijdrage in aanmerking komen is niet duidelijk. Vanaf 2015 is de bijdrage alleen bedoeld voor mensen met minder dan 120% van het minimumloon.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Ik heb geen brief ontvangen en toch 3 x chronisch ziek?

    Hoezo chronisch zieke n hebben recht op , wel moeten ze alleen wonen ?

  • In 2008 had de PvdA de regeling afgeschaft om gehandicapten en chronisch zieken tegemoet te komen via het belastingstelsel. Het was een prima regeling. En nu komt terug via een bureaucratische maatregel. Zo hebben de privileges van ambtenaren ook enig krediet van de bevolking.

    • Deze compensatie is inplaats van de CER ( compensatie eigen risico) en de WTCG ( wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) die vanuit het rijk gegeven werd en zijn afgeschaft per 2015. Geld daarvan is naar gemeenten gegaan. Idee erachter was dat gemeenten beter wisten wie daadwerkelijk zorgkosten maakten. Helaas heeft de gemeente beleidsvrijheid en wordt een gedeelte van dit geld besteed aan posten waar de doelgroep weinig tot niets aan heeft.

      in 2015 is de CER afgeschaft. CER was een tegemoetkoming omdat deze groep altijd het volledige eigen risico kwijt is. Hiermee werd een gedeelte van het eigen risico betaald.

      Wtcg was breder. 33 % korting op eigen bijdrage voor BV huishoudelijke hulp. (Hoogte van de eigen bijdrage was afhankelijk van je persoonlijke situatie,)

      Daarnaast kregen mensen die veel zorgkosten maakten een compensatie. De hoogte daarvan was afhankelijk van de hoeveelheid ( specifieke) zorgkosten die men maakte.

      En nu verdwijnt een gedeelte van dit geld en krijgen mensen die veel kosten maken een kruimel van wat ze in het verleden kregen.

  • Laten we even niet vergeten dat dit geld vanuit her rijk naar de gemeenten is gegaan en bedoeld is voor deze doelgroep.
    Slechts een kleine compensatie voor alle kosten die chronisch zieken, mede veroorzaakt door de bezuinigingen door het rijk en de gemeente . Dekt in ieder geval het verplicht eigen risico van dit jaar,. Maar veel chronisch zieken maken veel meer kosten door de enorme bezuinigingsdrift van de laatste jaren en de steeds maar stijgende zorgkosten, eigen bijdragen., wegvallen belasting aftrekposten enz.
    Toch raar dat je, ongeacht je inkomen recht hebt op kinderbijslag als je kinderen krijgt. Maar als je, zonder er om te vragen, de pech hebt chronisch ziek te zijn dat je blij moet zijn met elke kruimel die je toegeworpen krijgt.

  • hier ook ziek en niets ontvangen! terwel ik die al jaren heb gekregen nu ineens niet meer ???

  • Heb ook een brief ontvangen ruim 8 week geleden maar niks meer gehoord. Ja drukte zeggen ze bij wij.
    Hoewel het inderdaad de hoge kosten niet dekt van medicijnen en therapie is het wel fijn om zo'n extraatje te mogen ontvangen. Het scheelt toch weer in je portemonnee.
    En in deze tijd helemaal! Ik ben blij met alles wat ik mag krijgen ondanks de lage uitkering die ik krijg en waar ik het van moet zien te redden met 2 jonge kinderen. Dan zijn alle beetjes mooi meegenomen.

  • Kreeg tot aan overheveling compensatie naar gemeente Groningen een jaarlijkse tegemoetkoming. Tot dat moment gold er een maximum dat lager was, dan Sinterklaas Groningen voornemens was te vergoeden. Hierdoor kwamen velen niet langer in aanmerking voor deze bijdrage. Vergoeding destijds van CAK was bedoeld de pijn te verzachten van het eigen risico, die je ieder jaar moet ophoesten. Ondanks het feit, dat de gemeente door het CAK is geïnformeerd wie de rechthebbenden waren, heeft zij niet eens de moeite genomen deze persoonlijk op de hoogte te stellen van de nieuw bedachte spelregels door de gemeente. Velen zijn hierdoor in de kou komen te staan, door deze zo sociale gemeente. Ik vind de handelswijze zeer ongepast. Chronisch ziek zijn is echt niet leuk en niet meer in aanmerking komen vanwege onwijsheid gemeente Groningen is om nog zieker van te worden.

Recente berichten

Naar de Huurcommissie stappen loont bij twijfels over hoge huur, 85 procent huurders in gelijkgesteld

Bij twijfels over een te hoge huur of te veel servicekosten loont het om naar…

28 seconden geleden

Zorgen over toename incidenten rond onbegrepen gedrag: “We lopen voorop in de verkeerde zin van het woord”

Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) van Zorg en Veiligheid maakt zich zorgen over de toename van…

2 uur geleden

Agenten brengen gevaarlijk rijdende bestuurder tot stilstand op zuidelijke ringweg

Meerdere politiewagens en agenten moesten er in de nacht van vrijdag op zaterdag aan te…

3 uur geleden

Slachtoffers mishandeling queerfeest werden op hoofd geslagen

De drie personen die vorig weekend in de Oosterstraat mishandeld werden, toen ze een queerfeest…

3 uur geleden

Musea in binnenstad openen vanavond de deuren tijdens Museumnacht

In de binnenstad vindt zaterdag de achtste editie van de Museumnacht plaats. In totaal zullen…

4 uur geleden

Nog één weekendje een beetje nazomeren, daarna bordjes verhangen naar herfst

Wie nog geen afscheid wil nemen van de zomer, zal dit weekend moeten gebruiken om…

13 uur geleden