Categorieën: Nieuws

“De meest propere Cambridge-professoren heb ik keihard horen vloeken”

Het is een reis die hij nooit zal vergeten. Stadjer Steven Gilbers verbleef afgelopen week in Groot Brittannië. “Wat we niet verwacht hadden, is toch gebeurd.”

De Britten spraken zich afgelopen donderdag in een referendum uit of men nog langer deel uit wil maken van de Europese Unie. Het volk koos voor een brexit, waardoor het land in een politieke crisis is beland en de toekomst onzeker is. “Ik reisde afgelopen woensdag af naar Engeland om er een conferentie op de universiteit van Cambridge te bezoeken”, zegt Gilbers. “Eenmaal in Engeland kon je niet om het nieuws heen. De programma’s op televisie, de kranten maar ook de gesprekken op straat.”

Een dag na de volksraadpleging werd langzaam duidelijk wat er was gebeurd. “Ik heb de meest propere Cambridge-professoren keihard horen vloeken. Net zoals de Schotten en de Noord-Ieren is men in Cambridge voor blijven in de Unie. In de universiteitsstad stemde tachtig procent voor remain. Tijdens de dagen dat ik daar was ben ik welgeteld één iemand tegengekomen die voor een exit was. Dat was een bouwvakker die dat op straat heel duidelijk liet weten. Je zag heel duidelijk dat hogeropgeleiden voor blijven in Europa waren.”

Gilbers realiseert zich dat hij afgelopen week op een bijzondere plek was. “Deze gebeurtenis zal de geschiedenisboeken in gaan. Het is iets waar we nog maanden, zo niet jaren, over zullen praten, en ik kan gewoon zeggen dat ik er bij was.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Het hele onderwijssysteem is ook al jaren bezig om de EU visie te indoctrineren. Dat zie je ook in Nederland overal in terug. Geschiedenis en economie lessen waarin de EU wordt opgehemeld. Als je iets ouder bent weet je ook wel dat het met de EEG, zonder te proberen 1 Verenigde Staten van Europa te creeren, ook allemaal wel te regelen is. Soevereiniteit wordt steeds belangrijker. Van al die schendingen van privacy, TTIP en toetredingsmogelijkheid Turkije en Oekraine hebben we wel genoeg.

    Wie kent eigenlijk de 'leiders' van de eu? Wie heeft ze gekozen?

  • Ik spreek namens de meerderheid Marc. Dit in tegenstelling tot onze president Rutte die meent dat 'de Nederlander' helemaal niet zit te wachten op een Nexit. Die denkt dus ook namens ij te spreken. De huidge regeerders hebben een blok voor hun hoofd.

    Ik was ook wel voorstander van de eu en heb nog wel wat economische onderzoekjes gedaan waaruit naar voren kwam dat de EU goed zou zijn. Helaas zijn ze doorgedraaid.

    Van Links snap je ook niets meer. Ypu grapte al, vroeger stemde je tegen de gevestigde orde, nu ben je juist links als je meestemd met de gevestigde orde. Terwijl je wel ziet dat andere stokpaardjes waar links juist tegen is zoals TTIP alleen te stoppen zijn als je de invloed van de EU flink beperkt. Links moet nog even wakker worden.

    • Je bent duidelijk niet goed op de hoogte en je leidt aan het rare syndroom waardoor minderheden zich in de meerderheid wanen. Links is zeer kritisch tot ronduit tegen ttip. Maar tegenwoordig lopen mensen alleen maar achter opinies aan en nemen ze niet meer de moeite om de feiten te achterhalen en zelf te interpreteren. Lekker te keer gaan, lekker allles wat fout gaat aan een ander wijten. Die mentaliteit dat iswat er mis is.

  • Kan het volledig onderschrijven Willempie. De EEG zoals het was zou goed genoeg zijn geweest, de Euro als internationale handelsmunt zou niet verkeerd zijn geweest, geen geouwehoer meer met valutakoersen e.d., voor de rest, grensoverschrijdend vervoer en lange wachttijden zullen ook nu, met de automatisering en röntgenscan apparatuur een stuk sneller gaan als dat dit in het verleden ging.
    De automatisering heeft een groot Europees rijk allang ingehaald, wat nu rest is veel wet- en regelgeving en het naar beneden halen van de welvaart in delen van Europa. Voor lieden als PvdA voorzitter Spekman zal het echter wel feest blijven, immers zijn uitspraak: nivelleren is een feestje, is gemeengoed geworden in de rijkere Europese landen.

  • Cambridge en Cambridge-professoren. Dan gaat het niet enkel om "hoogopgeleiden" en "bouwvakkers". Dan gaat het ook om elite, gevestigde orde, entitlement aan de ene kant. En de mensen zonder kansen en een cent te makken aan de andere. Blijf dat aspect toch niet steeds negeren.

    • We leven in een van de rijkste en gelijkste landen ter wereld, grotendeels dankzij Europa maar dankbaar zijn? Nee hoor de elite die hebben het gedaan!

  • Stompzinnig besluit van het dommere deel van de bevolking van de UK.
    Nu zijn Farage en Boris Johnson al aan het draaien en proberen ze de referendumuitkomst en hun eigen opvattingen in de campagne alweer af te zwakken. Dan zijn de EU-bureaucraten heel wat voorspelbaarder en betrouwbaarder.
    Van veel EU regels mbt de vrije markt hebben alle EU burgers flink geprofiteerd, een opener en eerlijker markt heeft heel veel gebracht. Jammer dat sommigen dat niet in de gaten hebben en terugvallen op het herhalen van de retoriek uit de hoek van Johnson, Wilders en andere onbetrouwbare figuren.

  • Is volledig zelfregulerend, over enkele jaren is iedereen vergeten welke heisa er op dit moment van wordt gemaakt. Als het meezit voor het VK dan heeft men straks weer zeggenschap over de binnenlandse politiek en zijn er de nodige handelsverdragen gesloten, want elk en iedereen wil tenslotte handel blijven doen met het VK en andersom.

  • Engeland heeft de weg vrij gemaakt voor een sterker Nederland, of we nu Nexit gaan of niet. Ze zullen er alles aan doen om 1 van de weinige landen die meer bijdraagt dan terugkrijgt erbij te houden. In ruil een economosche unie in plaats vaen een politieke unie lijkt mij de goede weg.

    En dan die beurzen, allemaal grotendeels gokkers. Verkeerd gegokt en verloren. Voorlopig, want inmiddels kopen anderen de aandelen weer op een lager niveau op en verwachten wel weer groei.

    Het is net als het binnenhalen van de immigranten in de jaren 70 en 80. Ik denk dat heel wat meer mensen zouden willen dat er wat minder economische groei was en dat we de problemen die we toen binnenhaalden nu liever kwijt zijn... Ik heb liever wat minder economische groei en het binnenhalen van goedkope arbeidskrachten uit Noord Europa dan dat we ons voor een tweede keer aan dezelfde steen stoten. Die hele vergijzing is opgeklopt. Dat er nu gekort wordt op pensioenen had ook niet gehoeven, als we een miljarden aan Griekenland hadden geschonken.

    souvereiniteit en eigen identitiet, niets mis mee.

  • en wat betreft de zogenaamde veiligheid en voorkomen van oorlogen. Ik verwacht eerder burgeroorlogen in Nederland, dan dat Rusland of China ons gaat aanvallen. Kijk naar Oekraine, Bosnie en als Turkije bij de eu komt kun je daar ook nog wel een burgeroorlog verwachten. Tenminste, als alle Koerden en Armeniers en andere onderdrukte groepen tenminste al niet naar Nederland zijn afgereisd uit Turkije met hun ongecontroleerde visum. Europa gaat nu d pensioenen opeten van Nederland, zijn we mooi klaar mee. Hebben we weinig over te zeggen met 25 van de 750 stemmen, terwijl we wel 1 van de enige landen die bijdraagt, in plaats van incasseerd uit Europa.

    En dat gedoe met diverse valuta's. 20 jaar geleden was dat lastig, nu pin je overal ter wereld uit de muur lokale valuta tegen internationale wisselkoers. Traveller cheques zijn allang passe.

Recente berichten

Egbert Modderman uitgeroepen tot Talent van het Jaar: “Ik ben een zondagskind”

Kunstschilder Egbert Modderman uit de stad is dit weekend uitgeroepen tot Talent van het Jaar…

6 minuten geleden

Nederlagen voor Forward en GVAV, Stadsderbyzege voor SC Stadspark

Voor de tweede klassers  uit Stad die in actie kwamen was het een slechte middag,…

44 minuten geleden

Donar niet opgewassen tegen Spirou Basket

Donar heeft zondagmiddag in Charleroi verloren van Spirou Basket. Ondanks de steun van tientallen meegereisde…

59 minuten geleden

FC vervangt door brand getroffen koffiehokje: “Gastvrijheid is hoe het moet”

Bij de Euroborg is het door brand getroffen koffiehokje bij het uitvak vervangen door een…

2 uur geleden

Happietaria opent de deuren: “Strijden tegen onrecht en armoede”

Pop-up restaurant Happietaria heeft sinds deze week haar deuren geopend aan de Henri Dunantlaan. Het…

3 uur geleden

Veel belangstelling voor natuurijsschaatsen op Kardinge: “Hoort bij onze cultuur”

Op de ijsbaan van Kardinge vond zaterdagavond het natuurijsuur plaats. Volgens Hein Schepers van de…

4 uur geleden