Het wettelijke collegegeld zal vanaf studiejaar 2017/2018 boven de 2.000 euro per jaar komen. Veel studenten zijn tegen deze verhoging.
Komend jaar betalen studenten 1.984 euro per jaar. Het jaar erop komt daar 22 euro bij. Ondanks dat het maar een kleine verhoging is vreest Tina Fahrer van de Groninger Studentenbond dat onderwijs hierdoor minder betaalbaar wordt voor studenten.
Niet alleen de Groninger Studentenbond is tegen een verhoging van het collegegeld , ook de studenten zelf. Voormalig onderwijsminister Plasterk wilde met de opbrengst de salarissen van docenten verhogen. Studenten vinden deze investering overbodig, tenzij de kwaliteit van het onderwijs hierdoor verbetert. Dit zien de Groningse studenten alleen niet snel gebeuren.
Ondanks dat het wettelijke collegegeld nu boven de 2.000 euro uitkomt, is het de kleinste toename in jaren. Voor studenten betekent deze verhoging één glas bier minder per maand.
Na een koude week met winterse buien lijkt het zondag met 16 graden wel voorjaar.…
FC Groningen heeft zaterdagavond met ruime cijfers verloren van PSV. In Eindhoven was de landskampioen…
Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond wederom 3 wedstrijdpunten kunnen bijschrijven. De Groninger volleyballers wonnen de…
De intocht van Sinterklaas in Meerstad is ondanks diverse problemen goed verlopen. Volgens Frits Gosman…
Door de winterse omstandigheden ging er zaterdag een streep door de meeste voetbalwedstrijden in de…
Politieagenten hebben zaterdagmiddag twee winkeldieven aan kunnen houden die hun slag hadden geslagen bij meerdere…
Bekijk reacties
22 euro maar ??? De tijd dat studenten overal maar financiele voordelen uit kunnen halen raakt voorbij. Dus ook gewoon betalen net als elke andere burger.
Van welk geld Henk?
Het gaat niet om die €22 verhoging, noch om de arbitraire grens van €2000 aan collegegeld: dit bedrag is slecht symbolisch en is absoluut niet representatief voor de werkelijke jaarlijkse kosten van een studie. Een symbolische jaarlijkse verhoging van het collegegeld (en het afsluiten van een rentedragende lening om het te betalen) creëert slechts een progressief hoger wordende barrière voor jongelui om de academia te betreden. Lijkt me ietwat contra-intuïtief voor een samenleving die toegankelijkheid van onderwijs en een hoog percentage hoogopgeleiden nastreeft.
En Anieck Diemer: "Voor studenten betekent deze verhoging een glas bier minder per maand"? Stigmatiseren is ook een kunst. Bovendien, denk aan wat de overheid allemaal had kunnen doen met die gemiste accijns en btw...
Zijn studenten daar tegen joh?
Ik had verwacht dat ze het liefst zoveel mogelijk betaalden, daarom werken onbekostigde masters ook zo fantastisch.
Met de invoering van het leenstelsel zou er 1 miljard euro ter beschikking komen. Dit bedrag zou de regering steken in de kwaliteit van het onderwijs en het personeel. Vanwaar is er dan ook nog een verhoging van het collegegeld nodig? De instroom van studenten is al aanzienlijk lager dan voorgaande jaren. Het verhogen van het collegegeld zal dit niet ten goede komen.