De verhuurdersheffing pakt slecht uit. Dat blijkt uit onderzoek van twee onderzoekers van de RUG, in opdracht van de vereniging van woningcorporaties Aedes, de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Sinds 2013 betalen eigenaren van sociale huurwoningen, vooral corporaties, de verhuurdersheffing. Dat ontmoedigt hen om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Ook zijn er ongewenste inkomenseffecten ten koste van huishoudens met lagere inkomens, want de huren gaan omhoog, en dus de huurtoeslag ook.
De onderzoekers komen met een alternatief om het belastinggeld te innen. Zij stellen voor de heffing te verbreden tot alle woningen, waaronder dus ook niet-sociale huurwoningen en koopwoningen. De hefffing bracht in 2014 al 1,2 miljard euro op en in 2017 naar verwachting zelfs 1,7 miljard euro.
De FC Groningen-supporter die zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo door een plexiglas plaat…
De kerstmarkt aan de Papiermolenlaan van afgelopen vrijdagmiddag en -avond was een groot succes, aldus…
In een coffeeshop in de binnenstad van Groningen is in de nacht van zondag op…
Het aantal plekken waar vuurwerk afsteken verboden is blijft voor volgende week dinsdag steken op…
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek krijgt een bijzonder object in de…
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Bekijk reacties
Er zijn wel andere en ook eerlijkere manieren om aan de belastingen te komen, pak de postbus-BVs maar eens aan. Anders laat het Koninklijk huis maar eens met terug werkende kracht betalen. Is de verhuurdersheffing echt niet nodig.