De verhuurdersheffing pakt slecht uit. Dat blijkt uit onderzoek van twee onderzoekers van de RUG, in opdracht van de vereniging van woningcorporaties Aedes, de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Sinds 2013 betalen eigenaren van sociale huurwoningen, vooral corporaties, de verhuurdersheffing. Dat ontmoedigt hen om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Ook zijn er ongewenste inkomenseffecten ten koste van huishoudens met lagere inkomens, want de huren gaan omhoog, en dus de huurtoeslag ook.
De onderzoekers komen met een alternatief om het belastinggeld te innen. Zij stellen voor de heffing te verbreden tot alle woningen, waaronder dus ook niet-sociale huurwoningen en koopwoningen. De hefffing bracht in 2014 al 1,2 miljard euro op en in 2017 naar verwachting zelfs 1,7 miljard euro.
Wie van de twee komende weekenddagen de standen op de thermometer naast elkaar legt, denkt…
PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond in Amsterdam met 5-1 verloren van OS Lusitanos. (meer…)
Beginnende schrijvers in Groningen kunnen zich tot volgende week zondag aanmelden voor het LetterenStipendium 2025.…
De zuidelijke ringweg is komend weekend afgesloten tussen het Julianaplein en de Europaweg voor verkeer…
Hoewel er nog een beroepszaak loopt bij de rechtbank, wil het college hoe dan ook…
De speeltuin aan de Prinsesseweg en de kleinere speelplekken aan de J.W. Frisostraat en de…
Bekijk reacties
Er zijn wel andere en ook eerlijkere manieren om aan de belastingen te komen, pak de postbus-BVs maar eens aan. Anders laat het Koninklijk huis maar eens met terug werkende kracht betalen. Is de verhuurdersheffing echt niet nodig.