De oppositiepartijen in Haren pleiten in een brief aan minister Plasterk voor samengaan met Groningen en Ten Boer. Dit als reactie op de B en W brief van juli aan de minister waarin zij oproept de herindeling van Haren stop te zetten.
De PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en de VVD vinden dat de brief van B en W een eenzijdig beeld schetst en onwaarheden bevat. De inhoud van de brief gaat over een periode die inmiddels achterhaald is. Daarnaast vindt de oppositie in tegenstelling tot B en W zelfstandigheid niet noodzakelijk om dichtbij de burger te staan.
Het is de hoogste tijd om knopen door te hakken. De besprekingen over de fusie zijn al jaren bezig. Veel inwoners zien door de bomen het bos niet meer.
De provincie organiseert inloopavonden over de voorgenomen fusie op 30 en 31 augustus.
De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen zakken opnieuw op de ranglijst na een thuisnederlaag tegen…
Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…
Winterstad Groningen stond vanavond om 19.00 uur een minuut stil vanwege de aanslag op de…
FC Groningen speelt zaterdagavond haar laatste wedstrijd van 2024 op bezoek bij Heracles Almelo. Beide…
Bekijk reacties
De coalitiepartijen in Haren zijn op ramkoers met de werkelijkheid.
Het door Haren bij een tegenstander van gemeentelijke herindelingen bestelde rapport zal denk ik aantonen dat Haren wel zelfstandig kan blijven? Het wordt iig tijd dat ook de stad Groningen duidelijker maakt dat de bestuurlijke samenwerking die er op bepaalde vlakken nu al jaren is dan ook gevaar gaat lopen.
Bij de rellen in Haren moest de gemeente Groningen er al aan te pas komen om de chaos op het gemeentehuis en de rotzooi buiten in Haren op te ruimen.
Hoe kun je verwachten dat een gemeente die het al jaren zo slecht doet ook nog eens zelfstandig kan blijven doormodderen. Gênant hoe sommigen zo voor hun baantje vechten dat ze elke realiteit uit het oog verliezen.
Waarom moeilijk blijven doen en zwart-wit blijven denken? Dat kost ons pas geld! Er zijn vele vormen van samenwerking, samengaan en fusie te bedenken. Eén ervan is een ambtelijk organisatorische fusie gecombineerd met een bestuurlijke samenwerking. Hierbij blijven de gemeenteraden van Groningen en Haren bestuurlijk van elkaar gescheiden maar dit levert wel grote schaalvoordelen en dito kostenbesparingen op. Dat biedt garantie voor behoud van de eigen identiteit. Het dorp Haren is immers veel meer dan een woonwijk. Zelfstandigheid is inderdaad niet noodzakelijk om dichtbij de burger te staan maar het omgekeerde zoals fusie toch ook niet. Wat dan wel? Het gaat er in praktijk om of je vanuit je lokale achtergrond en lokale betrokkenheid je burgers goed kan blijven informeren over hun eigen woon- en leefwereld. De boodschap die je 'live' aan hen wil verkondigen blijft altijd mensenwerk. Het papier in de brievenbus kan best elders vandaan komen. De uitvoerende organisatie moet haar werk volgen en dat is niet zo erg want daarin zit niet het behoud van de Harense identiteit. Alles is mogelijk als je het maar wil. Helaas zorgt de beruchte historie van regionale macht van de stad Groningen hierbij voor veel ruis op de lijn. Aan die onterechte hooghartigheid anno 2016 zou het bestuur van Groningen zeker wat kunnen doen om het proces vlot te kunnen trekken. De rellen van Project X zijn overigens een erg slecht voorbeeld en waren een zeldzame uitwas van de tijd. Daar kan niemand wat aan doen behalve de daders zelf en die worden momenteel in België mooi opgepakt.
Groningen voelt niet voor een bestuurlijke samenwerking. Dan heb je dus twee gemeenteraden die een beleid gaan uitstippelen en een ambtenarenapparaat dat het moet uitvoeren. Dat geeft allerlei complicaties en extra kosten. Als haren serieus met de Stad zou praten dan zou er een vorm kunnen worden afgesproken waarbij de dorpsraad (een soort wijkraad+) verantwoordelijk wordt voor de openbare ruimte parkeren en het winkelbeleid in haren. Dat is waar de meeste inwoners toch het meest mee te maken krijgen.
De werkelijkheid is altijd zoals je die zelf ervaart en dus subjectief. In dit stadium van de polemiek komen de argumenten vooral uit de onderbuik nog voordat er serieuze onderhandelingen zijn gevoerd op basis van gelijkwaardige inbreng van de drie gemeenten. Daar schiet je niks mee op. Natuurlijk voelt Groningen als grootste gemeente nu niets voor bestuurlijke samenwerking. Waar je vooruitlopend op de komende onderhandelingen wel wat aan hebt is om snel en precies uit te zoeken waar die identiteit van Haren uit bestaat en wat daarin je prioriteit is die je voor de toekomst zeker wil garanderen. Wat is daarin eigenlijk de 'bottom line' voor Haren? Als die er niet is is het onredelijk om je zo sterk te blijven verzetten. Dorpsraden en wijkraden zijn altijd een wassen neus als ze geen eigen budgetverantwoordelijkheid krijgen. Goede voorbeelden voor nauwe bestuurlijke samenwerking en ambtelijke fusie zijn er trouwens genoeg in Nederland zoals in Amstelveen en Aalsmeer. Die hebben samen voldoende bestuurskracht. Overigens, politieke macht kan elke vier jaar worden gebroken. Vorm als Haren samen één grote nieuwe politieke belangenpartij en die wordt meteen de grootste in de nieuwe gemeenteraad........
De onderbuikargumenten komen allemaal uit haren dat geen onderhandelingen wil voeren maar tegen alles in zelfstandig wil blijven (Althans de coalitieparijen). Het referendum waarmee steeds geschermd wordt ging niet over onafhankelijkheid, maar om alternatieven voor een fusie met Groningen. Die alternatieven zijn weggevallen. Onderzoeken naar de Harense identiteit zijn niet aan de orde. Dat is gezwets in de ruimte. Er moeten knopen worden doorgehakt, maar de coalitie in Haren laat dat liggen omdat ze geen fusie willen terwijl dat de enige optie is. Haren als een blok in de Groningse raad zal snel door onderlinge ruzies uiteenvallen en het dus ook maar een periode enige rol van betekenis kunnen spelen. Groningen kan niet gedwongen worden tot een ambtelijke fusie, dus als het er geen zin in heeft gebeurt het gewoon niet. Haren geeft haar invloed op de fusievoorwaarden weg door niet serieus te onderhandelen over een fusie. Ze doen slechts voor de vorm mee. Dat is de ramkoers met de realiteit. Toon heel goed aan waarom Haren beter kan worden opgeheven als zelfstandige gemeente.
Eindelijk toch nog gezond verstand in Haren!
Er wordt iig nu constructief samengewerkt :
Volgens de buren iig : http://www.rtvnoord.nl/nieuws/167009/Provincie-Haren-werkt-naast-protest-constructief-mee-aan-herindeling