Categorieƫn: Nieuws

Kamermotie tegen verplichte winkelopening op zondag

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin het kabinet gevraagd wordt om op te treden tegen organisaties die winkeliers verplichten hun zaak op zondag te openen.

Dit naar aanleiding van een serie boetes van in totaal 10 duizend euro die de eigenaar van Primera in winkelcentrum Paddepoel moet betalen. De boetes werden opgelegd door de Vereniging van Eigenaren. De SGP en ChristenUnie stelden vorige week vragen aan minister Kamp van Economische Zaken over deze kwestie.

De Groninger Rechtbank heeft bepaald dat de boete terecht is. Dit gaat volgens SGP en CU in tegen de Winkeltijdenwet. Die bepaalt dat winkeliers nooit verplicht hun zaak op zondag hoeven te openen. Het merendeel van de Tweede Kamer is het met de SGP en CU eens.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Het kabinet kan de Winkeltijdenwet niet handhaven. Dat is de taak van de politie in de desbetreffende gemeente. In Paddepoel is er vooralsnog geen taak voor de FIOD en de Belastingdienst.

    Zie: https://vng.nl/onderwerpenindex/economie/winkeltijdenwet/vraag-en-antwoord/kan-de-gemeente-zowel-strafrechtelijk-als-bestuursrechtelijk-handhaven

    De breed aanvaarde Kamermotie heeft wel een belangrijke schaduwwerking. Een steun in de rug voor de slager in Paddepoel en Primera Paddepoel.

    De vragen van mevr. mr. Anne Kuik van de CDA-fractie richting B&W van Groningen zijn nog belangrijker geworden. Qua politieke impact en in relatie met de professionele uitvoering van de Winkeltijdenwet.

    Die boete van de Vereniging van Eigenaren WC Paddepoel is onredelijk bezwarend en in strijd met de Winkeltijdenwet. In hoger beroep krijgt Primera Paddepoel volgens mijn inschatting gelijk. Mede in relatie met het gelijkheidsbeginsel en het materiƫle rechtszekerheidsbeginsel.

  • Gelukkig heeft de Kamer nog enig gezond verstand. Schandalig, die boetes! Het is toch van de zotte, dat op je op Zondag je winkel open moet hebben. Terreur van de antichristen.

    • En waarom mogen de christenen in Harderwijk dat dan wel andersom door iedereen verplicht dicht te laten blijven? Terreur van de christenhonden

Recente berichten

“Maandag bewolking en buien, komende dagen kouder en zo nu en dan regen”

Het zonnige nazomerweer is voorlopig ten einde. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis krijgen we de komende…

2 uur geleden

Scooterrijder gewond bij botsing met personenauto

Bij een verkeersongeluk op de Rabenhauptstraat is zondagavond een scooterrijder gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

3 uur geleden

Bij winkelcentrum Paddepoel moeten ruim vierhonderd woningen gerealiseerd worden, maar wie gaan daar wonen?

Winkelcentrum Paddepoel gaat naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren op de schop. De partijen werken…

3 uur geleden

“Het is nog altijd een beetje een taboe om te vertellen dat je knutselt aan modeltreinbanen”

In de Stadskerk aan de Friesestraatweg vond dit weekend de start plaats van het nieuwe…

5 uur geleden

Overgebleven treurwilg bij Trompbrug gesnoeid

De overgebleven treurwilg bij de Trompbrug is de afgelopen dagen door de gemeente gesnoeid. Het…

6 uur geleden

Be Quick 1887 zonder problemen ruim langs Roden

Be Quick 1887 heeft de eerste competitiewedstrijd in de eerste klasse H eenvoudig gewonnen. Op…

8 uur geleden