Minister Jet Bussemaker wil dat de Rijksuniversiteit actie onderneemt tegen studentenvereniging Vindicat. De houding van de RUG vindt zij te passief.
Gernand Dekens, woordvoerder van de RUG, noemde gisteren de incidenten bij Vindicat een interne kwestie van de studentenvereniging. “Wij hebben geen formele banden met Vindicat. In het begin van het studiejaar krijgen de studenten uitleg over de mogelijkheid een vertrouwenspersoon binnen de universiteit te raadplegen.” Volgens Dekens was dat voldoende en hoeft er geen verdere actie ondernomen te worden richting de studenten. Wel heeft de RUG in een gesprek met Vindicat aangegeven het onacceptabel te vinden wat er op dit moment gebeurt. Vindicat moet met een plan komen hoe zij dit in de toekomst wil voorkomen.
Eind 2015 circuleerde in Amsterdam ook een dergelijke lijst. De Universiteit van Amsterdam stuurde destijds alle betreffende studenten een mail met de oproep om aangifte te doen. Daarnaast bood het Universitair Ziekenhuis in Amsterdam slachtofferhulp aan. De RUG kiest niet voor deze aanpak: “Het is de verantwoordelijkheid van de studenten om hulp te vragen wanneer zij denken dit nodig te hebben.”
Deze week haalde Vindicat tweemaal het landelijk nieuws. Afgelopen donderdag werd bekend dat er binnen de vereniging een zogenoemde ‘bangalijst’ circuleert. Hier werden de bedprestaties van 23 vrouwelijke leden vermeld. Woensdag kwam wederom een bericht over Vindicat naar buiten. Een aspirant-lid zou tijdens de ontgroening hoofdletsel hebben opgelopen, omdat ouderejaars hem geslagen hadden.
De NPO bracht gisteren het nieuws dat studenten die de introductieperiode willen volgen een contract moeten ondertekenen, Ervaringen tijdens de ontgroening mogen niet gedeeld worden met derden. Bij overtreding volgt een direct opeisbare boete van 25.000 euro.