Ik voar nait vot ik voar weerom. En aalweg longert t haart noar laand loug wad. Fietsers die over de Noordzeebrug fietsen kunnen vanaf vrijdag dichtend de stad in en uit. Dichter Jan Glas wil op die manier een boodschap over het leven brengen.
Wanneer je de stad in komt over de brug zie je de regel ‘ik voar nait voat ik voar weerom’ (vertaling: ik ga niet weg ik ga terug). De zin beschrijft het terugkomen in de stad. Verder kan je de regel ook zien in het licht van afscheid of dood. De regel bij het verlaten van de stad is ‘en aalweg longert t haart noar laand loug en wad’ (vertaling: en steeds verlangt het hart naar land dorp en wad). Deze zin beschrijft de uitgestrektheid van het Groninger land, het verlangen naar de rust, en het verlangen naar het wijde wad en de zee.
Met deze zinnen wil dichter Jan de mensen in contact laten komen met het Gronings dialect. Hij vindt het belangrijk dat het dialect blijft bestaan, omdat het de identiteit van Groningers omschrijft.
De Stichting Bewegen is Goud wil een openbare sporthal in Groningen Zuid. Dat schrijft de…
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bekijk reacties
die dialectici zijn er nooit gelukkig in geweest om hun taal te promoten. zo blijft het toch een horkerig geneuzel met nostalgische verwijzingen. jammer.