RUG investeert in vrouwelijke toponderzoekers

nieuws

22 vrouwelijke toponderzoekers zijn bij de RUG aangesteld als Rosalind Franklin Fellow. Ze krijgen de kans een loopbaantraject te volgen, dat uiteindelijk kan leiden tot het hoogleraarschap. Het gaat grotendeels om internationale kandidaten.

De RUG investeert flink in dit toptalent, deze keer ook dankzij subsidie van de Europese Unie. ‘Het levert de RUG een injectie op van heel talentvolle mensen. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat we op termijn een groter aantal vrouwelijke onderzoekers en hoogleraren hebben, die dan weer als rolmodel kunnen dienen voor jongere onderzoekers’, aldus Sibrand Poppema, voorzitter van het college van bestuur van de RUG.

De Britse scheikundige Rosalind Franklin is een inspirerend voorbeeld voor briljante vrouwelijke academici die een carrière ambiëren in de wetenschap. Zelf heeft ze dat nooit meegemaakt, ze stierf al op 37-jarige leeftijd. De resultaten van haar baanbrekend onderzoek naar de structuur van DNA werden gebruikt door twee andere wetenschappers, zonder haar naam te vermelden.