Stad, RUG en Hanze willen eind aan ontgroeningen

De Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen een eind aan de ontgroeningen bij studentenverenigingen.

Dat is het gevolg van de recente incidenten bij de studentenvereniging Vindicat. De drie partijen vinden de recente gebeurtenissen volstrekt onacceptabel en keuren dit gedrag absoluut af. De afgelopen dagen hebben RUG, gemeente en Hanze overlegd met alle betrokken partijen, inclusief Vindicat om een goed beeld te vormen van wat er daadwerkelijk gebeurd is. De conclusie is dat er een cultuurverandering nodig is bij de verenigingen om er voor te zorgen dat de ontgroeningen stoppen. Het uiteindelijke doel is van ontgroening naar introductie.

RUG, Vindicat, gemeente en Hanze willen een externe commissie instellen die moet toezien op de cultuurverandering bij de verenigingen. Vindicat heeft aangegeven een herijking van de introductie tijd ook noodzakelijk te vinden. De commissie gaat erop toezien dat de gewenste verandering daadwerkelijk wordt doorgevoerd.