Categorieën: Nieuws

Stadspartij: geen extra cent voor het Forum

De Stadspartij is stomverbaasd over de uitspraken van Forumdirecteur Dirk Nijdam. De partij vindt niet dat het Forum extra geld moet krijgen voor de bouw. 

Nijdam claimt een bedrag van één miljoen euro voor de vele inkomsten die het Forum misloopt door technische aanpassingen. Volgens de Stadspartij is dat tegen de afspraak die het college en de gemeenteraad van Groningen maakten. De Stadspartij zegt dat die afspraak nu al niks meer waard lijkt te zijn.

Om het Forum aardbevingsbestendig te maken, is de bouw tussentijds stilgelegd. Het Forum zou hierdoor inkomsten mislopen, onder meer omdat de bibliotheek nu vele maanden later naar het Forum zal verhuizen. Over de extra kosten zijn afspraken met de NAM gemaakt. Het is dan ook de NAM en niet de gemeente die de extra kosten moet betalen, vindt de Stadspartij.

De Stadspartij heeft schriftelijk vragen gesteld aan het college.

 

 

Jikke Overdiep

Bekijk reacties

  • De NAM heeft betaald 68 miljoen aan de gemeente. Als daar een gedeelte van wordt gebruikt om de vertragingskosten bij de forumorganisatie te vergoeden, dan is dat geen probleem. Dat is geen extra geld.

  • Het nu in aanbouw zijnde Huis van Niets wordt nu door de gulle hand van de NAM aardbevingsbestendig gebouwd, maar als er een zo heftige beving komt, dat dit haar diensten zal moeten gaan bewijzen, wat staat er dan met de Martinitoren te gebeuren, grote kans dat deze tijdens zo`n beving (deels) instort. Zou mij daar als Stadspartij drukker om hebben gemaakt dan dit Huis van Niets.

    Nijdam kun je op dit moment, waar het om inkomstenderving gaat, nog niets kwalijk nemen, die dekt zichzelf gewoon in.

  • Kijk dit Forum wat totaal niet rendabel te maken is wordt de nieuwe geldplukmachine van Groningen! Hoe?

    Doordat eerst het gebouw 'aardbevingsbestendig' moest worden gemaakt wat een paar m2 extra vloeroppervlakte kost en daardoor kan de exploitatie die anders al helemaal niet rendabel was nu nooit meer rendabel worden. Dus NAM kom maar op met die centtuh!!!

    Een fatsoenlijk mens zou dit fraude noemen, maar dat zeggen we alleen maar als zoiets buiten Groningen gebeurd, toch Jan?

  • Het bedrag wat de NAM erin heeft gepompt doet niet ter zake. Feit blijkt, het bedrag, waartoe ooit is besloten en telkens miljoenen bij elkaar sprokkelt. Bovendien, had dit bedrag nooit aan dat K..Forum mogen besteedt. Het waren onze langmangelden. Toen de ZZL werd afgeblazen, heeft politiek Den Haag dit voor een sterk gedevalueerd bedrag afgekocht. We hebben daar werkelijk miljarden op verloren. Van dat ingevlogen import in de lokale politiek, waarin het totaal aan enig dossierkennis ontbeerd.

  • Reaguur wat u wilt, in 2018 STAAT daar een nieuw gebouw, ondanks al het gehuil. Het point of no return is al lang gepasseerd. Op zijn goed Nederlands gezegd: What's behind you, is not important. We moeten nu vooruit kijken en er wat goeds van maken.

  • Natuurlijk moet de gemeente helemaal niets betalen. Leg die claim bij de NAM neer waar hij hoort. De vernielers van Groningen. Stelletje teringlijers zijn het. Verdeel en heers spelen net als Kamp aka Ramp het willen hebben. Trieste bedoening is het allemaal

  • HET MONSTRUM begint zich steeds meer als een loden last voor Groningen te ontpoppen. Steeds meer Stadjers gaan dat beseffen.
    Als nu ook nog de aanstichters van de totstandkoming van dit gedrocht het gaan beseffen zijn we met zijn allen op de goede weg tot vernietiging van HET MONSTRUM.

  • Het Groninger Foum is een stichting. De heer Dirk Nijdam is directeur van het Groninger Forum, maar zal als zodanig op de salarislijst/loonlijst staan van de gemeente Groningen. Het oud-raadslid Hans-Paul Klijnsma, projectleider bij het Groninger Forum, staat eveneens op de loonlijst van de gemeente Groningen.

    In eerste instantie denk ik: het is vestzak-broekzak. Het maakt niet uit. Het Groninger Forum en de gemeente Groningen zijn "communicerende vaten", met dank aan de scheikunde.

    In tweede instantie denk ik: de Stichting Groninger Forum is een privaatrechtelijke rechtspersoon. Het Groninger Forum is een onderneming met een publiek doel. Dan geldt het ondernemersrisico. Er zijn afspraken gemaakt tussen het GF en de gemeente Groningen. Als er extra geld moet komen, kan het GF dit mogelijk gaan verhalen op de NAM, mede gegeven de afspraken die er met de NAM gemaakt zijn (zijn deze afspraken openbaar, gegeven de Wet Openbaarheid van Bestuur?). Zo nodig door middel van een uitspraak van de burgerlijke rechter.

    Vertraging in de bouw en daardoor een latere oplevering van het gebouw van het GF. Daarom moet de oude Centrale Openbare Bibliotheek aan de oude Boteringestraat langer worden gehuurd. De vraag is: wat staat er in de aanbestedingsovereenkomst met de bouwers van het Groninger Foum, in casu de VOF Het Groninger Forum (burgerlijke - en utiliteitsbouw)?

    De gemeenteraad van Groningen heeft in het verleden besloten om het Groninger Forum meer aardbevingsbestendig te maken. Indien de NAM deze meerkosten moet betalen, dan zijn de extra huurkosten logischerwijze en billijkheidshalve ook te verhalen op de NAM. De Stadspartij Groningen heeft dus wel een punt. Dirk Nijdam moet niet aankloppen bij zijn eigen werkgever, maar bij de NAM. Zijn de gemaakte afspraken tussen de NAM, de gemeente Groningen en de St. Groninger Forum wel duidelijk genoeg?

    Vraag: botert het wel tussen Dirk Nijdam en de wethouder die over het Groninger Forum gaat?

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

6 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

9 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

10 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

10 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

12 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

13 uur geleden