Categorieën: Nieuws

Vindicat schrapt zwijgclausule ontgroening

De studentenvereniging Vindicat gaat haar zwijgclausule schrappen. Dat meldt RTV Noord.

De clausule houdt in dat eerstejaars studenten een boete van 25.000 euro krijgen als ze anderen vertellen over wat er rond hun ontgroening heeft plaatsgevonden. Het schrappen van deze regel is één van de resultaten van overleg met de gemeente Groningen, Hanzehogeschool en RUG. Het overleg vond plaats na de bekendmaking van enkele misstanden rond de ontgroeningsperiode van dit jaar. Sibrand Poppema van de RUG kondigde vorige week bij OOG al aan dat de zwijgcontracten als eerste aangepakt zouden worden.

Vindicat haalt de ‘zwijgclausule’ vanaf volgend jaar uit het contract. Er was veel kritiek op de clausule, onder meer van minister Lodewijk Asscher.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Vindicat is de laatste weken enorm negatief in het nieuws. Steeds zien we dat nieuwe sociëteitsgebouw van Mutua Fides (= Wederzijds Vertrouwen) in beeld . De naam van dit nieuwe gebouw is zwaar belast geworden. Ergo: forse reputatieschade voor een lange termijn.

    Bij "wederzijds vertrouwen" is een zwijgcontract c.q. wurgcontract hiermee, met dit basale vertrouwen, totaal in strijd. Een zwijgcontract is inconsequent en inconsistent. Wederzijds vertrouwen komt uit de geest voort. Het is een mentale houding. Een loyale omgangsoriëntatie en omgevingsoriëntatie. Bij vriendschappen ga je toch geen zwijgcontract aan? Ook niet bij een "huwelijk" (een zeer innig genootschap) met een studentenvereniging.

    Dat zwijgcontract is in strijd met de handhaving van de private orde binnen Vindicat (zaken worden intern toegedekt). Dat zwijgcontract is tevens in strijd met de strafrechtelijke handhaving van de openbare orde, omdat door dit contract de dwang wordt opgelegd om geen aangifte van strafbare daden te doen bij Justitie en Politie. Het Wetboek van Strafrecht wordt door dit novietencontract botweg genegeerd, waardoor Vindicat zich ten diepste buiten en boven de wet stelt. Hadden de rechtenstudenten van Vindicat dit nooit in de gaten?

    Heel goed dat Vindicat onder grote druk vanuit de gemeente, de RUG en de Hanzehogeschool van dit vernederend zwijgcontract is afgestapt. Hulde voor het openbaar bestuur en de onderwijsbestuurders in Groningen.

    Ik hoor overigens niets over jeneverproducent Hooghoudt. Deze onderneming heeft haar naam en eer hoog te houden. Boven Vindicat prijkt op de krantenfoto's en op het Internet steeds de naam van Hooghoudt. Voor Hooghoudt is er veel reclame geweest. Met name negatieve reclame, omdat Hooghoudt wordt geassocieerd met het bevlekte en controversiële Mutua Fides van Vindicat atque Polit. Ook vanuit Hooghoudt kunnen harde eisen aan Vindicat worden gesteld.

    • Ik snap ook niet dat Hooghoudt zich niet terugtrekt. Ik vind dat Vindicat Groningen als studentenstad toch behoorlijk door het slijk heeft getrokken.

      • Ik snap ook niet dat de kroegen aan de Grote Markt die grotendeels door de studenten in stand worden gehouden niet (moeten) gaan sluiten. Zal de Grote Markt goed doen , zeker als die blokkendoos (incl.reclame) eveneens wordt gesloten en afgebroken.

    • Gert van Akkeren, ik reageerde zaterdag ook en was wat ongeduldig wat betreft het modereren van mijn reactie. Bedankt voor de vriendelijke reactie, ik snap het!

  • het is nu de tijd dat Hooghoudt ook eens hun stem hier in laten horen en dat ze de banden gaan verbreken met deze ongeregelde zooitje . dan het hooghoud boord maar ergens anders op de grote markt plaatsen. ik kan me niet voor gaan stellen dat dit in hun normen en waarden past.!

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

9 uur geleden