De Groninger brandweer zal de komende tijd geen actie voeren. Dat is woensdagavond besloten na het eerder overeengekomen principe-akkoord over een nieuwe cao.
Afgelopen maandag werd in Utrecht duidelijk dat de vakbonden en werkgevers een principe-akkoord hadden bereikt. “We hebben dit gisteravond voorgelegd aan al onze collega’s hier in de stad”, vertelt Eric Moedt van de Groninger brandweer. “Daaruit is naar voren gekomen dat er nog wel heel veel vragen zijn, maar dat we in ieder geval de komende tijd geen actie voeren.”
De acties begonnen afgelopen zomer. Aanleiding was het plan om de pensioengerechtigde leeftijd van brandweermensen te verhogen naar 62 jaar. “Ik kan mij niet voorstellen dat een 61- of 62-jarige brandweerman een brandend huis in moet om iemand te redden. Dat kan gewoon niet.” In het hele land volgden acties, waaronder ook in Groningen. Deze acties hadden allemaal een publieksvriendelijk karakter. “We hebben banden geplakt op de Grote Markt, een duikoefening gehouden bij het Groninger Museum en een schoonmaakactie gehouden in het Noorderplantsoen.”
Het principe-akkoord dat nu gesloten is, is volgens Moedt een stap voorwaarts. “De komende tijd zullen we verder in gesprek moeten hoe het er precies uit gaat zien. Ik hoop dat we voor het einde van het jaar een definitief akkoord op tafel hebben.”
De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…
Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…
Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…
De stichting Hulpacties van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch…
Het jaar 2024 was een bijzonder jaar voor Groningen, met zowel hoogtepunten als uitdagingen. FC…
Bekijk reacties
Kan Moedt zich wel voorstellen dat 60 plussers de steiger op moeten kruipen en dan ook veel langer door moeten werken (echt werken)en dat ook nog eens met een gevaarlijker beroep dan brandweerman.Naar de 'actieve' werkperiode kunnen ze nog prima de brandpreventie in tot hun 67.
Verdiep je eerst eens in de materie voordat je een reactie plaatst die kant noch wal raakt, ten eerste liggen de baantjes bij preventie nou ook niet bepaald voor het oprapen en ten tweede kun je een bouwvakker simpelweg niet vergelijken met een brandweerman.
Dat klopt Sander je kunt het niet vergelijken de ene werkt de ander werkt amper,mocht er niet genoeg baantjes zijn voor preventie zijn er genoeg andere mogelijkheden.Feit blijft staan dat een bouwvakker meer kans heeft on te overlijden op het werk dan een brandweerman.
Hoe groot de kans op overlijden is lijkt me niet relevant. Sterker nog, als dat HET criterium is dan zou ik zeggen dat we juist zo veel mogelijk oudjes die baan moeten laten doen.