Stadjer (17) wint titel bij WK sneldammen in Turkse İzmir

Apetrots is hij. De zeventienjarige Wouter Wolff uit de stad. Onlangs won hij een titel bij de junioren op het wereldkampioenschap sneldammen dat gehouden werd in het Turkse İzmir.

“Ik had wel gehoopt op een prijsje”, vertelt hij. “Maar dat ik de meeste punten zou behalen, dat had ik niet verwacht.” Wouter scoorde met dertien uit negen op de tegenstandersrating net iets beter dan zijn directe concurrenten waardoor hij met de titel naar huis ging. “Ik kon het in eerste instantie ook niet beseffen. Het was een behoorlijk lange dag, en eigenlijk werd het mij pas tijdens het avondeten duidelijk.”

Wouter damt al een groot deel van zijn leven. “Het is begonnen in groep vijf toen er op mijn basisschool een schaaktoernooi werd gehouden. Ik vond het ontzettend leuk. Ik denk dat het komt omdat ik ook van puzzelen houdt, en dammen is eigenlijk een hele grote puzzel met tientallen mogelijkheden. Dat fascineert mij.”

Dat er nu een wereldtitel binnen is gehaald wil niet zeggen dat Wouter op zijn lauweren gaat rusten. “Zo’n prijs is ontzettend mooi, maar dat wat echt telt dat is natuurlijk een prijs bij de senioren. Dus daar droom ik van om in de toekomst ook in die klasse furore te maken.”