Categorieën: Nieuws

Zwarte Piet blijft in Groningen pikzwart

Zwarte Piet blijft in Groningen pikzwart. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs verschillende gemeentes hoe zij het Sinterklaasfeest gaan aanpakken.

In diverse steden, zoals Amsterdam, gaat men over naar roetveegpieten of schoorsteenpieten die slechts donkere strepen hebben. Aanleiding is de discussie of Zwarte Piet racistisch is.

“Piet is bij ons intens zwart, zo zwart komt het in de natuur niet voor. We hebben hem ontdaan van alle onderdrukkingsverschijnselen als gouden oorringen, overdadig geschminckte rode lippen en domme praat. En een roe of zak met zout hebben ze allang niet meer bij zich”, aldus Harrie van Ham van de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken in de Volkskrant.

Van Ham sluit een verandering op termijn niet uit, maar stelt wel dat in Groningen nog geen grote weerstand is tegen Zwarte Piet in de huisige verschijning.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Ik stel voor dat vrouwen ook geen rode lippen en oorringen meer mogen dragen. Dat zijn namelijk onderdrukkingsverschijnselen. :p Laten we het maar niet over verplichte hoofddoekjes hebben. Vrouwenonderdrukking is binnen religieuze context nog altijd toegestaan.

  • Juist de ban op Zwarte Piet is discriminatie !!!
    Volgens die ban mogen zwarte mensen niet aan Sinterklaas meedoen.

    Als nu eens een Surinamer voor Zwarte Piet wil spelen ?
    Dan mag dat niet ?
    Dan moet hij zich eerst blank schminken ?
    En daarna weer zwarte vegen aanbrengen zeker....

    • Tuurlijk mag dat wel. Een gekleurde mens die Piet wil spelen kan zeker meedoen en zal zich natuurlijk niet wit hoeven schminken. Een paar roetvegen voor het schoorsteen verhaal. Of niet, als je het niet kunt zien. Wat maakt dat nou uit? Zou juist leuk zijn als er meer diversiteit komt in Pieten, zodat het een feest is voor álle Nederlanders.

  • Is dat ook afgestemd met de scholen in Groningen? Op die van mijn dochter doen ze het anders, heb ik gehoord.

    • Als de school besluit vieze pieten te gebruiken en ze dan ook nog verlangen dat heel Groningen zich aan hun politiek correcte zever conformeert zou ik mijn dochter er af halen.

  • 't is toch mooi om te zien dat de blanke nederlander zich zo inzet voor hun gekleurde medemens.
    hadden ze dat vroeger maar gedaan, dan hadden we geen slavernij of racisme gehad.
    Nouja, dat laatste is misschien wat naief.

  • Ik ben erg teleurgesteld dat er geen verandering plaats vindt in Stad. Ik denk dat ik niet naar de intocht ga hier in de stad, want ik vind het echt niet meer kunnen. Ik schaam mij zelfs dat er niet een beetje aangepast kan worden. Mijn kinderen zal het een worst zijn welke kleur Piet heeft, en ik wil hen de associatie met Zwarte Piet niet meegeven.

    • Dan ben jij dus een racist.
      Jij discrimineert gekleurde mensen, want van jou mogen die niet meedoen
      met Sinterklaas.
      Waarvandaan haal jij het recht, om dat te verbieden ?

      • Ik verbied niks, ik ga er alleen niet naartoe en dát is mijn goed recht. Ik vind het gewoonweg schaamteloos om niet een kleine aanpassing te doen.

  • Welke associatie Martje.

    Tot een paar jaar geleden heb ik 'zwarte piet' nooit geassocieerd met discriminatie. Als kind niet en als volwassene ook niet. Ik vind het nogal wat, generaties die daarmee zijn opgegroeid, ineens worden weggezet als racisten.

    Na enig eigen onderzoek blijkt, dat dit item al in 1993 op de agenda is gezet. Dit op last van Brussel. Kort nav het verdrag van Maastricht. Alsook de VN die zich enige tijd later ermee ging bemoeien. De zgn 'negerzoenen 'en de zgn 'jodenkoeken' gingen ons daarin al voor. Het onderzoek van het 'Meertens Instituut' betrof in allerlei opzichten een tunnelvisie. Uitgangspunt was discriminatie en men heeft de argumenten daarbij opgezocht. Een zeer subjectief onderzoek zonder een open veld. Het heeft er wel toe geleidt, dat wij nu staan, waar we op dit staan!

  • Ik heb als kind ook nooit de associatie gehad en zal pro-pieten over het algemeen niet wegzetten als racisten. En tot voor kort zag ik het probleem ook niet. Ik dacht altijd: we bedoelen het niet racistisch, dus ís het niet rasistisch. Dat is natuurlijk geen redenatie, maar dat komt doordat ik door mijn eigen, witte, perspectief niet kon zien waar donkere mensen in deze tijd tegen aan liepen. Ik kon (en kan) me gewoon niet voorstellen dat mensen een donker persoon uitmaakt voor zwarte piet. Maar dat gebeurt wel, net als blanke mensen in deze discussie 'ga terug naar je eigen land' als argument aandragen, dat kan ik me ook niet voorstellen (en is ook geen argument natuurlijk). Maar nu ik van donkere mensen gezien en gehoord heb waar zijn tegen aan lopen, lijkt mij een kleine aanpassing het beste alternatief. het concept 'piet' wordt ook niet afgeschaft, alleen het 'zwarte' gaat er af, en dat lijkt mij geen probeem.

    Ik denk dat de houding die veel 'pro-ZWARTE pieters' hebben het feest veel meer schade toe doen dan een kleine aanpassing in het uiterlijk van Piet. Het gaat erom hoe ALLE Nederlanders zich welkom voelen om dit feest mee te vieren.

    • Hallo Martje,

      Ik begrijp je redenatie wel. In het NOS journaal van zaterdag jl. kwamen zelfs 2 donkergekleurde mensen aan het woord en die begrijpen niets van deze ophef. Zelf heb ik 2 Surinaamse vrienden, hun mening, dat er mogelijkerwijs een groepering bezig is, wegens ons koloniale verleden en niet hebben verwerkt. Dit vervolgens aangrijpen. Ook zij hebben geen problemen met 'zwarte piet'.

      Zelf heb ik een grootse hekel aan discriminatie. Maar blijft erbij dat zwarte piet daarmee niets van doen heeft. Ook ingegeven vanuit zijn oorsprong.

Recente berichten

Gewonde bij schietpartij in Beijum

Aan de Doornbosheerd in Beijum is in de nacht van donderdag op vrijdag één persoon…

9 minuten geleden

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

10 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

12 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

13 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

13 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

15 uur geleden