Categorieën: Nieuws

SP: korten op uren thuiszorg terugdraaien

De SP vindt dat de gemeente het korten op uren van alle thuiszorgcliënten moet terugdraaien. De gemeente houdt over dit jaar zo’n 900.000 euro voor de huishoudelijke zorg over, terwijl cliënten gekort werden op hun uren.

Uit onderzoek van de SP bleek eerder dat bij de zogenaamde keukentafelgesprekken dat bezuinigingen leidend waren. Deze week kwam uit onderzoek van FNV Zorg & Welzijn naar voren dat het beleid van de gemeente onzorgvuldig is en dat cliënten die bezwaar maken, later in het gelijk worden gesteld.

Volgens fractievoorzitter Jimmy Dijk doet wethouder Ton Schroor de problemen af als incidenten. Toch is er een duidelijk patroon: mensen krijgen steeds minder hulp, terwijl ze die juist hard nodig hebben. De SP wil de problemen en het overgebleven zorggeld in de gemeenteraad bespreken.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Het idee was toch om te kijken hoeveel zorg de mensen echt nodig hebben. Dan kun je de zorg effectiever inzetten. Het is logisch dat de afstemming van de zorg een proces is waaraan geschaafd moet worden. Simpelweg alles naar de oude situatie terugdraaien is vernietiging van leergeld dat je opdoet. De SP is weer eens populistisch bezig.

    • Als er daadwerkelijk zorgvuldig gekeken is naar hoeveel huishoudelijke hulp iemand nodig heeft dan is het toch raar dat iedereen opeens per 1-1-2016 nog maar 2 1/2 uur krijgt.
      Ongeacht van de grote van de woning en wat iemand zelf niet meer kan. Een woning met een bovenverdieping met 4 slaapkamers kost meer tijd om schoon te maken dan een gelijkvloerse woning met 1 slaapkamer. Als dan iemand ook nog copd heeft, aan de zuurstof zit en na 4 meter lopen al buiten adem is dan is schoonmaken niet echt een optie.
      Nu blijkt dat iedereen die zich via de FNV meld meteen zijn uren terug krijgt en dus niet genoeg heeft aan 2 1/2 uur. Dan komt het op mij toch over als een botte bezuinigingsmaatregel over de ruggen van mensen die de zorg hard nodig hebben,

    • "Het idee was toch om te kijken hoeveel zorg de mensen echt nodig hebben. Dan kun je de zorg effectiever inzetten."
      Dat was ook het idee. Maar als dan de Rijksoverheid tot wel 45% minder geld naar de gemeentes doet om die taak uit te voeren dan worden EN de cliënten de dupe EN de thuishulp medewerker die in loon achteruit gaat op al een laag loon. Zorg inkopen onder kostprijs kan nooit goed gaan.

      En het klopt, tijdens de keukentafelgesprekken werden alleen maar de onmogelijkheden besproken vanwege de bezuinigingen. En argumenten deden er niet toe, de ambtenaar had de opdracht; korten ten koste van alles.
      Bijvoorbeeld hebben hulpbehoevende mensen meer last van hun astma omdat er in plaats van 1 keer in de week maar 1 keer in de 2 á 3 weken gestoft wordt. Ze hebben vaak geen vaste hulp meer die ze vertrouwen en een band mee hebben. Waardoor ze vereenzamen en niet tijdig praten over dingen die lichamelijk of psychisch niet goed gaan, waardoor er niet op tijd medische hulp wordt ingeschakeld, waardoor er vaak ernstige blijvende schade optreed en het weer duurder is om te behandelen of niet meer goed te behandelen is.

      Dus de SP doet allerminst populistisch. Ze weten erg goed wat er speelt. Die 900.000 euro moeten we zien als herstelbetalingen voor zorg die wel geleverd had moeten worden maar niet geleverd werd.

  • De SP steekt als politieke partij tenminste haar nek uit. Met deze vorm van bezuinigen gaat het exact hetzelfde als destijds met de WAO gebeurde. Ook daar was het enkel de opdracht te bezuinigen, waarbij mensen welke gedeeltelijk arbeidsongeschikt waren, plots 100% genezen zouden zijn/geen arbeidsbeperkende gebreken zouden kennen. Alsof het Jomanda`s in plaats van keuringsartsen waren, welke dit ten uitvoer hebben gebracht. Zo gaat het nu ook met en in de thuiszorg . Ook hier is het de privatisering welke het onbetaalbaar maakt. Hiervoor wist men exact waar men als overheid aan toe was, de uitvoering geschiede veelal door de kruiszorg(verenigingen) zonder winstbejag waardoor men als overheid wist wat het ging kosten.

    Nu zijn het op winst gebaseerde ondernemingen, welke zo laag mogelijk inschrijven om er zeker van te zijn dat toch de beoogde omzetgerelateerde winst gaat worden behaald, wat ten koste gaat van het uitvoerend personeel.

    Ook deze vorm van hulp en zorg dient weer een nutsvoorziening te gaan worden.

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

2 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

4 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

5 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

6 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

6 uur geleden