Wethouder Roeland van der Schaaf wil een onderzoek doen naar een tweede leven voor de Glaudé locatie bij het Hereweg viaduct.
Stadjers vinden het behoud van en aandacht voor erfgoed in Groningen erg belangrijk, dat blijkt uit onderzoek van het Stadspanel. Stadjers benoemden ook zogenaamde Sleeping Beauty’s, zoals het terrein van de voormalige Walburgkerk op het Martinikerkhof, het Appelhofje aan de Stadsweg en de Glaudépanden. “Nu de functie van de spoorzone anders is wil ik onderzoeken of de Glaudepanden mogelijk een tweede leven kunnen krijgen.” aldus Roeland van der Schaaf.
Ruim 3600 mensen vulden de vragenlijst in. Zij gaven aan erfgoed heel belangrijk te vinden. Het gaat niet alleen om gebouwen, maar ook om groen en water. Op de lijst van favoriete monumenten nemen het Noorderplantsoen, het Stadspark en het Sterrebos een hoge plaats in. De Martinitoren is veruit Favoriet.
Na een koude week met winterse buien lijkt het zondag met 16 graden wel voorjaar.…
FC Groningen heeft zaterdagavond met ruime cijfers verloren van PSV. In Eindhoven was de landskampioen…
Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond wederom 3 wedstrijdpunten kunnen bijschrijven. De Groninger volleyballers wonnen de…
De intocht van Sinterklaas in Meerstad is ondanks diverse problemen goed verlopen. Volgens Frits Gosman…
Door de winterse omstandigheden ging er zaterdag een streep door de meeste voetbalwedstrijden in de…
Politieagenten hebben zaterdagmiddag twee winkeldieven aan kunnen houden die hun slag hadden geslagen bij meerdere…
Bekijk reacties
Een leven als wegverharding lijkt me wel gepast.
Is Rotterdam niks voor jou, Marc?
En zijn goed betaalde luizenbaantje als gemeentelijk juichaapje weggooien?
Kunnen we helaas vergeten.
Ga je me zitten uitdagen Jeroen? Dan mogen ze de Euroborg er ook bij gooien. Wordt een veel langere weg zo.
Uitdagen... Als je dat er in leest dan zal het wel zo zijn... Ik krijg ook sterk het vermoeden, puur aan de hand van wat je hier post, dat je niet uit Groningen komt. Da's niet erg, helemaal niet zelfs, maar bepaalde dingen hecht je geen waarde aan, waar veel Groningers wel waarde aan hechten. Groningen lijkt in het niets meer op het Groningen dat ik ken uit mijn jeugd. Da's op zich ook niet ongewoon, een stad is inherent aan veranderingen. Maar verandering betekend absoluut niet altijd verbetering en ik vind Groningen er niet leuker op geworden. Steeds meer opgepropt, met veel lelijke hoogbouw. Groningen oogt niet meer coherent qua bebouwing. Als er dan ook nog typische dingen verdwijnen, dan is het voor veel Groningers hun stad niet meer. Maar als je van oorsprong geen Groninger bent, dan heb je daar weinig gevoel mee.
Denk je nu echt dat mensen die hier geboren zijn allemaal vinden dat de Glaudé panden moeten blijven? Heeft niets met Groninger zijn te maken. De gebouwen zijn uitgerangeerd en afgetakeld. Nostalgie moet je niet te ver doorvoeren.
Oh, er zullen vast Groningers zijn die die panden liever gesloopt zien. Maar het onderzoek zegt wel veel, mensen willen zoveel mogelijk behouden, want is een stukje identiteit. En ik kan me voorstellen dat iemand die niet uit Groningen komt dat minder heeft, die band is er niet. Ik zie ook liever nostalgie te ver doorgevoerd worden, dan de bebouwingsdrift wat je nu ziet. Het één is met zekerheid onomkeerbaar, het andere zeker niet. Behalve als het er staat en het uitstraling koelkast heeft. En daar zijn veel Groningers bang voor, omdat het al grotendeels gebeurd is.
Wat houdt je tegen?
eigendomsrecht
Renoveren die gebouwen. Steek er veel geld in.
Aanwinst voor de stad Groningen.
Ben W leest mee; zie 18 november 2016 om 15:54 https://www.oogtv.nl/2016/11/emg-wordt-em2/
Die woont daar al jaren niet meer Doe.
Dat zijn de gekraakte panden onder de noemer van anti kraak. Deze panden waren al erg slecht maar na een jaartje of 16 anti kraak is het er niet beter op geworden, de kosten zullen enorm zijn om deze panden te herstellen.
Die ouwe rommel zonder veel culturhistorische waarde kan het beste maar zo snel mogelijk vervangen worden. Die pand zijn volledig verrot. Al vele jaren zijn ze nauwelijks wind-, en waterdicht. Behoud is weggegooid geld.
Statler en Waldorf hebben hierboven gesproken, spijtig genoeg ontberen beide heren volledig het besef van te bewaren stadsgezichten en zien deze heren liever de stad verworden tot Almere 2.0, Amsterdam 2.0 is veel te hoog gegrepen, volgebouwd met hoge betonnen dozen voorzien van kijkgaten en een slecht gekopieerd ontwerp van de Gasunie wat onder de naam Huis van Niets nu achter de voormalige Oostwand aan de Grote Markt wordt neergezet.
Ik had meer cultuurbesef waar het om deze stad gaat van beide heren verwacht, maar waar ik bij Sjaak nog enige twijfel kende is deze nu volledig weggenomen.
Amsterdam 2.0?
Was dat maar zo. Sinds de jaren tachtig is het besef dat je historische bebouwing moet koesteren in Amsterdam goed doorgedrongen.
Hier heb je - in tegenstelling tot Amsterdam l'incomparable - geen intellectuele kritische massa. Een hol vat met oog voor de belangen van de bouwhufters, dat is wat je moet zijn om in Groningen in de politiek mee te draaien. Vooral geen vraagtekens zetten bij de Veralmerisering van ons eens prachtig stadje.
Verwacht daarom niet dat Van der Schaafs woorden waar zullen zijn. Met de zwakzinnigen in de ROEZ-top zal het willen imiteren van dat treurige oord Rotterdam (onbedoeld lachwekkende parodie op grootstedelijkheid dankzij de lulpraatjes van de autistische misantroop Rem Koolhaas), het doel blijven. Levert ROEZ en bouwmafia immers fijn van wat werk op.
Je hebt wel eens beweert dat het allemaal bekenden van je zijn in de top van ROEZ. Kun je je goede contacten niet eens aanwenden om je visie gerealiseerd te krijgen?
Met sloop van onder ander Pinopand en Glaude, en bouw van verschrikkelijke Hema-blok en witte pand op hoek van Helperwestsingel (prutser Heiko Kramer van Onyx) wordt het laat-negentiende-eeuwse karakter van de (Verlengde) Hereweg effectief om zeep geholpen.
Al dat import-volk dat hier sinds studie woont en binnen een decennium hier voor raadslid speelt (leuke voor de CV, en mooie raadsvergoeding) mag trots op zichzelf zijn!
(Laatste alinea was uiteraard sarcastisch)
Uit de reacties, kan je de import makkelijk scheiden. Het kaf van het koren.
Onderaan de herewegviaduct, gevestigd in één van de zgn glaudépanden, zat zelfs vroeger een warme bakker. Daar kocht ik mijn puddingbroodjes in de jaren 70 tijdens de middagpauze van school. Nostalgie.
Dat grote groepen mensen belang hechten aan plekken waaraan ze herinneringen hebben, is volgens sommigen quasi-rationelen een onzinnige emotie.
Zullen deze quasi-rationelen wel fotoboeken bezitten of doen ze het kijken in een fotoboek ook af als een onzinnige sentimentele actie?
Ook zoiets 'Sloop dreigt voor zes nieuwe studio’s' http://www.dvhn.nl/groningen/Sloop-dreigt-voor-zes-nieuwe-studio%E2%80%99s-21839462.html
De lokale politiek (import) faciliteert en Roeland van der Schaaf doet het af als een private kwestie. Ongerijmd!
Ben met vsh mee eens, verlengde hereweg wordt verknoeid. Witte panden zien er niet uit. Binnenkort wordt er gebouwd op de plek waar pino staat. Vander Schaaf kijk eens naar oude prenten, en zie het verschil. Doe er wat aan!. Weg met hoogbouw, en maak de verlengde hereweg weer mooi. Herstel oude panden, sloop witte panden en herbouw Bosch.
Henderika.
Helemaal mee eens.
Kijk naar Venetië, Brugge, Staphorst en Amsterdam. Zo druk bezocht dat het echt niet meer grappig is voor de bewoners.
De door digitalisering van zijn natuur losgezongen homo sapiens verlangt steeds sterker naar zijn menselijke wortels. Zeker ook in mooie historische bebouwing. Het is niet alleen een kans, maar ook dure plicht om alle oude steden in Europa te reconstrueren. Helemaal omdat we steeds ouder worden en meer vrije tijd hebben. De toekomstige wereldburgers kunnen niet allemaal constant naar bovengenoemde historische steden.
Dit besef zal ik Groningen veel te laat doordringen. We doen nu nog wat men in Amsterdam begin jaren tachtig als waanzin begon te beschouwen. Oude panden slopen en binnenstedelijk water verkloten. Maar nu op Rotterdamse wijze. Dat sneue provincie-stadje dat New York wil imiteren. Inclusief dat 'project'-achtige (van Lower Eastside)ten noordoosten van de Erasmusbrug.
Zijn die panden niet totaal vervallen? Is het niet veel te duur om ze te renoveren? Je kunt daar wel wat mooiers en (vooral) functionelers neerzetten dan wat er nu staat.
En wat 'verrassend' om te zien dat de standaard zuurpruimen onmiddellijk vol op de man gaan spelen.
Mooiers?
Het Nederlandie architectuuruur-onderwijs is al jaren een lachertje. Momenteel heeft huidige Italiaanse architectuur-student heeft meer kennis wb de Nederlandse architectuur-geschiedenis dan de Nederlandse "architectuur-student".
Schoonheid gaat die - merendeels autistische - "studenten" op de Nederlandse bouwacademies ver boven de pet. Daarom is mooi is een vies woord binnen de huidige Nederlandse architectuur-wereld. Omdat ze het niet kunnen bereiken, hebben ze de poging het te bereiken bijna taboe verklaard. Door die talentloze misantropische praatjesmaker Rem Koolhaas wordt het streven naar schoonheid als iets kleinburgerlijks weggezet.
En ja, over smaak valt te twisten. Sienna is objectief gezien mooier dan treuroord Rotterdam en vergelijkbare omhooggevallen industriegebieden.
Ze hebben wel 4,5 miljoen over voor een plek voor een al absurd zwaar gefinancierd (waant ons gemeenteraadje zich in een mondiale alpha-stad) dansgezelschap, maar niet de monumenten waarop Stadjers en Stad-Groningers trots zijn. Glaude? Of de minder bekende, maar cultuur-historisch belangrijke Finse Scholen? Dan is het gemeenteraadje een 'swamp' die gedrained moet worden.
Disclaimer: in mijn familie wiert autisme telig. Heb ik niets tegen. Maar als mensen met een overmatige drang naar orde/patronen/structuur zich al te fanatiek met stedenbouw bemoeien, krijg je Japanse toestanden. Grote blokkerige centra waaruit het leven langzaam verdwijnt.