KNMI trekt code oranje voor Groningen in

nieuws
Foto: Erick Bakker

Het KNMI heeft zaterdagmiddag rond 16.00 uur voor de provincie Groningen code oranje afgeschaald naar code geel. Volgens het Meteorologisch Instituut blijft het ook de komende uren nog oppassen voor gladheid door lokale sneeuw- en ijsresten.

Code oranje, het op één na hoogste waarschuwingsniveau, was van zaterdagochtend 05.00 uur geldig in verband met sneeuwval die rond het middaguur overging in regen en/of ijzel. Tot grote problemen leidde het echter niet. Doordat de gemeente en Rijkswaterstaat met tientallen strooiwagens waren uitgerukt, waren de hoofdwegen goed begaanbaar. Toch gebeurden her en der ongelukken, waaronder op de Driebondsweg waar een auto door de gladheid tegen een boom botste.

Rond 16.00 uur lag de temperatuur in de stad ruim een halve graad boven het vriespunt. Volgens het KNMI is daarmee het grootste gevaar geweken. Code oranje geldt nog wel voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. In laatstgenoemde provincie zijn de problemen ook het grootst. De politie Limburg besloot namelijk om rond 15.30 uur de A73 tussen Linnen en Beesel in beide richtingen te sluiten omdat daar erg veel ongelukken gebeurden.