Het Bevrijdingsmuseum dreigt te moeten vertrekken uit haar pand aan de Ulgersmaweg. De gemeente wil dat er vanaf 2019 jaarlijks zestigduizend euro aan huur gaat worden betaald, maar het museum zegt dit niet te kunnen betalen.
“We zijn hier in 2008 gekomen”, vertelt Heiko Ates van het Canadian Allied Forces. “Deze loods stond toen al ruim tien jaar leeg, en van de gemeente mocht ik hier als een soort van anti-kraak intrekken. De afgelopen jaren heb ik het met mijn eigen geld verbouwd, tot het museum wat het nu is.” En dat museum is indrukwekkend. Van een tank tot Amerikaanse legerwagens, en van een twee motorig-verkenningsvliegtuig tot diverse militaire gebruiksvoorwerpen. “We zijn uitgegroeid tot het grootste militaire museum in het Noorden, en eigenlijk wil ik hier heel graag blijven.”
Geld voor huur is er niet
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is op de hoogte van die wens. “Echter hebben we in 2008 afgesproken dat het gebruiken van deze loods voor een periode van tien jaar zou zijn.” Langer blijven is daarbij een optie maar dan moet er jaarlijks wel zestigduizend euro aan huur betaald worden. “Dat geld is er niet”, zegt Ates. “We krijgen geen subsidie en hebben geen andere inkomsten. Dankzij giften kunnen we nu ongeveer quitte draaien, maar een huursom van vijfduizend euro per maand kunnen we niet opbrengen.”
“Deel van de collectie zal verkocht moeten worden”
Tot 1 januari 2019 mag het museum gebruik maken van de ruim drieduizend vierkante meter. “Mochten de plannen doorgaan dan betekent het dat we in 2018 de deuren al moeten sluiten. Er staan hier zoveel spullen en materialen dat we maanden bezig zijn om alles te verhuizen, en waarschijnlijk zullen we ook een deel van de collectie moeten verkopen, omdat we niet alles op andere plekken kunnen stallen.”
Van der Schaaf geeft aan dat er momenteel gesprekken gevoerd worden met de stichting die het museum runt. “We hebben ontzettend veel waardering voor het werk wat meneer Ates verzet heeft, en wat er te zien is in het museum, en we hopen daarom tot een goede oplossing te komen.”
De tunnel aan de Vierverlatenweg ligt vrijdagmiddag onder de suikerbieten, nadat een volgeladen vrachtwagen een…
Museum aan de A in Groningen heeft meer dan vijftig maritieme objecten en scheepsbouwtekeningen met…
December is natuurlijk de maand van de lijstjes waarin jouw favoriete nummers worden gerangschikt, zoals…
Sinds 1 september is de vernieuwde zuidelijke ringweg in Groningen open voor verkeer. De weg,…
Vuurwerkinspecteurs van de Omgevingsdienst Groningen (ODG) zijn al een tijdje bezig met voorbereidingen om de…
Tijdens een grootschalige alcoholcontrole op de Turfsingel in Stad zijn afgelopen donderdagavond (Tweede Kerstdag) vier…
Bekijk reacties
Ik woon 20 jaar in Groningen en had nog nooit van dit museum gehoord. Misschien tijd om eens een reclame/promotie-campagne te starten?
Dit museum is echt wel bekend, maar hierbij de website: http://www.canadianalliedforces.com
Zonde als het zou moeten stoppen!
(en nee, ik heb geen aandelen en ben er ook geen vrijwilliger of iets dergelijks)
okee, ruimere openingstijden en kleine toegangsprijs heffen, dan moet er toch iets van te maken zijn. Zou een commerciele jongen naar moeten kijken. Jammer alleen dat het op een industrieterrein ligt
Het was van te voren bekend dat er een einde zou komen aan de kostenloze huur in 2018.
Beetje kortzichtig als je dan gedurende de 10 jaar dat je gebruik maakt van het pand niet nadenkt over een mogelijke permanente oplossing.
Vervolgens wordt er een schuldgevoel richting de gemeente geventileerd...beetje wrang.
En nu moet er uit de zak van de belasting betaler de hobby van een verzamelaar worden gefinancierd.
En dat in een afnemende belangstelling voor oorlogsmusea.
Jammer als de verzameling moet worden verkocht
maar was een beetje zakelijk inzicht niet beter geweest
Er word veel reclame vermeld in regiobladen,scholen komen hier (educatie)zodat nooit vergeten word wat er op 4 en 5 mei gebeurt is dit mag niet verloren gaan.
Een gemeente kan meer kapot maken dan je lief is.
Kom met enige regelmaat in dit prachtige museum en ik geniet elke keer weer van wat hier is bijeengebracht. Hulde aan dhr Ates. Dit mag op deze locatie niet verloren gaan!
Oja, Heeft de wethouder (PVDA) misschien deze Euro 60.000 nodig voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers?
OMG, je moet het toch maar via een kronkel in je hoofd weer aan asielzoekers kunnen linken, knap zeg...
Dat zou heel erg jammer zijn, ik weet dat Heiko en zijn vader hun ziel en zaligheid in het museum hebben gestopt en er iets heel bijzonders van hebben gemaakt. Als je door het museum loopt proef je gewoon de hele sfeer, en zijn ze altijd bereid een goede uitleg te geven over de voertuigen en de hele opzet en niet te vergeten de geschiedenis en het verloop van de bevrijding waar diverse voertuigen en voorwerpen een rol in hebben gespeeld. En laat meneer Lee Enfield niet zo vreselijk flauw doen en dan druk ik mij voorzichtig uit, ik ken Heiko en zijn vader goed en dit gaat hun echt aan het hart. Hoop dat er een oplossing komt en dat dit levenswerk niet verloren gaat, zowel voor de jongere generatie als voor de stad Groningen.
Allemachtig, ik schrok me een hoedje toen ik het bericht onder ogen kreeg over een eventueel einde van dit museum vol met informatie over de bevrijding door Canadese militairen van de stad Groningen.
Tweemaal ben ik er geweest en was vol bewondering over alls wat ik heb gezien. Ook bewondering voor degenen die dit hebben bewerkstelligd.
Het zou de Gemeente Groningen sieren als zij hulp bieden aan de heer Ates en zijn vrijwillige medewerkers die dit alles in de loop der jaren hebben opgebouwd.
Dit mag NIET verloren gaan.
Het museum is alleen in de weekend van april tot en met september tussen half een en half vijf geopend. Dat is een beetje karig. Het is meer een uit de hand gelopen hobby dan een echt museum. De locatie is nou ook niet echt uitnodigend. Begrijpelijk dat het niet tot het einde der tijden gratis kan worden gehuisvest. Nadenken over de formule en locatie mag best. Doordat de economie aantrekt worden dit soort locatie commercieel weer interessant. Er is een hoop nieuwe activiteit aan de Ulgersmaweg.
De openingstijden zijn vaker als u aangeeft, maar dat is inderdaad en verbeterpunt. De locatie is echter niet interessant. De vraag maar bedrijfspanden neemt nog steeds niet toe. Her en der wordt nieuw gebouwd omdat de rente laag is en bedrijven zich in een beter pand willen vestigen. Dit is beslist geen "beter" pand. Het staat niet voor niets leeg.
Absoluut knap hoe een particulier zoveel mililtaria heeft kunnen verzamelen. Maar de museale en educatieve waarde is verwaarloosbaar. Zie bijvoorbeeld de oververtegenwoordiging van oude vrachtwagens. De collectie is onevenwichtig en hangt als los zand aan elkaar. Er is geen rode draad in de opzet en er wordt geen samenhangend verhaal vertelt. Men komt niet verder dan te vertellen hoe oud iets is en dat het gebruikt is tijdens de bevrijding van Nederland/Groningen. Het enige doel lijkt te zijn om zoveel mogelijk spul in die loods te stouwen.
Het blijft hoe dan ook een verzameling van een particulier, waar puur voor de schijn een stichting voor is opgetrokken. De financiering van het museum bestaat grotendeels uit contant geld. Uiteraard is er geen collectieregistratie en de boekhouding zal niet meer zijn dan een schoenendoos met wat losse bonnetjes. En als ze echt zo'n daverend succes zijn, dan zouden ze inderdaad entree kunnen gaan heffen. Maar ja, dat verplicht dan wel tot een degelijke financiële administraite met jaarrekening, accountantscontrole, etc. En daar zitten ze echt niet op te wachten. Veel te lastig. Kortom, een hoop krokodillentranen daar.
Dat is een ongenuanceerde reactie. Er kan inderdaad het eea geprofessionaliseerd worden, maar het is beslist geen amateurclubje meer. Professionaliseren lijkt daarom een kleine stap. Van de andere kant, Groningen subsidieert al vele minder interessante sociaal culturele voorzieningen, waarom die wel en deze niet. Waarom moet ik voor de hobby van een ander betalen, en anderen niet voor mijn hobby?
Dus krokodillentranen, ja deels wel, deels niet. Soms is dat nodig om de politiek in beweging te brengen. Hoe dacht u dat fc Groningen de subsidies in het verleden kregen?
De huur is trouwens compleet onrealistisch. Het geen interessant pand en de vraag maar bedrijfspanden stijgt nog steeds niet.