Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ zijn artsen van het UMCG gestart met een Leefstijlwijzer.
De Leefstijlwijzer is een balie in de polikliniek waar een leefstijladvies op maat wordt gegeven aan patiënten.
Met dit advies op maat wil het ziekenhuis patiënten bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl om beter om te gaan met hun ziekte en nieuwe ziektes te voorkomen. De leefstijlcheck bestaat uit een aantal vragen over bewegen, eten en roken en geeft een advies gericht op de persoonlijke situatie van de patiënt.
Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG benadrukte onlangs nog het grote belang van preventie: “We hebben in 2030 te maken met zeven miljoen chronisch zieken, een kwart van de bevolking die ouderenzorg nodig heeft en een verdubbeling van de zorgkosten. Ook besteden we tegen die tijd zo’n veertig procent van het modaal inkomen aan zorgkosten. Dat kan zo niet doorgaan. Om de zorg ook financieel gezond te houden is er maar één oplossing en dat is preventie en vroege opsporing van ziekte.”
De UMCG Leefstijlwijzer start eerst in de poli Revalidatiegeneeskunde / Plastische Chirurgie. Na evaluatie wordt de balie ingezet in het hele ziekenhuis.
De komende dagen gaan niet droog verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het vanaf woensdag…
De vliegbewegingen op Groningen Airport Eelde veroorzaken zestig procent meer geluid dan is beloofd. Dat…
Sinterklaas heeft in Haren zijn eigen slaapkamer. Overdag kan deze slaapkamer door kinderen bekeken worden.…
In een bedrijfspand aan de Nieuwe Ebbingestraat heeft in de nacht van zaterdag op zondag…
Be Quick 1887 verloor zondagmiddag voor het eerst dit seizoen in de eerste klasse H.…
De fractie van D66 in de gemeenteraad noemt het erg goed nieuws dat er een…
Bekijk reacties
Artsen zouden hun patienten ook eens moeten wijzen op het belang van goede stoelen en banken. Veelal zijn die voor de rug te slap en veroorzaken ingezakte rugwervels.
Mensen komen pas bij de dokter als het al mis is. De grootste motivatie om gezonder te leven is als je je gezondheid al half om zeep hebt geholpen. Door schade en schande wijs worden. Zo noemt men dat.