Mensen met een bijstanduitkering krijgen straks meer ruimte om bij te verdienen of krijgen een ontheffing van de sollicitatieplicht. Ook krijgen ze intensievere begeleiding. Deze plannen zijn vandaag gepresenteerd door wethouder Mattias Gijsbertsen. Met de nieuwe aanpak loopt Groningen, samen met Tilburg, Utrecht en Wageningen landelijk gezien voorop.
Voor het experiment “Bijstand op maat” heeft Groningen de laatste jaren intensief gelobbyd in Den Haag. “Het is tragisch om te zien dat het zo ingewikkeld is om veranderingen in de sociale zekerheid gedaan te krijgen”, zucht wethouder Gijsbertsen.
Binnenkort krijgen 1000 mensen met een bijstanduitkering een brief waarin ze worden uitgenodigd deel te nemen. De helft van deze 1000 mensen worden ingedeeld in vijf groepen. De eerste groep heeft tijdens het project geen arbeidsplicht, de tweede krijgt intensieve begeleiding, de derde mag meer bijverdienen en de vierde mag kiezen in welke van de eerste drie groepen ze willen deelnemen. Voor de vijfde groep, de controlegroep, blijft alles bij het oude. De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de effecten op bijvoorbeeld uitstroming, welzijn en het vinden van werk.
Als de raad binnenkort akkoord gaat met het project kan het op 1 juli van start gaan.
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bij knooppunt Euvelgunne vinden dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht afsluitingen plaats voor verkeer vanaf de zuidelijke…
Bekijk reacties
https://alexsanderhesse.wordpress.com/2017/03/03/bijstandsgerechtigden-de-proefdieren-van-groenlinks/
Politiek moet het niet moeilijker maken. Nu het EU-beleid werk lijkt te maken van het stopzetten of terugschroeven op terreinen waar het meer belooft dan het ooit kan waarmaken (zoals werkloosheidsbestrijding), neemt onze wethouder in Groningen een mooie stap vooruit. Maar er zijn nog genoeg andere problemen zoals zwakke banken en een te hoge staatsschuld!
Jij moet niet zuchten Mattias. Jij moet een ultimatum stellen aan politiek Den Haag. Wij zijn Groningen. Je weet wel, die achtergestelde provincie in Noord-Nederland. Waar de landelijke politici slechts komen om zieltjes te winnen tijdens verkiezingstijd. Of waar getalenteerde jonge politici uit andere landsdelen de raadszalen alsook in het provinciehuis zich vullen. Leuk voor het debat, maar Groningen schiet er geen donder mee op. Ze zullen nooit op hun strepen gaan staan, wat Groningen betreft. Dit om hun eigen carrière niet te schaden. Bovendien geen ervaring en sowieso geen achtergrond om in de huid te kruipen van een Groninger wat er zoal leeft. Het is slechts diplomatiek, wat zich tentoonspreidt vanuit de lokale politiek. Dit met een doorzichtigheid van jewelste. Voor hen die de dossiers van dichtbij zeer nauwgezet kennen is de betekenis niets meer dan je eigen inwoners van Groningen beduvelen
Gelet, op jouw afkomst Mattias als Randstedeling, heb je ook geen flauw benul, wat er zoal in Groningen leeft. Waar de Groningers al decennialang voor hebben gevochten voor enig gerechtigheid en waar de Groningers zich bewapenen tegen al het onrecht, wat Groningen alsmaar overkomt. En jij gooit vervolgens een nieuwe steen in de vijver, waarin velen na het lezen van dit berichtje opnieuw in de stress schieten. Juist door dit soort maatregelen NIET te nemen, draagt bij aan het welzijn van de mensen in dit deel van Nederland. Je zult moeten blijven dealen, dat wij economisch enorm op een achterstand staan. Daar verander je niets aan. Het aantal beschikbare banen tov de mensen die hier wonen is werkelijk minimaal. In de kaartenbakken waar jij op doelt, bevinden zich veelal mensen die ooit super gemotiveerd waren, maar door het Haagse landelijk beleid zeer gedemotiveerd zijn geraakt. Door het zeer slechte economische klimaat in Groningen, weten de Groningers vaak wel creatief daarmee om te gaan. Maar helaas, ook die ruimte werd niet meer gegund vanuit het Haagse landelijk beleid de afgelopen jaren. Wellicht is een wethouder van Groningse origine een veel betere optie. Dit om politiek Den Haag voortaan van een veel betere repliek te dienen. Zodat deze betutteling ons van verre bespaart zal blijven.
Solidariteit!!
Waarom pakt wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) de structurele problemen op de Groningse arbeidsmarkt niet aan? Ligt dat politiek en electoraal soms te gevoelig?
Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) laat het principe van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ in de sociale zekerheid los. Welk effect heeft dat op de solidariteit tussen uitkeringsgerechtigden? Wat is het gevolg van het loslaten van het gelijkheidsbeginsel in de sociale zekerheid? Nog meer uitsluiting in Groningen? Nog meer stigmatisering in Groningen? Nog minder sociale bescherming in Groningen? Nog meer armoede in Groningen? Nog meer zelfmoorden in Groningen?
Deze experimenten van wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) hebben een marginaal effect zolang hij de structurele problemen op de Groningse arbeidsmarkt niet aanpakt. Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) kan beter de bevoorrechte CAO van de ambtenaren aanpakken. En wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) kan beter de muur van Noorderlink op Groningse arbeidsmarkt opblazen. Een ander probleem is het Groningse onderwijssysteem. Dat sluit zeer slecht aan op de arbeidsmarkt. Laat wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) hier ook eens wat aan doen. Een aanpak van de structurele problemen op de Groningse arbeidsmarkt leidt onvermijdelijk tot meer solidariteit tussen Groningers.
De ambtelijke prioriteit in Groningen ligt bij dit soort projecten bij het bezighouden van boventallige ambtenaren. De gemeente Groningen heeft te veel ambtenaren in dienst, vooral bij de dienst Sociale Zaken en Werk. Als er te veel ambtenaren zijn dan kan dan ook anders worden opgelost. Dat komt de solidariteit van de Groningse belastingbetaler met de ontwikkelingen in de sociale zekerheid ten goede.
De kiezer ervaart al decennialang de structurele problemen op de Groningse arbeidsmarkt. Waarom doet de politiek hier zo weinig mee? Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) is met dit soort marginale experimenten in de sociale zekerheid veel te zuinig bezig. Ook de Groningse arbeidsmarkt moet flink op de schop!