Categorieën: Nieuws

SP voert actie tegen diftar

“Afval? Ons probleem! Zegt de SP. Woensdagochtend deelde de SP vuilniszakken uit bij winkelcentrum Paddepoel. Bij de zakken zit een foldertje met de vraag: U wilt toch niet betalen voor deze zak?

De gemeente wil het diftar systeem invoeren waarbij mensen per zak of per kilo moeten gaan betalen. Mensen op straat zijn fel tegen het invoeren van het diftar systeem.

Volgens zowel de SP als de mensen op straat moet de oplossing worden gezocht bij de bedrijven, en niet bij de consumenten.

 

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • De lokale overheid/politiek heeft jaren toegang verschaft tot de gegevens rond de afvalberg via de ondergrondse afvalcontainer. Zodat de bewoners altijd aan het kortste eind trekken en een financieel gewin daarentegen van de gemeente Groningen. Het vastrecht zal daarom ook blijven bestaan. Een leuke sport zou zijn, als je de afvalstoffenheffing tot 0 euro zou kunnen reduceren.

    Ben bang - zoals de mevrouw ook in het filmpje vertelt - dat het één asociale bende zal worden. Bovendien faalt het systeem nu al aan alle kanten. Met regelmaat komt het voor, dat ik mij afvalzak niet eens kan dumpen in de ondergrondse afvalcontainer. Doordat deze al vol zit. Terwijl via het verifiëren van mijn pasje dit een groen ledje laat zien. Ten teken, dat ik toegang krijg en zodoende de klep kan openen om mijn afval te dumpen. Dat kan helemaal niet, maar in dat geval wel een tik te pakken en dus kosten en met onverrichte zaken naar huis.

  • Met de juiste dosering en takt is er in het kleinste kamertje van elke woning een prima afvoermogelijkheid om kilo's kwijt te geraken.

  • Ipv Diftar niet in te voeren vanwege de vele tegenargumenten blijft men koppig dit onzalige plan op de agenda zetten. Met argumenten die simpelweg niet op de praktijk in de echt stedelijke wijken slaat. Wat is dat toch? Arrogantie? Of kinderachtige zuurheid omdat men denkt meer te betalen voor hun afval dan men zou hoeven?

  • Er is nu al zoveel zwerfafval: in de straat, in de heg, achter de heg, bij de containers. (Oosterpark) Dat zal in veel andere wijken wel niet anders zijn. Betalen per vuilniszak/gewicht zal dit probleem eerder doen toenemen dan wegnemen. Zwerfafval is bovendien de grootste ergernis van bewoners. Wellicht een positief alternatief voor diftar is de mogelijkheid om per wijk afval gescheiden in te leveren tegen een vergoeding. (Tenzij de gemeente met diftar de kas wil spekken natuurlijk)

  • Volgens de afvalbedrijven, waar de milieudienst BV één van is, bestaat afval niet meer. Ze spreken zelf het liefst over grondstoffen/ halffabrikaten. Het "afval" is geld waard en levert dus GELD op. WINST dus. Daarmee is dus DIFTAR een achterhaald systeem. Degene die dus aanlevert, mag dus betaald worden voor zijn/ haar grondstof/ halffabrikaat.

Recente berichten

Papier- en textielcontainers tijdelijk verwijderd voor jaarwisseling

De gemeente is begonnen met het sluiten of tijdelijk verwijderen van prullenbakken en papier- en…

2 uur geleden

Opluchting bij WerkenMetZorg

Het bestuur van WerkenMetZorg is opgelucht, want de gemeente Groningen gaat de organisatie waarschijnlijk steunen.…

3 uur geleden

Dagmar en Anna organiseren kerstdiner voor eenzame mensen

Volgende week, op tweede kerstdag, organiseren Dagmar Slump en Anna Smits voor het derde jaar…

4 uur geleden

Veertig maanden cel wegens meermalen poging tot doodslag

Een 25-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot veertig maanden celstraf wegens meermalen poging tot…

5 uur geleden

Aanrijding met gewonde(n) op westelijke ringweg

Bij een aanrijding donderdagmiddag rond 13.45 uur op de westelijke ringweg zijn één of meerdere…

5 uur geleden

Overval met gewonde aan Griffeweg (update)

In een woning aan de Griffeweg heeft deze donderdagmiddag een gewapende overval plaatsgevonden. Daarbij is…

7 uur geleden