Categorieën: Nieuws

SP voert actie tegen diftar

“Afval? Ons probleem! Zegt de SP. Woensdagochtend deelde de SP vuilniszakken uit bij winkelcentrum Paddepoel. Bij de zakken zit een foldertje met de vraag: U wilt toch niet betalen voor deze zak?

De gemeente wil het diftar systeem invoeren waarbij mensen per zak of per kilo moeten gaan betalen. Mensen op straat zijn fel tegen het invoeren van het diftar systeem.

Volgens zowel de SP als de mensen op straat moet de oplossing worden gezocht bij de bedrijven, en niet bij de consumenten.

 

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • De lokale overheid/politiek heeft jaren toegang verschaft tot de gegevens rond de afvalberg via de ondergrondse afvalcontainer. Zodat de bewoners altijd aan het kortste eind trekken en een financieel gewin daarentegen van de gemeente Groningen. Het vastrecht zal daarom ook blijven bestaan. Een leuke sport zou zijn, als je de afvalstoffenheffing tot 0 euro zou kunnen reduceren.

    Ben bang - zoals de mevrouw ook in het filmpje vertelt - dat het één asociale bende zal worden. Bovendien faalt het systeem nu al aan alle kanten. Met regelmaat komt het voor, dat ik mij afvalzak niet eens kan dumpen in de ondergrondse afvalcontainer. Doordat deze al vol zit. Terwijl via het verifiëren van mijn pasje dit een groen ledje laat zien. Ten teken, dat ik toegang krijg en zodoende de klep kan openen om mijn afval te dumpen. Dat kan helemaal niet, maar in dat geval wel een tik te pakken en dus kosten en met onverrichte zaken naar huis.

  • Met de juiste dosering en takt is er in het kleinste kamertje van elke woning een prima afvoermogelijkheid om kilo's kwijt te geraken.

  • Ipv Diftar niet in te voeren vanwege de vele tegenargumenten blijft men koppig dit onzalige plan op de agenda zetten. Met argumenten die simpelweg niet op de praktijk in de echt stedelijke wijken slaat. Wat is dat toch? Arrogantie? Of kinderachtige zuurheid omdat men denkt meer te betalen voor hun afval dan men zou hoeven?

  • Er is nu al zoveel zwerfafval: in de straat, in de heg, achter de heg, bij de containers. (Oosterpark) Dat zal in veel andere wijken wel niet anders zijn. Betalen per vuilniszak/gewicht zal dit probleem eerder doen toenemen dan wegnemen. Zwerfafval is bovendien de grootste ergernis van bewoners. Wellicht een positief alternatief voor diftar is de mogelijkheid om per wijk afval gescheiden in te leveren tegen een vergoeding. (Tenzij de gemeente met diftar de kas wil spekken natuurlijk)

  • Volgens de afvalbedrijven, waar de milieudienst BV één van is, bestaat afval niet meer. Ze spreken zelf het liefst over grondstoffen/ halffabrikaten. Het "afval" is geld waard en levert dus GELD op. WINST dus. Daarmee is dus DIFTAR een achterhaald systeem. Degene die dus aanlevert, mag dus betaald worden voor zijn/ haar grondstof/ halffabrikaat.

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

37 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

2 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

4 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

6 uur geleden